zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Twijfels over fusies en overnames ondanks bomvolle oorlogskas

7 februari 2011 - Nederlandse ondernemingen bouwen steeds sterkere kasposities op waardoor zij in staat zijn fors te investeren in fusies en overnames. Maar ondanks de stijgende aandelenmarkten en een daling van het niveau van vreemd vermogen, lijken beleggers de ondernemingen te remmen in het doen van transacties op de fusie- en overnamemarkt.

Private equity-fondsen daarentegen blijven op zoek naar goede overnamekandidaten. Uit de halfjaarlijks M&A Predictor van KPMG blijkt dat Nederlandse ondernemingen een steeds sterkere kaspositie opbouwen, waarbij de toekomstige net debt to EBITDA ratio in 2011 met zo’n 30 procent zal dalen en de net debt positie ongeveer twintig procent lager zal uitkomen. De capaciteit om transacties te doen wordt hierdoor sterk verbeterd. De forward P/E ratio’s, die een indicatie geven van het vertrouwen in en de honger naar transacties, zien er echter minder rooskleurig uit. Deze ratio’s zijn in Nederland over de laatste twaalf maanden met veertien procent gedaald, zo blijkt uit het onderzoek van KPMG. Vreemde impasse
"Een dusdanig sterke daling suggereert dat de honger naar fusies en overnames in één keer zou kunnen verdwijnen," constateert Wouter van de Bunt, partner bij KPMG Corporate Finance. Van de Bunt: "De Nederlandse fusie- en overnamemarkt lijkt dan ook in een vreemde impasse geraakt. Ondernemingen hebben het afgelopen jaar sterk afgelost op hun vreemd vermogen, zeker in het licht van hun winst, een trend die het komend jaar overigens zal doorzetten. Verlaagde forward P/E ratio’s geven echter aan dat de markt onzeker is. Managementteams zullen komend jaar hard hun best moeten doen om beleggers aan hun zijde te krijgen om hun ambities op de fusie- en overnamemarkt waar te maken. Mede in het licht van de aandeelhouderswaarde, die over 2010 voor de grootste dertien Nederlandse ondernemingen met vier procent is gestegen, is het de vraag of management teams de juiste toon kunnen vinden in hun communicatie met de beleggers. Zeker voor ondernemingen met een beperkte groeiverwachting in hun thuismarkten, is het een gevecht dat zij moeten winnen. Aan private equity zijde is de situatie anders. Hier zien we aan de ene kant de opdoemende ‘wall of debt’ bij veel van hun portefeuilleondernemingen. Aan de andere kant is er veelal nog te investeren vermogen beschikbaar in hun fondsen. Zij zijn zodoende wel degelijk op zoek naar goede investeringen. Echter, de huidige situatie ten aanzien van bankfinanciering in combinatie met het onzekere economische klimaat, maakt dat zij zich voornamelijk richten op ‘high quality assets’." 

Technologiesector
Uit het onderzoek van KPMG blijkt voorts dat de honger naar fusies en overnames wereldwijd het sterkst is in de technologiesector. Van de Bunt: "Hier liggen de forward P/E ratio’s twee procent hoger dankzij een gestegen aandelenmarkt (negen procent) die de daling in verwachte winst aftroeft (zeven procent). Wereldwijd is deze sector de enige die een stijgende forward P/E ratio laat zien, alhoewel de sector voor niet-cyclische consumentengoederen niet ver achterblijft. Als het gaat om de net debt to EBITDA heeft de technologiesector lange tijd de ranglijst aangevoerd met een ratio van -1,1x (hetgeen een netto kaspositie impliceert). Wanneer echter de verbeteringen in deze ratio ook in de gezondheidszorgsector worden doorgezet, zal ook deze sector het komend jaar een netto schuldpositie omzetten in een netto kaspositie."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor
 Werknemer worstelt met lastige IT-beveiligingsprotocollen
 Gefragmenteerde informatie staat optimale customer experience in de weg
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Recordaantal fusies en overnames in China
 Stijgende trend overnamemarkt zet door in 2011
 Waarde fusies en overnames in financiële sector stijgt met 55 procent
 Wie profiteert er echt van fusies en overnames?
 Recordaantal fusies en overnames in China
 Stijgende trend overnamemarkt zet door in 2011
 Waarde fusies en overnames in financiële sector stijgt met 55 procent
 Wie profiteert er echt van fusies en overnames?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
In welke gevallen moet je aan de slag met een BAV
reacties
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (1) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (1) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
Nederland positieve uitschieter: 62 procent vertrouwt op huidige pensioenstelsel (1) 
Het grote verschil tussen weten en kunnen (1) 
Onderweg naar meer bevlogenheid  (1) 
top10
Sterk gestegen hypotheekrente zorgt voor impasse op woningmarkt
‘Extended reality’ brengt hybride werkers weer naar kantoor
Koffie op kantoor: dit komt er allemaal bij kijken
Risicofactoren voor bedrijfssucces in een wereld na de pandemie
Onderzoek onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web
Kennismigranten buiten EU zijn interessant arbeidspotentieel voor schaarste arbeidsmarkt
Een inclusieve werkplek: vier tips om de volgende stappen te zetten
Een ambitieuze bedrijfscultuur realiseren: 'Succes hangt af van ongeduld'
Diverse organisatie trekt accounting talent aan
Werknemer die moeilijk rondkomt, zoekt naar manieren om extra te werken
meer top 10