zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Effectieve planning hangt af van uw persoonlijkheid

10 oktober 2011 - Een gesprek met een potentiële klant, een presentatie, een lunchafspraak en honderden andere dingen die moeten gebeuren. Mensen werken effectiever als ze een planning maken. Ook het bewust formuleren van een plan (bijvoorbeeld: ‘Als ik thuis kom, dan ga ik direct het huis opruimen’) zorgt voor rust, blijkt uit recent onderzoek van Florida State University. Maar hoe plant u effectief?

Edwin Boom, directeur van Moovs: "Waar vaak aan voorbij wordt gegaan is dat een effectieve manier van plannen voor iedereen verschilt. De één heeft een voorkeur voor een zeer gedetailleerde planning en de ander voor een meer globale actielijst. Als een planning goed aansluit bij de persoonlijke stijl en voorkeuren, dan worden belangrijke dingen sneller opgepakt en taken eerder afgemaakt." 



MBTI
Om er achter te komen wat die persoonlijke voorkeuren zijn, wordt veelal gebruik gemaakt van de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). Deze theorie is ontwikkeld door de Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung en gaat uit van vier dimensies met zestien verschillende types. Deze worden bepaald op basis van de volgende dimensies:
Waaruit haal ik mijn energie? - Extraversion (buitenwereld) vs Introversion (innerlijk)
Hoe neem ik informatie op? - Sensing (zintuigen) vs INtuition (ingeving)
Hoe neem ik beslissingen? - Thinking (logica) vs Feeling (persoonlijk)
Hoe richt ik mijn leven in? - Judging (orderlijk) vs Perceiving (spontaan) 

Effectief plannen
Ter illustratie, een persoon met het profiel ISTJ (waarbij de I staat voor een voorkeur voor Introversion, de S voor Sensing, de T voor Thinking en de J voor Judging) werkt planmatig en verzamelt vooraf aan een opdracht graag zoveel mogelijk informatie. Zodra ISTJ’s onverwacht gestoord worden in hun werk, hebben ze moeite om de draad weer op te pakken. Mensen met dit voorkeursprofiel doen er goed aan om in hun planning tijd te reserveren voor onverwachte gebeurtenissen.
Iemand met het profiel ENFP heeft weer hele andere voorkeuren. Hij of zij bedenkt graag nieuwe benaderingen van projecten, komt veel met nieuwe ideeën, schenkt weinig aandacht aan details en maakt geen of weinig gebruik van gestructureerde planningen. Een to-do-list gerangschikt op prioriteit zorgt dat de ENFP meer gestructureerd te werk gaat. "Een planning zorgt voor snelheid en voorkomt bijvoorbeeld dat zaken vergeten worden, maar een planning kan op veel verschillende manieren vorm gegeven worden. Wij raden mensen dan ook aan om te zoeken naar een planning die aansluit bij de persoonlijke voorkeuren. Belangrijk om te realiseren is dat iedereen volgens een bepaalde methode kan werken, alleen kost het een ENFP meer moeite om bijvoorbeeld een gedetailleerde planning te maken. Zodoende is het voor een ENFP effectiever om te werken met een korte maar krachtige to-do-list met prioritering," aldus Boom.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Eigen persoonlijkheid belemmert vrouwen ook
 Niet manager, maar persoonlijkheid leidt tot burnout
 Zes persoonlijkheden, zes manieren om hen te leiden
 Extravert floreert in deze tijd
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10