zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Top-down denken moeilijk los te laten'

29 september 2011 - Bedrijven merken tegenwoordig dat een klassieke hiërarchische structuur niet altijd de beste vorm hoeft te zijn voor de ontwikkeling van betere bedrijfsresultaten. Opvallend is dat wanneer besloten wordt de organisatie anders in te richten, ze het top-down denken helemaal niet los kunnen laten. En daar gaat het gelijk al mis.

"Zolang u oplossingen en veranderingen top-down de organisatie in slingert en vervolgens pas betrokkenheid vraagt, is er weinig kans op succes," vertelt organisatieadviseur en auteur Frank van Elsdingen in het boek 'Verlangen naar zee'. "Zeker als u beseft dat de geïndividualiseerde werknemer (anno 2011) totaal anders in een organisatiestructuur staat dan voorheen." 



Not-invented-here syndroom

In het boek laat Van Elsdingen zien dat veel verandermethodes uitgaan van een top-down en bureaucratisch vastgestelde oplossing. De top beslist, de staf bedenkt, het middenkader stuurt en controleert, terwijl de werkvloer 'geheel empowered' de boel mag uitvoeren. Vervolgens is het management verbaasd als er toch het 'not-invented-here'-syndroom optreedt. Hoe kan iemand betrokken raken als hij of zij geen deel uit (heeft ge)maakt van de oorspronkelijke probleemervaring en bijbehorende probleemdefinitie? 

Verlangen naar de zee

Er resteren managers en veranderprofessionals maar twee mogelijkheden: of u koestert het bureaucratische model en stuurt de verandering van begin tot eind op directieve wijze, of u werkt aan een veranderproces waarbij medewerkers écht betrokken worden. Voor degenen die besluiten dat de tijd is aangebroken voor een andere benadering heeft Van Elsdingen 'Verlangen naar zee' geschreven. In het boek daagt hij iedereen die met verandertrajecten te maken heeft uit om die laatste mogelijkheid te verkennen. "Als u wilt dat mensen een schip voor je bouwen, moet u ze geen bouwtekeningen, hout en gereedschap geven, maar moet u het verlangen naar zee opwekken," concludeert Van Elsdingen.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ook zelfsturende teams hebben hiërarchie nodig
 Binden en boeien personeel krijgt hoogste prioriteit
 CEO’s overschatten hun invloed op betrokkenheid
 
 
 
reacties
 
m.izzinosa@sanoma-uitgevers.nl  |   | 
29-09-2011
 | 
10:17 uur
Het artikel geeft een Romantische gedachte weer. In de huidige crisis-tijd is de Romantiek echter helaas ver te zoeken...

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10