zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vertrouwen in economie en politiek gedaald

22 november 2011 - Nederlanders zijn in de laatste maanden van 2011 minder zeker geworden. Dat blijkt uit onderzoek naar het zekerheidsgevoel van Nederland, uitgevoerd door TNS Nipo in opdracht van Nationale-Nederlanden. Vooral het vertrouwen in de economie is sterk afgenomen. Hoop op verbetering op korte termijn is er niet want Nederlanders zijn erg onzeker over de toekomst.

In Friesland voelt men zich nog altijd het meest zeker. In Groningen, Overijssel, Zuid-Holland en Zeeland daalde het zekerheidsgevoel het hardst. Criminaliteit
Van de tien aspecten die het meeste impact hebben op het zekerheidsgevoel, staat criminaliteit bovenaan. Acht van de tien aspecten hebben te maken met inkomen, koopkracht en/of de economie. Deze economische aspecten zijn een grotere rol gaan spelen want Nederlanders voelen zich in toenemende mate onzeker over de economie. Zo daalde het vertrouwen in de Nederlandse en wereldwijde economie met respectievelijk zes en zeven punten en ook het vertrouwen in de (Nederlandse) politiek daalde ten opzichte van het derde kwartaal. 

Veiligheid in huis

Veiligheid is een belangrijk domein binnen de zekerheidsindex. Het gevoel van veiligheid is de afgelopen maanden stabiel gebleven, en onverminderd hoog (71). In deze meting is onderzocht hoe (zeker) Nederlanders zich voelen in hun eigen leefomgeving. Nederlanders voelen zich over het algemeen veilig. Toch heeft een aanzienlijke groep Nederlanders last van gevaarlijke situaties en overlast (diefstal, inbraak, vernielingen en/of brand- en waterschade) in en rond hun woning. Een kwart van de Nederlanders heeft ooit te maken gehad met diefstal in huis, inbraak, of poging tot inbraak. Bijna een kwart van de Nederlanders heeft hiertegen géén maatregelen genomen.
Van de ondervraagden heeft dertien procent last van vernielingen. Vijf procent van de Nederlanders heeft in of rond hun woning te maken gehad met brand. Opvallend is dat slechts 61 procent maatregelen heeft genomen om brand in (of rond het) huis te voorkomen. 

Overlast in de buurt
Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft ervaring met een of meer vormen van overlast in de buurt. Het meest genoemd wordt geluidsoverlast (24 procent). Slechts negen procent geeft aan dat hiertegen maatregelen zijn genomen. Maar ook met auto-inbraken, tasjesroof en fietsendiefstal heeft een op de vijf Nederlanders te maken. Nederlanders die te maken hebben met overlast voelen zich over het algemeen minder zeker.
Gevaarlijke verkeersituaties (veertien procent), hangjongeren (veertien procent) en burenruzie (negen procent) worden eveneens genoemd als belangrijke overlastveroorzakers. Eigenaren van een koopwoning voelen zich zekerder dan huurders. Goed contact met de buren leidt bovendien tot een hogere zekerheidsindex. Een (zeer) goede relatie met de buren zorgt dus voor meer zekerheid.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel
 Een veilige hybride werkomgeving dankzij mobiele encryptie
 Mimecast waarschuwt voor tweede golf in coronaphishing
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Jongeren draaien op voor pensioentekort
 Nederlanders zien de toekomst voor hun kinderen somber in
 Online consumentenvertrouwen gegroeid in 2011
 Consumentenvertrouwen in economie neemt weer af
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: 24 tips om e-mailadressen te verzamelen
Wat kun je doen om in deze lastige tijd je e-mail database te vergroten? In dit white paper van Spotler lees je 24 concrete tips waar je direct mee aan de slag kunt. Een groter bereik betekent simpelweg ook een grotere kans op succes. Benieuwd naar de tips?
Download het white paper
Lees verder
Kiest men voor een goedkoper kerstpakket?
reacties
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega (2) 
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk (3) 
Bedrijfsfitness heeft meer effect dan gedacht (1) 
Leeftijd speelt grote rol bij volgen van cursussen (1) 
Kosteloos een ontwikkeladvies volgen vanaf nu mogelijk (1) 
Online sector blijkt crisisbestendig tijdens coronapandemie (1) 
Vertrouwen in arbeidsmarkt bereikt laagste punt sinds 2016 (1) 
top10
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk
Praktische tips voor managen op afstand
Klantbeleving opnieuw uitvinden in een wereld van social distancing
Aanzienlijk minder krimp
Merendeel werknemers ervaart discriminatie; werkgever doet weinig
Cybersecurity: van plan naar executie
Herstel vacaturetrend zet verder door
'Technisch herstel derde kwartaal geeft vertekend beeld economie'
AAR niet voor watjes
meer top 10