zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

IT manager weet niet waar Cloud-providers bedrijfsdata opslaan

9 november 2011 - 41 procent van de IT/managers geeft aan dat hun bedrijf gebruik maakt van Cloud Computing. Van deze groep kan negentien procent niet vertellen waar de Cloud-provider hun bedrijfsdata opslaat. Op de vraag of hen wel duidelijk is of de Cloud-provider gebruik maakt van diensten van andere Cloud-providers, antwoordde 43 procent van de ondervraagden ‘geen idee’.

Volgens 57 procent maakt hun Cloud-provider inderdaad gebruik van diensten van andere Cloud-providers. Dit blijkt uit onderzoek van Fortinet dat werd uitgevoerd op Infosecurity, de vakbeurs over IT-beveiliging. Beveiligingsstrategie
Dat Cloud Computing wel hoog op de agenda staat, blijkt uit antwoord op de vraag wat de belangrijkste trend is om de beveiligingsstrategie van het bedrijf aan te pakken. Van de ondervraagden vond 41 procent dat de ontwikkelingen op het gebied van Cloud Computing een goede reden is om de beveiligingsstrategie van het bedrijf te herzien, 23 procent meende dat juist mobiliteit een belangrijke aanjager was, en negentien procent noemde virtualisatie. 

Online toegang tot bedrijfsdata
De IT managers die deelnamen aan het onderzoek werd gevraagd of zij met hun mobile devices toegang hebben tot het netwerk van hun werkgever. Daaruit blijkt dat 47 procent van de IT-managers geen toegang hebben tot het netwerk van hun werkgever met hun mobiele device, terwijl dit voor 53 procent van de ondervraagden wel het geval is. Vooral internationale en financiële bedrijven moeten aan de eisen van wet- en regelgeving voldoen. Zo moeten zij onder meer voorkomen dat mobiele apparaten die niet zijn toegelaten, toch toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk. In de praktijk blijkt echter dat dit nog niet standaard gebeurt. Van de ondervraagden geeft 89 procent aan men eenvoudig met het mobiele device van een derde, bijvoorbeeld de smartphone van hun partner, toegang kan krijgen op het bedrijfsnetwerk, mits men de juiste wachtwoorden invult. Security tokens worden nagenoeg niet gebruikt (acht procent). 

Onbekende hotspot is gevaarlijk
Dat het gevaarlijk is om gebruik te maken van onbekende hotspots, omdat niet duidelijk is of er een firewall aanwezig is, is gelukkig redelijk bekend. Slechts 31 procent van de ondervraagden checkt wel eens de e-mail of surft op het internet via een onbekende hotspot. Internetbankieren wordt door 53 procent van de ondervraagden wel eens via de smartphone of tablet pc gedaan. Tweederde van deze groep bekijkt regelmatig het saldo op de bankrekening, en 68 procent voert ook transacties zoals overboekingen uit via de smartphone of tablet-pc. 

Bewustzijn over bedrijfsrisico's
Theo Schutte, country manager Nederland bij Fortinet: "Uit het onderzoek blijkt dat ook mensen zoals IT managers, die toch goed moeten weten hoe belangrijk beveiliging is, nog wel eens een steekje laten vallen. Een goede bedrijfsbeveiliging vereist op zijn minst dat bij het benaderen van het netwerk op afstand alleen devices die door het bedrijfsnetwerk worden herkend, toegang krijgen. En dat er gebruik wordt gemaakt van security tokens. Toch is dit kennelijk helemaal niet standaard. En dat is gevaarlijk, want gestolen smartphones worden zo de ‘sleutel’ tot het bedrijfsnetwerk, en onbevoegden kunnen op deze manier eenvoudig toegang krijgen tot kritische bedrijfsgegevens. Ook is het zorgelijk dat sommige IT managers geen idee hebben waar hun data wordt opgeslagen als ze gebruik maken van Cloud Computing. Als gegevens op servers in de VS worden opgeslagen, kan men als bedrijf te maken krijgen met de Amerikaanse Patriot Act. Deze wet bepaalt dat de Amerikaanse overheid inzage kan krijgen in gegevens, mocht dat nodig zijn in het kader van terrorismebestrijding. Hoewel Cloud Computing en security bij veel bedrijven hoog op de agenda staan, blijkt uit dit onderzoek dat het bewustzijn over bepaalde bedrijfsrisico’s nog niet algemeen is."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Technologieën moderniseren, beveiliging niet
 Veel dataverkeer wordt niet geïnspecteerd
 Organisaties bezorgd maar optimistisch over veiligheid in de cloud
 Veiligheid cloud computing blijft een grijs gebied
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
9-11-2011
 | 
15:02 uur
De stelling en de vraag is bijzonder valide. Of de genoemde percentages gerechtvaardigd zijn is een tweede. Het kan zomaar zelfs zo zijn dat een veel hoger percentage managers niet eens weet dat door schaalvergroting bedrijven diensten aan derden hebben uitbesteed. Ik weet in elk geval vanuit de praktijk dat dit wel zo is.

Ook weet ik dat door de hausse die ook binnen de IT heeft plaatsgenomen, de kwaliteit van de dienstverlening aanzienlijk aan achteruitgang en bederf onderhevig is geweest, dit met alle schade en schande van dien.

Een aanzienlijk aantal IT-ers heeft namelijk van de merites en de wetmatigheden, die nu eenmaal onvervreemdbaar met de IT zijn verbonden, absoluut geen kaas gegeten en gedijen alleen maar omdat men zoekt naar de goedkoopste krachten die men het meest op de schouders kan leggen.

Het verloop aan onder en bovenkant is daarom nog steeds opmerkelijk en aanzienlijk. Klaarblijkelijk heeft men nog steeds niet geleerd wat 'gezonde continuiteit' is en hoe dit na te streven.

Terug naar cloud. De techniek, en de kosten die dit met zich mee brengt, zijn cummulatief niet noemenswaardiger lager dan dat men de 'cloud technologie', gewoon 'in house' zou toepassen. DAt men dan nog steeds dergelijke vragen moet stellen of zich zaken zou moeten afvragen zoals in dit artikel naar voren gebracht zou juist menig IT manager aan het denken moeten zetten.

Immers, u heeft het wel over bedrijfskritische data die u elders aan toe vertrouwd. Ik heb geen idee wat slimmer of effectiever zou zijn. U wel?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10