zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ondanks crisis functies moeilijk vervulbaar

11 oktober 2011 - Voor het eerst sinds de economische terugslag ondervinden HR-professionals meer problemen met werving & selectie van nieuwe mensen. De komende tijd zal dat niet anders zijn, verwachten ze zelf. In 2008 gaf nog 74 procent van de ondervraagden aan moeite te hebben met het werven van nieuwe medewerkers. Dit aantal daalde tot ruim een kwart (26 procent) in 2010. Nu gaat het cijfer weer omhoog.

Dit blijkt uit HR Trends 2011-2012, een onderzoek van ADP Nederland, Berenschot en Performa Uitgeverij, dat jaarlijks wordt uitgevoerd onder 972 Nederlandse HR-professionals. Uit het onderzoek blijkt dat in 2011 ruim een op de drie ondervraagden (35 procent) kampt met het vinden van de juiste mensen voor de organisatie. Voor komend jaar verwacht 43 procent van de HR-professionals problemen. Léon Vergnes, algemeen directeur van ADP Nederland: "Er is duidelijk sprake van een omslag. Bovendien lijkt het aantal weer langzaam het niveau van 2008 te bereiken, ondanks de berichten over oplopende werkloosheid en een dalend aantal vacatures als gevolg van de economische terugslag." 



Uitdaging HR: boeien en binden

Naast de instroom van nieuwe medewerkers wordt ook het behoud van werknemers een grotere uitdaging voor organisaties. Ruim een kwart (28 procent) heeft op dit moment moeite om bestaande werknemers binnen de organisatie te houden. Dat is drie keer zoveel als in 2010 (negen procent). Ondanks deze verslechtering schat de HR-professional niet in dat de trend zich doorzet. Twee op de tien respondenten geeft aan de aankomende twaalf maanden problemen te verwachten met het behouden van werknemers, nagenoeg hetzelfde niveau als in 2010 (21 procent). Dit was toen echter wel een te optimistische inschatting van de werkelijkheid dit jaar.
Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HRM bij Berenschot: "Door een tekort aan gekwalificeerd personeel gold lange tijd: ‘Als je werk niet bevalt, dan zoek je een andere baan’. Maar in economische mindere tijden lijkt het verstandiger voor werknemers om op zeker te spelen. Werknemers blijven liever zitten waar ze zitten en zoeken daardoor minder actief naar een nieuwe baan. Dit heeft echter wel een verlammend effect op de arbeidsmarkt." 

Moeilijk vervulbare functies

In het onderzoek is de HR-professional ook gevraagd in welke functiegroepen vacatures moeilijk vervulbaar zijn. Net zoals in 2010 zijn met name de technische functies lastiger in te vullen. Techniek & Onderhoud voert dit jaar de lijst aan (29 procent), op de voet gevolgd door ICT, waar de problemen steeds heftiger worden. Het aantal HR-professionals dat problemen verwacht bij de invulling van ICT-functies is sinds 2009 ruim verdubbeld van elf procent naar 28 procent.
"Hoewel organisaties bij bijna alle functiegroepen meer problemen ondervinden dan afgelopen jaren, kenmerkt de krapte op de arbeidsmarkt zich door de mismatch tussen vraag en aanbod," aldus Van der Spek. "Het valt bijvoorbeeld op dat organisaties meer problemen hebben met de invulling van bèta-gerelateerde functies dan met het vinden van bijvoorbeeld geschikte HR-professionals en juristen." 

Verschil branches
Dat bepaalde functiegroepen meer problemen hebben bij het werven van nieuwe medewerkers, betekent niet direct dat dit voor alle branches geldt. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat HR-professionals in de commerciële gezondheidszorg meer problemen ondervinden bij het vervullen van marketing- en communicatiefuncties dan binnen de gezondheidszorg (respectievelijk 33 procent versus drie procent).
Ook tussen profit en non-profit organisaties zijn er significante verschillen. Zo ervaren profitorganisaties meer problemen bij het vinden van personeel in de Techniek & Onderhoud dan non-profitorganisaties (respectievelijk 34 procent tegenover dertien procent).

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Financiële functie moet meebewegen met veranderingen in sector
 Populariteit jobhoppen neemt toe onder starters
 Zit u wel echt op uw plek?
 Top vijf moeilijk vervulbare vacatures
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
11-10-2011
 | 
07:40 uur
Met enige verbazing moeten we toch werkelijk dit artikel belezen. De redenen zijn namelijk bijzonder eenvoudig uit te duiden.

HR en intrinsieke kennis
Het eerste probleem, wat HR betreft dan, die een potentiële kandidaat tegen kan komen is namelijk het beleid. HR neemt klakkeloos een rol op zich die zij niet blijkt waar te kunnen maken. In dezelfde weergegeven percentages is er sprake van gebrek aan inhoudelijke kennis en kunde om te kunnen bepalen of een sollicitant al of niet geschikt zou kunnen blijken voor de bedoelde vacature.

Men gaat er maar klakkeloos vanuit dat de 'recruiters' hun werk wel voor hen hebben gedaan, iets wat een volkomen misvatting is. Hetzelfde probleem speelt nog veel erger bij de recruiter, die in meer dan 85% van de gevallen niet eens weet hoe een goede kandidaat ook inhoudelijk te wegen.

Beleid organisatie
Men heeft jaren hun best gedaan, vanaf de kabinetten Lubbers en Kok, om af te rekenen met de ontslag cultuur. Ontslagrecht moest soepeler en sneller om zo nog slagvaardiger te worden. Nou mijn beste opdrachtgevers en werkgevers, dat is u gelukt. De resultaten?

Laten we 'geklaag' eens even bezien;

Gebrek aan loyaliteit
Men klaagt aan gebrek aan loyaliteit bij de sollicitanten. Tja, wat wenst u? Dat iemand die al twee maal eerder werd 'losgelaten' omdat die aan het einde van een tijdig vaag contractje stond, met dito toezeggingen die weer niet werden nagekomen, dat die de moeite steekt loyaliteit op te bouwen?

Weinig eigen initiatief en inzet
Ook hier plaatsen we graag kanttekeningen bij. Ooit gehoord van de uitspraak,'als je met pinda's wil betalen, krijg je aapjes op bezoek.'? Wie voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten moet niet klagen als men er geen kwaliteit voor kan krijgen.

Bijzonder moeilijk talent te vinden en te binden.
Een beetje talent is alleen met zichzelf bezig en is dan natuurlijk ook bijzonder opportunistisch. Dus de organisatie zal een deel van de kosten van diens ontwikkeling betalen en het talent gaat vanzelf weer een keer weg.

Meerdere functionaliteiten in 1 FTE
Het is schering en inslag dat men denkt dat er sollicitanten rond lopen die plots expert in een breed kader zou moeten zijn waardoor aanvragen moeilijk blijken in te vullen. Dit is zowel een teken van ontberen van kennis en kunde van betreffende HR als wel extern recruitment die maar klakkeloos overneemt wat een organisatie vraagt en zoekt.

Kennis is zeer vluchtig
Tja, als je mensen aan je wil binden dan vergt dat een investering van beide kanten. De huidige houding van recruiters en HR noopt nu eenmaal niet erg uit in het investeren in een arbeidsrelatie als er zoveel onzekerheid tegenover staat.

Leeftijdsdiscriminatie
Men heeft werk gemaakt van het jonge talent. Dat schijnt heel erg schaars en tegelijkertijd roept de overheid dat wij langer door moeten werken. Vanuit de HR hebben we tot nu toe heel erg weinig initiatieven gezien het talent bij de ouderen te zoeken. Integendeel. Het is policiy juist daar niet te zoeken want HR heeft klaarblijkelijk 101 reden dit niet te moeten doen.

Als we dit alles even in ogenschouw nemen hebben we tot nu toe erg veel uitvluchten mogen belezen van HR integraal, maar klaarblijkelijk bezitten maar erg weinig kennis en kunde zaken goed, constructief en met realiteit aan te willen vliegen.

Bottom line?
Als HR nu eens stopt met klagen en met realiteit te werk gaat, komt tot de ontdekking en conclusie dat goedkoop duurkoop blijkt en dat we op bepaalde terreinen misschien wel; eens veel te ver door zijn geschoten. Wij durven de stelling radicaal aan dat veel overheidsdienaren en ministers liegen dat het gedrukt staat en heel impotent en inconsequent maatregelen hebben genomen die de crisis alleen maar in stand blijkt te houden en op te lossen.

Aan HR de schone taak wellicht de top van de organisaties duidelijk te maken dat als je zo'n werk hebt gemaakt eenvoudig af te kunnen komen van je seniore kennis en ervaringslaag, dat de huidige situatie alleen maar een begrijpelijk voortvloeisel blijkt.

Stop met klagen en stroop de mouwen op en begin weer eens gewoon reëel te zijn. Zo eenvoudig kan het zijn. Anders blijft dit soort artikelen gewoon het neven effect te bewerkstelligen namelijk hoe incompetent HR ook nog eens blijkt te zijn.



Gerrit  |   | 
11-10-2011
 | 
08:51 uur
Het is eigenlijk onlogisch: hoewel de werkeloosheid rond de 5,2 % schommelt en er nauwelijks een jeugdwerkeloosheid in Nederland is lijkt het alsof we nauwelijks de juiste mensen kunnen vinden. let wel ca 70% van de mensen die nu werkeloos zijn zijn de groep 45+: de groep die door de HR medewerkers al dan niet geschikt wordt geacht voor werk. De meeste 45+ ers zijn nl al langere tijd werkeloos omdat ze door de HR mensen als te duur, niet kneedbaar, niet passend in het team etc etc zijn beschouwd. En nu blijven dus de ''kneusjes'' over!
Je zou eigenlijk eigenschuld dikke bult moeten zeggen tegen deze selecteurs, ware het niet dat deze groep nog steeds buiten beschouwing wordt gelaten. Als je dit doet klopt het dat er nog maar ca 2% van de werkbare groep mensen beschikbaar is. DAT is te weinig.

HRM mensen : kijk ook eensn naar de groep 45+: goede welwillende mensen die niet te duur zijn en die ook de aangeboden banen kunnen uitvoeren. Vaak met een compensatie in subsidie, etc! Zeer leergierig en de vooroordelen die er zijn, zijn vaak onterecht!
Misschien een neiuwe bron, of eye-opener!
Roland  |   | 
11-10-2011
 | 
11:36 uur
''Wanneer u niet precies en volledig voldoet aan dit profiel hoeft u niet te reageren.'' Een veel geziene kreet. Er wordt gezocht naar iemand die al 10 jaar in de branche zit, het kunstje al 5 keer gedaan heeft en minimaal......

Blijkbaar denkt men op deze manier ''op zeker'' te spelen. Helaas is het meer incestueus, stopt het vernieuwing en zal men steeds minder mensen vinden die bereid zijn het kunstje voor de 6e keer te doen.

Selecteren is best lastig en moet bovendien gevoed worden door de top van het bedrijf met een duidelijk visie, richting en tempo en dat blijkt in deze tijd soms nog veel moeilijker.

Men weet niet waar het heen moet of hoe men daar moet komen, dus laten we vooral maar even heeeeel voorzichtig het zelfde blijven doen. Volgens mij is stilstand nog steeds acheruitgang.
NumoQuest  |   | 
11-10-2011
 | 
12:26 uur
@ Gerrit & Roland

U stelt beiden juist. Er word 'gegoocheld' met cijfers en statistieken en men wil daarmee u en mij van eigen rekenkundig gelijk overtuigen.

Een zeer eenvoudig voorbeeld;

Men heeft er alles aan gedaan, vanuit het UWV, zeer eenvoudig en goedkoop van mensen af te komen door ze de zzp in te loodsen.

Hier spelen enkele zaken, die men overigens zelf ook heel goed weet maar niet benoemd.

1. Menig zzp-er is niet eens in staat tot het onderhouden van een gezonde bedrijfsvoering. Neen, men hoeft dit ook niet te leren want er zijn cursusjes voor die ........
Ergo, een middenstandsdiploma is dus niet meer nodig.

2. Deze mensen die men uit de ww heeft gewerkt, worden niet meer opgenomen in de statistieken der werkeloosheid. Deze zijn immers alleen gebaseerd op de statistieken van het UWV ww en niet bijvoorbeeld het cijfer ingeschrevene werkzoekenden.

3. Er is een enorm probleem ontstaan die door menig politicus en zeker het UWV wordt gebagatelliseerd of zelfs onbesproken blijft.
Immers, als je iets niet bespreekt of bespreekbaar maakt, dan bestaat het natuurlijk niet. Vele zzp-ers hebben namelijk geen vervolgopdrachten kunnen vinden met allerlei kwalijke gevolgen van dien.

Zo werkt menig zzp-er onder een gezond zakelijk minimum, al was het alleen al om brood op de plank te hebben, niet wetende dat men debet is aan het verslechteren van het ondernemers klimaat.

Niemand voelt zich dan ook verantwoordelijk voor dit probleem want als je namelijk niet bespreekbaar maakt, dan is er niets aan de hand, geen probleem dus. De realiteit is beduidend anders en in dat geval mag ook worden gezegd dat wanneer men er niet over spreekt, vanuit het UWV of de overheid? Dan ben je niet alleen jezelf als bestuurder aan het bedonderen, maar met de presentatie van de cijfers ook nog eens vele anderen.

Hoe het ook zij, men houd met valsheid in geschrifte, machinatie en misrepresentatie, een toenemend probleem in stand.

Terug naar dit artikel vertaald. Als je niet weet hoe om te gaan met Mensen en Menselijk Kapitaal, dan moet je ook niet roepen dat je de gaten niet kunt dichten. Tempo Team is in elk geval één van de weinigen die begrijpt hoe het probleem kan worden aangepakt.

De twee voorgaande reflectanten stellen het wat dit betreft volkomen juist. Kortom, HR, aan de slag. Anders houd u zelf dit probleem in stand.


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10