zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Strategisch risicomanagement is ‘not-hot-yet’

18 augustus 2011 - Voor 2008 was niemand zich ervan bewust dat toelevering een risico kon vormen voor de business. Ondertussen hebben verschillende actualiteiten waaronder de financieel economische crisis de beschikbare productiecapaciteit door een stijgende vraag en schaarste van natuurlijke bronnen de bewustwording van bestuurders aangescherpt. Toch staat strategisch risicomanagement nog niet hoog genoeg op de agenda van bestuurders

NEVI (Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement) leden hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan breed onderzoek in zeventien Europese landen rondom de vraag hoe het gesteld is met het managen van risico’s. De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat het belang van risicomanagement inmiddels wel breed onderkend wordt maar niet vertaald wordt naar het actief managen van deze risico’s. En dat terwijl de volatiliteit en de hiermee samenhangende onzekerheid van markten juist sterk is toegenomen in de afgelopen periode. Toename van outsourcing van niet kernactiviteiten van ondernemingen als ook het verleggen van productie en/of inkoop naar bijv. de BRIC landen heeft ertoe geleid dat ondernemingen tot wel 80 procent van hun omzet afhankelijk zijn geworden van het succesvol managen van haar externe bronnen en de supply chain. Risicomanagement ten aanzien van grondstoffen
Daarnaast kan de schaarste aan grondstoffen een groot risico vormen voor organisaties die direct of indirect voor een groot deel afhankelijk zijn hiervan. Risicomanagement ten aanzien van grondstoffen zou daarom ook hoog op de agenda moeten staan bij bestuurders van organisaties. 
Slechts iets meer dan de helft van de deelnemende organisaties geeft aan een risicomanagement strategie te hebben waarbij de focus binnen inkoop zich beperkt tot aspecten als kostenbesparingen en prijsontwikkeling.  78 procent van de organisaties baseert de prijsontwikkeling van hun grondstoffen op informatie van hun leveranciers zonder deze objectief te toetsen. En minder dan de helft van de bedrijven heeft diepgaande kennis van de achterliggende kostendrijvers van grondstoffen. 

Actief risicomanagement
Risicomanagement is in het huidige economische klimaat een thema wat brede alignment vraagt binnen de gehele organisatie en niet alleen als taak kan worden belegd binnen een finance- of inkoopfunctie. Verbeterpunten liggen volgens de onderzoekers dan ook met name in de afstemming tussen deze twee afdelingen. Daarnaast is een verbeterpunt het opbouwen van kennis over mogelijke risico’s en het vertalen van deze risico’s in integrale contract- en leverancierscoördinatie. Organisaties die hun risico’s actief en integraal managen presteren financieel beter blijkt tot slot uit het onderzoek op basis van verschillende case studies.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Top is blind voor risico’s
 CFO geeft prestatieverbetering én risicomanagement prioriteit
 Risicomanagement is nog niet ingeburgerd
 Scenariodenken is aanvulling op risicomanagement
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10