zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vooral directie wordt verdacht van declaratiefraude

15 december 2011 - Volgens 55 procent van de Nederlandse werknemers sjoemelt de directie het meest met declaraties, gevolgd door de manager (vijftien procent). Op de vraag of ze zelf wel eens frauderen met declaraties, antwoordt 94 procent ontkennend. Bij ruim de helft van de werknemers volgt direct ontslag wanneer opzettelijk wordt gesjoemeld met declaraties. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder ruim 700 respondenten.

Van de 94 procent die ontkent wel eens te frauderen zegt het merendeel (83 procent) nooit stiekem te veel te declareren of zelf een handtekening te zetten terwijl iemand anders dit moet doen. Het overige deel, ongeveer een op de tien, zou misschien wel willen sjoemelen, maar durft dit niet. Slechts vijf procent van de ondervraagden geeft aan wel regelmatig met declaraties te frauderen. Handtekening
Mark Borgman van NationaleVacaturebank.nl: "Frauderen met declaraties is niet heel eenvoudig. Vaak moet er door meerdere mensen een handtekening gezet worden voordat je de kosten terugkrijgt. Directieleden hebben vaak geen handtekening nodig en kunnen in de ogen van de werknemer blijkbaar eenvoudig rotzooien met kosten. Of zij het ook daadwerkelijk doen, hebben we niet onderzocht." Werknemers die onrechtvaardig kosten terugvragen doen dit vooral door te sjoemelen met het aantal gemaakte kilometers met de auto. 

Streng fraudebeleid
Bij ruim de helft van respondenten wordt iemand die fraudeert met declaraties, direct ontslagen. 23 procent krijgt wel eerst een waarschuwing. Een op de vijf bedrijven heeft echter geen specifiek beleid.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlandse bedrijven doen weinig tegen fraude
 Vier aanbevelingen om fraude op te sporen
 Leaserijders frauderen voor miljoenen
 
 
reacties
 
edwin van jaarsveld  |   | 
15-12-2011
 | 
08:43 uur
Hoewel directieleden meer in de gelegenheid zijn te sjoemelen met declaraties, zullen zij, indien betrapt, eerder op staande voet kunnen worden ontslagen vanwege hun voorbeeld functie.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10