zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Eigen persoonlijkheid belemmert vrouwen ook

15 maart 2010 - Vrouwen hebben het nog altijd moeilijk in een overwegend mannelijke bedrijfswereld, vooral omdat hun persoonlijkheidsprofiel sterk verschilt van dat van mannen.  Vrouwen die hogerop willen, botsen niet alleen op een glazen plafond, maar hebben ook danig last van dat profiel.

Dat blijkt uit de analyse van de resultaten van een persoonlijkheidstest door BasicProfileScreen en StepStone, zo schrijft 6Minutes.beMinder exact
Een eerste reden waarom zich minder vrouwen dan mannen in topposities bevinden is de opleidingskeuze. Mannen kiezen vaker voor een exacte richting, en die geeft meer kans op een succesvolle loopbaan.
Bepaalde sectoren zoals IT en Engineering zijn het domein van mannen, terwijl er op de afdelingen Human resources en Administratie meer vrouwen te vinden zijn. Het aantal vrouwen dat actief een managementfunctie nastreeft ligt ook beduidend lager dan het aantal mannen, 

Assertiviteit
Vrouwen zijn bovendien minder zelfverzekerd dan mannen. Ze hechten meer belang aan sociale interacties en daardoor hebben ze minder kans om de top te bereiken. Uit de analyse blijkt dat hoog geschoolde vrouwen aanzienlijk minder assertief zijn dan laag geschoolde mannen. Ook bij de salariskloof tussen mannen en vrouwen speelt het persoonlijkheidsprofiel een rol. Doordat vrouwen lager scoren op assertiviteit, onderhandelen ze minder goed over hun loon.


Bron: 6Minutes
 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Dertien factoren die vrouwen belemmeren op weg naar de top
 Zes praktische assertiviteitstips
 EU wil salariskloof tussen mannen en vrouwen dichten
 Vrouwen aan de top. . . een kwestie van perceptie?
 
 
reacties
 
Rene Civile  |   | 
15-03-2010
 | 
19:08 uur
Grappig artikel ware het niet dat hier ook weer een open deur wordt ingetrapt.

Het is al sinds jaar en dag een bekend gegeven dat vrouwen er een andere merite op nahouden dan mannen, zo ook in de zakenwereld. Het is al lang bekend dat vrouwen nu eenmaal veel minder de zakelijke ladder nastreven want zouden zij dit doen op dezelfde grondslag als mannen dan zouden we ook wel meer vrouwen zien.

Dat er een 'glazen plafond' derhalve zou bestaan voor vrouwen is slechts een idé fixe waar men maar moeilijk vanaf te brengen lijkt. De constatering dat er sectoren zijn waar mannen of vrouwen het anders en dus 'beter' in doen is ook juist.

IT en engineering zijn systematische en lineaire beroepen dat terwijl HR en Administratie, door hun veelzijdigheid, meer geschikt zijn voor de multitasking vrouw.

Ik begrijp dus even de beredenering niet helemaal. Schoenmaker hou je bij je leest en stop gewoon eens van die vergelijkingen te maken die volkomen mank gaan. Ook de beredenering betreffende assertiviteit gaan volkomen mank. Ik ken net zoveel vrouwen met haar op de tanden als mannen.

Het verschil tussen beiden sexen in dit opzicht is dat de man sneller verbaal reageert en een vrouw gewoon eerst even naar een juiste toonhoogte en intonatie zoekt. Niets aan de hand dus. Wat ik niet terug zie is de 'verbale kwaliteit' tussen beiden.

Dus ik vind de vergelijking hoog opgeleide vrouw vs laag opgeleide man hier een volkomen
non-issue omat elke beredenering of grondslag voor een vergelijk ontbreekt.

Dan als laatste, en dat werkelijk met een zucht, dat onderzoek van die persoonlijkheidstest. Ik zou die graag wel eens onder ogen willen zien zodat ik daar mijn #### mee af kan vegen.

Persoonlijkheidstests zeggen in het algemeen niet zo heel veel over de persoon zelf maar geven meer een moment opname weer. Steeds vaker blijkt dat die persoonlijkheidstests multi-interpetabel dan wel manipulabel en steeds minder objectief.

Wat deze aspecten betreft vind ik het artikel blijk geven van stereo-typering en mis zeker een stevige bodem. Maar dat zou natuurlijk ook aan mij kunnen liggen.
Joyce  |   | 
16-03-2010
 | 
08:48 uur
Wederom een artikel wat nietszeggend is en wat herhaald, herhaald en herhaald. Wanneer komt men nu eens met iets nieuws ? En dat glazen plafond..... allemaal schijn. Als een vrouw zich gedraagt zoals ze zich het best kan gedragen in een zakelijke omgeving die vol zit met concurrentie, dan zou bovenstaande artikel niet eens geschreven kunnen worden. Er zijn genoeg vrouwen die in de zakelijke wereld mee kunnen komen. En dat er nog steeds minder vrouwen zijn dan mannen... dat ligt maar aan 1 ding, en dat is de vrouw zelf.
Monique Boogaard  |   | 
16-03-2010
 | 
11:01 uur
Jammer, dat een persoonlijkheidsprofiel weer eens wordt gebruikt voor stereotypering. Een persoonlijkheidsprofiel is juist bedoeld om je unieke persoonlijkheidskenmerken te ontdekken en te leren benutten. Of je nu man/vrouw bent hoog/laag opgeleid, oud/jong; iedereen kan een dergelijk profiel positief inzetten door juist je kwaliteiten te ontdekken en te leren ontwikkelen. Laten we nu eens ophouden te kijken naar wat iemand niet kan, en zeker ophouden persoonlijkheidsprofielen te generaliseren.
LG Optimus 2X  |   | 
22-12-2010
 | 
22:30 uur
Vrouwen kunnen misschien beter multitasken en hebben meer empathie, maar mannen kunnen daarentegen weer beter 'koude' zakelijke beslissingen nemen. Emotioneel afstand nemen van hetgeen je doet is in de zakenwereld enorm van belang. Directheid wordt gewaardeerd en dat is een kwaliteit die vrouwen vanuit de natuur niet echt in het bloed zit volgens mij.

Ik denk dat er overigens in het artikeltje voorbij wordt gegaan aan een belangrijke reden van de mannelijke hegemonie; het 'old boys network'. Hoe eerlijk we ook altijd pretenderen te zijn, vriendjespolitiek blijft een enorme factor aan de top. En zie die spiraal van mannelijke dominantie dan maar eens te doorbereken. Daarnaast speelt de parttime factor een grote, zeer vertekenende rol.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10