zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien IT-recruitment trends voor 2012

5 januari 2012 - IT Job Board.nl blikt vooruit op 2012 met tien belangrijke recruitment trends & ontwikkelingen. Met HR-professionals van Nuon en Capgemini besprak IT Job Board de toekomst van de IT-arbeidsmarkt, IT-detachering, offshoring en de kloof tussen onderwijs en praktijk waarbij (technologische) ontwikkelingen zoals cloud computing, social media en mobile een belangrijke rol spelen.

Trend 1: top vijf meest gezochte IT-ers in 2012


1. .net developers
2. PHP developers
3. Mobile developers
4. SAP consultants
5. Security consultants 

Trend 2: het aantal IT-vacatures blijft hetzelfde in 2012
Ondanks een onvoorspelbare markt, denken Capgemini en Nuon in 2012 hetzelfde aantal IT-ers te kunnen aannemen als in 2011. Dit jaar was de doelstelling van Capgemini om 350 young professionals aan te nemen en dat aantal is inmiddels bereikt. Voor 2012 zal dit doel ongeveer hetzelfde zijn. "Recruitment heeft vandaag de dag veel weg van scenario planning: we bouwen mogelijkheden in om doelstellingen snel op te kunnen schalen of naar beneden bij te kunnen stellen," aldus Désirée Willemsen van Capgemini.

Trend 3: de focus verschuift naar kwaliteit
Peter Healey, IT Job Board, vindt dat er sprake is van een evolutie, doordat mensen internet anders gaan gebruiken, mede door de komst van social media: "Kandidaten zijn veel kritischer geworden richting een toekomstige werkgever en trappen niet in een mooi verkooppraatje. Ze verzamelen alle mogelijke informatie over een werkgever voordat ze solliciteren. Ook de aandacht van werkgevers verschuift van kwantiteit naar kwaliteit. Het gaat erom dat wij drie of vier uitstekende kandidaten kunnen leveren die geknipt zijn voor een specifieke baan."

Trend 4: bedrijven gaan meer intern opleiden en proactief recruiten
De groeiende behoefte naar IT-specialisten en de waarneembare daling van het aantal IT-instromers, vormen een enorme uitdaging. Désirée Willemsen van Capgemini, ziet twee belangrijke ontwikkelingen ontstaan: "Starters worden steeds vaker intern opgeleid tot meervoudige specialisten, omdat er niet voldoende goed opgeleide IT-ers op de arbeidsmarkt rondlopen. Daarnaast is het vanwege de krapte aan werknemerszijde belangrijk om proactief latent werkzoekenden te benaderen en continue te werken aan employer branding, via bijvoorbeeld social media. Hierdoor kan er snel geschakeld worden zodra er een vacature ontstaat."

Trend 5: externen worden weer internen
Interessante ontwikkeling is het aantal externen dat weer vervangen gaat worden door interne medewerkers. Detachering en het inhuren van ZZP’ers is in tijden van economische zekerheid zeer geliefd. In meer onzekere tijden kiezen werkgevers liever voor een duurzamere relatie met werknemers. Het aantal hoogopgeleide en ervaren professionals dunt steeds verder uit. Werknemers wil je daarom graag aan je organisatie binden met goede arbeidsvoorwaarden, een vast contract en doorgroeimogelijkheden.
Folmer Koper van Nuon zegt: "Wij zoeken onder andere SAP-consultants en die zijn moeilijk te vinden. Door de lage instroom op IT-opleidingen, zullen wij de komende tijd anticiperen op de ontstane krapte door starters aan ons te binden."

Trend 6: vrouwelijke IT-ers worden aangetrokken door ‘Het Nieuwe Werken’
IT-brancheverenigingen en werkgevers moeten zorgen voor een aantrekkelijker imago. Hierdoor zal het aantal IT-studenten groeien en kunnen we hopelijk in de toekomst voldoen aan de toenemende vraag naar vrouwelijke IT-ers. Folmer Koper, Nuon: "Vrouwen kunnen het verschil maken in een team met alleen mannen. Ook wij doen erg ons best om meer vrouwelijke IT-professionals aan te trekken."
Peter Healey, IT Job Board, ziet voornamelijk in Nederland een grote behoefte aan een goede werk/privé balans: "Als de IT sector meer vrouwen wil aantrekken en echt wil veranderen, moeten werkgevers flexibiliteit in werkuren bieden, en thuiswerken faciliteren. Parttime werken – en dan heb ik het niet over vier keer negen uur per week - is nu nog nauwelijks mogelijk."

Trend 7: offshoring neemt toe
Offshoren van gestandaardiseerde processen en 24/7 diensten naar het buitenland hoeft niet ten koste te gaan van de werkgelegenheid in Nederland, maar biedt ruimte voor meer inhoudelijke en interessantere functies in Nederland. Désirée Willemsen: "De opkomst van offshore heeft ervoor gezorgd dat het werk bij ons leuker is geworden, vooral omdat de lokale werkzaamheden verder opschuiven naar de business van de klanten, waardoor je hier meer behoefte krijgt aan mensen met kennis van zowel IT als de business. Het creëren van de business value van IT gebeurt hoofdzakelijk hier." Peter Healey : "De offshoring trend betekent voor IT-ers dat zij het zich niet kunnen veroorloven om stil te blijven zitten. Je moet je blijven ontwikkelen, en je kennis up-to-date houden om hier de meerwaarde te kunnen blijven leveren."

Trend 8: bedrijven moeten generatie Y blijven boeien met talentprogramma’s
Pas afgestudeerden IT-ers willen vaak liever vandaag dan morgen de volgende stap maken op de carrièreladder. Folmer Koper, Nuon vertelt: "Ze willen vaak geen IT-specialist zijn, maar denken meteen als (project)manager of strategie-expert aan de slag te kunnen. In de praktijk zullen ze echter eerst nog een aantal jaar als hardcore IT’er moeten werken, voordat ze zover zijn. Voor die groep bieden we mogelijkheden tot certificering; het opdoen van internationale ervaring en het meelopen met senior specialisten. Regelmatig starten we een op maat gemaakt talentprogramma of traineeship."

Trend 9: de oudere werknemer wordt weer op waarde geschat
Als gevolg van het tekort aan goed opgeleide starters, zal het bedrijfsleven het oudere deel van de werkende bevolking weer op waarde moeten schatten en investeren in hun ontwikkeling.
Peter Healey: "In een enquête die wij vorig jaar onder IT professionals verricht hebben, gaf 42 procent van de respondenten aan wel eens met leeftijdsdiscriminatie te maken hebben gehad. Dat zal het bedrijfsleven zich de komende jaren niet meer kunnen veroorloven. Dit is een positieve ontwikkeling voor getalenteerde IT-ers die het gevoel hebben gehad dat hun carrièremogelijkheden beperkt waren vanwege hun leeftijd."

Trend 10: overheid en bedrijfsleven investeren in kenniseconomie
ICT is een industrie die altijd in ontwikkeling blijft. De vraag naar IT-ers die breed opgeleid zijn wordt groter, waardoor de noodzaak ontstaat om campagnes in te zetten om jongeren te interesseren voor ICT.
Désirée Willemsen: "Het bedrijfsleven heeft het probleem serieus opgepakt met de hulp van branchevereniging ICT-Office. We moeten op scholen nog meer laten zien waarom IT zo belangrijk is en wat er zo leuk aan is. Daar zijn we tot nu toe niet goed genoeg in geslaagd, hoewel er wel al activiteiten op dit gebied zijn. Ik verwacht dat zo’n campagne nu beter van de grond komt, vanwege de noodzaak."
Tot slot zegt Peter Healey: "Dit is HET moment voor de IT-branche en de overheid om in actie te komen. De werkloosheid onder pas afgestudeerden in West-Europa is extreem hoog en de vijver met goede IT-ers raakt leeg. Het bieden van traineeships waarbij men het vak in de praktijk leert is de juiste oplossing.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Specialisaties op IT-afdelingen zijn duidelijk verdeeld
 IT-beslissers worstelen met toegang tot bedrijfsdata
 Nederland zakt op wereldranglijst IT-concurrentiekracht
 IT-opleidingen sluiten niet aan op behoeften van werkgevers
 
 
reacties
 
Maarten  |   | 
5-01-2012
 | 
10:54 uur
Trend 8; vindt ik persoonlijk discutabel, deze discussie voer ik in de praktijk wel vaker. In mijn optiek zijn juist de hardcore IT’ers niet het meest geschikt voor een functie als projectmanager. Juist meer gevoel voor de zachte zijde is geen overbodige luxe. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je als young professional meteen in zo'n functie beland. Maar een start functie als project support o.i.d. in combinatie met it inhoudelijke kennis is volgens mij een betere combinatie
NumoQuest  |   | 
5-01-2012
 | 
11:04 uur
Een prachtige opsomming waarvan ik persoonlijk hoop dat er veel van uit zal komen. Het meest belangrijke heb ik hier wat IT betreft nog niet vernomen. En die zou toch eigenlijk op 1. moeten staan.

De klant uitleggen dat IT een vehicle is om besparingen te bewerkstelligen door vereenvoudiging en doeltreffendheid.

De IT is een lineaire materie en het is bekend dat niet iedere werknemer in de IT dan ook is behept met een lineaire inslag of zienswijze. Dit brengt vervolgens twee uitdagingen met zich mee.

1. Het gat IT vs Non IT management is nog steeds niet goed gedicht waardoor het bedrijfsleven wederom meer gaat betalen voor IT en diensten dan eigenlijk zou moeten.

2. Non IT is zich nog steeds niet goed bewust wat de werkelijke mogelijkheden zijn van het gebruik en het werken met IT maar zeker ook de grenzen.

Wanneer deze twee zaken beter en helder wordt gecommuniceerd, zal het Non IT management, nog veel beter dan voorheen, duidelijk worden dat men nog gestroomlijnder met minder toe kan.

'Just a thought.......'
Stephan Bosman  |   | 
10-01-2012
 | 
14:02 uur
Ik ben verbaasd over het feit dat de focus op de kwaliteit van de werkgever en -nemer aangemerkt wordt als een trend voor 2012 (trend 3). Door de komst van social media zouden kandidaten ineens veel kritischer geworden zijn richting de werkgever en geen genoegen meer nemen met verkooppraatjes. Naar mijn mening wordt hiermee de kennis en kunde van de (toekomstige) IT’ers flink onderschat, maar ook die van de werkgever: het draaide namelijk altijd al om kwaliteit! Bij ons gaan we er al jaren van uit dat een plaatsing van een werknemer pas geslaagd is op het moment dat zowel de werknemer, werkgever en onze accountmanager tevreden zijn, drie keer blij dus. Dit is alleen waar te maken door een continue focus op kwaliteit, zowel op het gebied van hard als soft skills. In mijn ogen is dit dus geen trend, maar een ongoing topic.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10