zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Dalende trend beloningen corporatiebestuurders

5 december 2011 - Corporatiebestuurders worden beloond volgens de normen van de nieuwe beloningscode die per juli 2010 voor bestuurders van woningcorporaties geldt. Dit leidt tot maatschappelijk aanvaardbare beloningsniveaus. Dat is de belangrijkste conclusie van onderzoek dat de verenigingen van toezichthouders (VTW) en bestuurders (NVBW) in de corporatiesector hebben laten uitvoeren.

De beloningscode geldt vanaf 1 juli 2010 en is verplicht voor leden van de VTW, de NVBW en branchevereniging Aedes. Uitgangspunt van de code is een beloning die past bij de opgave van de betreffende corporatie met een maximumbeloning die gelijk is aan de zogenaamde Balkenendenorm. 



Vijf procent boven Balkenendenorm
Aan het onderzoek naar de toepassing van de beloningscode nam de helft van de corporaties deel. Hieruit blijkt dat bijna 80 procent van alle bestuurders die voor en na de inwerkingtreding van de beloningscode zijn benoemd, wordt beloond volgens de code. Nog ongeveer vijf procent van alle bestuurders heeft een beloningsniveau dat boven de Balkenendenorm uitkomt. 

Lagere inschalingen nieuwe bestuurders
Bij alle bestuurdersbenoemingen die na 1 juli 2010 plaatsvonden is de beloningscode als uitgangspunt gehanteerd voor de berekening van het beloningsniveau. Een opvallende constatering uit het onderzoek is dat de beloningen van de nieuwe bestuurders vooral in lagere salarisschalen hebben plaatsgevonden en in vergelijking met de zittende bestuurders lager uitvallen. De conclusie die getrokken kan worden is dat er na de inwerkingtreding van de beloningscode een soberder beloningsbeleid is ontstaan in vergelijking tot de periode daarvoor en niet boven de Balkendendenorm wordt beloond. 

Beloning zittende bestuurders bevroren

Bijna twee derde van de raden van commissarissen gaf in het onderzoek aan dat zij de beloning van bestuuder(s), die voor de inwerkingtreding van de beloningscode zijn benoemd, heeft getoetst aan de beloningscode. In alle gevallen waarbij een afwijking is geconstateerd heeft dit geleid tot een gesprek hierover tussen de raad en de bestuurder(s). In drie kwart van de gevallen waarbij de bestaande beloning hoger was dan de normen van de beloningscode, is het salaris bevroren.
VTW-directeur Albert Kerssies: "De overduidelijke positieve uitkomst van het onderzoek naar de beloningscode bestuurders woningcorporaties geeft aan dat de corporatiesector heel serieus omgaat met het op een maatschappelijk verantwoorde wijze belonen van de bestuurders. Wij zijn daarom erg teleurgesteld dat minister Donner en de Tweede Kamer - met uitzondering van de Christen Unie - deze succesvolle beloningscode geen enkele kans geven en tijdens de behandeling van de wet normering topinkomens de positieve werking van deze beloningscode doodeenvoudig negeren. Zoals minister Donner zelf voor de zorgsector concludeert, kan dit een opdrijvend effect geven."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bonussen NV Nederland weer als vanouds
 Nederlandse Vereniging van Banken verheugd met beloningsrapport
 Financiële ondernemingen worstelen met beloningsregelgeving
 Top vier goede voornemens in het bedrijfsleven
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10