zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Verrassend veel belangstelling voor overnames

4 oktober 2011 - Ondanks woelige economische omstandigheden en onrust op de markt verwacht 41 procent van de toonaangevende multinationals een overname te realiseren in het komende jaar. Verrassend genoeg betekent dat, ondanks de intens volatiele markt in augustus, een lichte stijging ten opzichte van een halfjaar tevoren.

Dit staat te lezen in de nieuwe 'Capital confidence barometer' van Ernst & Young, gebaseerd op onderzoek onder ruim 1.000 directeuren en ondernemers wereldwijd.


Dankzij een krachtiger balans in combinatie met een scherpere focus op een gezonde bedrijfsvoering bestaat er onder grote, kapitaalkrachtige ondernemingen ('large caps') nog steeds belangstelling voor fusies en overnames. Daarbij komen prijsverwachtingen van kopers en verkopers dichter bij elkaar, waardoor verkopers gemakkelijker geneigd zijn naar de onderhandelingstafel te komen. Bijna twee derde van (62 procent) van de ondervraagde ondernemingen in de Eurozone denkt dat de waarderingen in de komende twaalf maanden stabiel zullen blijven. Dit leidt tot een stijging van zeventien procent aan potentiële verkopers ten opzichte van een halfjaar geleden. Uit het onderzoek blijkt dat 27 procent van de ondernemingen in de Eurozone nu van plan is volgend jaar een bedrijf of onderdeel af te stoten. Wereldwijd wijkt dit percentage nauwelijks af met 26 procent van de deelnemende ondernemingen. 

Groeifocus
Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna de helft van de deelnemers zich het komende jaar richt op groei. Slechts vijf procent van de ondervraagde ondernemingen in de Eurozone houdt zich bezig met de vraag 'hoe overleef ik' - het laagste aantal sinds de eerste publicatie van de barometer in 2009. Wereldwijd ligt dit percentage op zeven procent.
Kees Slump, Partner bij Transaction Advisory Services van Ernst & Young, stelt: "We merken in onze dealpraktijk dat ondernemingen zich nu, anders dan in 2008, minder laten afleiden van hun strategie door de toegenomen onzekerheid. We zien daarnaast dat ondernemingen nu een veel betere financiële uitgangspositie hebben dan in 2008. De 'appetite' voor M&A (mergers & acquisitions) is daardoor nog duidelijk aanwezig." 

Kapitaalstructuur verbeterd

Grote ondernemingen hebben zich drie jaar lang gefocust op kapitaalbeheer en staan er nu veel beter voor dan in 2008. Bedrijven hebben hun kapitaalstructuur verbeterd. De totale schuldenlast in de eurozone is gedaald, waarbij vreemd vermogen uitgedrukt als percentage van het totale kapitaal bij 55 procent van de ondernemingen uit het onderzoek minder is dan 25 procent. Circa een kwart van de ondernemingen is van plan het komende jaar schuldpositie verder terug te dringen.
De winstverwachting voor grote ondernemingen is relatief sterk. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft (46 procent) van de ondernemingen in de eurozone er vertrouwen in heeft dat ze ten minste stabiel kunnen blijven. Nog eens 36 procent heeft positieve verwachtingen over het winstpotentieel. Ook de omstandigheden ten aanzien van financiering zijn verbeterd. Kees Slump vindt het opmerkelijk dat maar liefst 60 procent van de ondervraagde ondernemingen in de eurozone beweert dat de omstandigheden op de kapitaalmarkt op z'n minst stabiel zijn te noemen. 

Verrassend gunstig M&A-klimaat

Ondanks zorgen over een afnemende groei van de mondiale economie zijn veel toonaangevende ondernemingen verrassend optimistisch over hun eigen nationale economie, evenals over de vooruitzichten op de langere termijn voor de wereldeconomie. Dalende groeicijfers in de VS, in combinatie met de verlaagde kredietstatus van dat land en de escalerende staatsschuldencrisis in de eurozone zorgden voor een snel verslechterd beursklimaat in de tijd dat het onderzoek werd uitgevoerd. Desondanks denkt bijna driekwart van de respondenten uit de eurozone dat de wereldeconomie stabiel is of zal groeien.
Slump voegt hieraan toe: "Gesteund door vertrouwen in de lokale economieën bevinden veel grote internationale ondernemingen zich nu in een sterke positie om ondernemingen over te nemen. Uit het onderzoek blijkt zich een verrassend gunstig M&A-klimaat af te tekenen. Een factor hierin is dat de prijsverwachting van kopers en verkopers dichter bij elkaar zijn komen te liggen. Daardoor zien we een aanzienlijke stijging in het aantal partijen die zoeken naar kansen om te verkopen." 

Opkomende markten voornaamste investeringsdoelen

Wereldwijd zijn de meest aantrekkelijke markten om in te investeren volgens het onderzoek China, India, Brazilië, de VS en Australië. Buiten de erkende BRIC-landen zijn Maleisië, Mexico en Argentinië de drie populairste opkomende investeringsmarkten. Voor de deelnemers uit de eurozone blijft met name West Europa een aantrekkelijke markt. Ongeveer een derde (31 procent) van de deelnemers uit de eurozone gaf aan dat hun motivatie voor M&A was om een nieuwe markt te betreden. Daarnaast wordt door 34 procent van de ondernemingen uit het onderzoek in deze regio M&A meer traditioneel gezien als middel om de positie in bestaande markten te verstevigen.
"Voor toonaangevende bedrijven wordt het vandaag de dag als van levensbelang gezien om een doeltreffende strategie te hebben voor de opkomende markten," zegt Slump. "Een evenwichtige geografische mix dient te bestaan uit zowel aanwezigheid in opkomende markten als activiteiten in ontwikkelde markten. Omgekeerd zien wij in onze dealpraktijk een voortdurende interesse voor overnames in West-Europa vanuit de opkomende markten." 

Belemmeringen voor M&A

Een ruime meerderheid van de deelnemers uit de eurozone (81 procent) maakt zich zorgen dat toenemende regeldruk groei in de weg zou kunnen staan. Wet- en regelgevingsrisico zou groeiplannen kunnen doorkruisen, vooral op het gebied van hervormingen in het bankierswezen en de financiële sector. Dat zou een aanzienlijke impact kunnen hebben op de financierbaarheid van transacties.
Slump besluit: "Wet- en regelgeving kan mogelijk een obstakel opleveren. Bovendien is er nog de fundamentele kwestie van de economie. Terwijl de ondernemingen uit ons onderzoek zich opmerkelijk positief opstellen tegenover M&A gezien de huidige omgeving, leert de ervaring dat het sentiment over overnames snel kan kenteren bij een verdere verslechtering van de mondiale economie. Maar voorlopig hebben de ondernemingen uit ons onderzoek geleerd zich te redden in een volatiele omgeving. Ze hebben het vermogen - en de ambitie - om transacties te doen; ook in het huidige klimaat."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederland is wereldleider in internationale fusies en overnames
 Meer fusies en overnames in 2010
 Direct leidinggevende te vaak vergeten bij fusies
 Twijfels over fusies en overnames ondanks bomvolle oorlogskas
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10