zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Jongeren draaien op voor pensioentekort

25 oktober 2011 - Ruim 50 procent van de werknemers en werkgevers in Nederland vindt dat de jongere generaties opdraaien voor het pensioentekort. Beiden zijn van mening dat de onzekerheid over het pensioenstelsel toeneemt. De rekening wordt doorgeschoven naar de toekomst; jongeren betalen en de ouderen profiteren. Bij werknemers vertaalt zich dit in een laag vertrouwen in hun eigen pensioenregeling.

Daarnaast wil driekwart van de werknemers zelf bepalen wanneer hun pensioen start. Dit staat in het pensioenonderzoek van Nationale-Nederlanden, uitgevoerd door Motivaction



Verschillen tussen leeftijdsgroepen
Verschillen tussen leeftijdsgroepen markeren het pensioen. Zo hebben jongeren (tot 35) de minste problemen met de verhoging van de pensioenleeftijd, maar vindt een ruime meerderheid wel dat de rekening van het pensioentekort bij hen wordt neergelegd. Slechts 33 procent is van mening dat het pensioenstelsel kan blijven bestaan door het pensioengeld te beleggen. Wordt er wel belegd dan vindt 65 procent dat dit met een zeer laag risico moet gebeuren. Verder vinden jongeren een goed pensioen niet in het belang van het bedrijf om werknemers te krijgen en te houden.
Werknemers van middelbare leeftijd (tot 44) zitten met betrekking tot pensioenen tussen de jongeren en de ouderen in. Het merendeel van deze groep vindt dat het huidige pensioenstelsel niet te handhaven is, maar ruim 30 procent van deze groep is tevens van mening dat het pensioenakkoord vooral goed is voor ouderen.
Driekwart van de ouderen (45+) vindt de pensioenregeling een belangrijke secundaire voorwaarde, maar ook zij hebben problemen met de financiële risico's. Bijna 50 procent kan zich niet vinden in de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar. Ook blijkt dat ouderen en jongeren op het gebied van de pensioenrekening tegenover elkaar staan. 

Keuzevrijheid

Werknemers willen voor hun pensioen meer keuzevrijheid, zonder dat ze dit zelf moeten regelen. Ondanks het lage vertrouwen in de eigen pensioenregeling, wil ruim 60 procent dat de werkgever voor een goed pensioen zorgt. De rol van de werkgever varieert. Zo staan vooral werkgevers die aangesloten zijn bij een bedrijfstakpensioenfonds en sociaal zijn ingesteld positief tegenover meer keuzevrijheid. Groot zakelijke bedrijven en in het bijzonder het Midden en Kleinbedrijf (MKB) hebben wel interesse om hun werknemers een eigen pensioen te laten kiezen. Wel onderwaardeert bijna het gehele MKB het strategisch belang van een goede pensioenregeling om personeel vast te houden en aan te trekken. De meeste grote zakelijke bedrijven vinden het wel een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Daarnaast vindt 50 procent van de MKB-bedrijven dat je werknemers niet mag verplichten deel te nemen aan een pensioenregeling.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlands pensioenstelsel nog steeds beste ter wereld
 ANBO: Doorpakken met pensioenakkoord
 ‘Vitaliteitspakket kabinet te mager’
 100 procent pensioenzekerheid bestaat niet
 
 
reacties
 
A  |   | 
25-10-2011
 | 
08:38 uur
Ik weet niet waarom al die ophef wordt gemaakt. Er wordt helemaal niets doorgeschoven. Het is alleen een kwestie van lange adem hebben.Alle mensen die alleen op korte termijn denkt, denkt dat het allemaal fout gaat. En zo ook Nationale Nederlanden een verzekeringsmaatschappij. Zij moeten zich niet willen bezighouden met pensioenen dat moeten ze overlasten aan bedrijven die dat als core business hebben. Maar ja een verzekeringsmaatschappij wilt ook meeplukken en pensioengelden blijven nu eenmaal lang in huis. Maar nogmaals je moet dingen laten doen door bedrijven die daar goed in zijn en de Nationale Nederlanden is nu eenmaal goed in verzekeringen en niet in pensioenuitkerinen, ook moet zij de aandeelhouders tevreden houden en dat gaat nu eenmaal niet met pensioengelden.
Daarnaast is er voor pakweg 800 miljard aan pensioengelden bij de pensioenfondsen die geven pakweg 20 miljard per jaar aan uitkeringen en krijgen 16 miljard aan premies binnen dat houd in dat zij de komende 200 jaar de pensioenen kunnen blijven betalen.
Maar het is nu eenmaal een feit dat ze ons langer willen laten werken (we zijn en blijven de slaven) en daar spelen ze iedereen tegen elkaar uit en in dit geval jong tegen oud. De rijken moeten rijker worden en dan moet je natuurlijk (slaven) hebben die voor je werken en datg zijn wij.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10