zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Overheidsinstanties willen efficiënter werken

17 juni 2011 - Efficiënter werken is in 2011 de belangrijkste trend voor overheidsorganisaties. Ruim tweederde zet efficiënter werken bovenaan de lijst. Dit past bij het beeld van de benodigde bezuinigingen die de overheid moet doorvoeren. Opvallend is echter dat slechts 22 procent aangeeft dat kostenbesparingen invloed hebben op hun werkzaamheden in 2011.

Dat blijkt uit het Trendonderzoek Overheid & ICT onder 90 financieel- en ICT-managers van zelfstandige bestuursorganen, regionale samenwerkingsorganen en andere (semi-)overheden. Het kwalitatieve onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Exact door Goals Marktbewerking, geeft aan dat efficiëntie vooral behaald moet worden door interne processen te stroomlijnen (67 procent). 



Budgetten moeten beter benut
Verder vindt bijna de helft van de respondenten dat budgetten beter benut moeten worden. De ondervraagden verwachten met name progressie te kunnen boeken door afdelingsoverschrijdende processen te integreren. Daarbij is voor de operationele aansturing behoefte aan real-time informatie en voor strategische beslissingen aan organisatiebreed inzicht. De onderliggende verklaring voor deze wensen is dat veel overheden werken met geïsoleerde applicaties per taakgebied. Deze eilandautomatisering maakt operationele en strategische aansturing zeer gecompliceerd. Het samenbrengen van data uit die applicaties is bovendien tijdrovend en verhoogt het risico dat men werkt met verouderde of incomplete gegevens. 

Financiële verantwoording en webgebaseerd werken
De deelnemers geven aan dat goed is te controleren of budgetten effectief zijn besteed en of de werkelijke kosten in lijn liggen met de begroting. Toch is bijna een derde van de respondenten niet in staat om per project een urenverantwoording te leveren. Bovendien meldt driekwart van de respondenten dat de automatisering van de eigen projectadministratie verbeterd kan worden. Een opvallende constatering, gezien verreweg de meeste overheden projectmatig werken. Het internet wordt daarbij steeds belangrijker. Ruim de helft van de respondenten heeft inmiddels zowel de front- als backoffice online toegankelijk gemaakt. Een vergelijkbaar percentage maakt gebruik van Software-as-a-Service die door derden wordt geleverd. Favoriet zijn SaaS-oplossingen voor de urenregistratie, de financiële administratie en personeelszaken.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Koudwatervrees belemmert efficiëntere HR
 Investeringen in energie-efficiëntie houden stand ondanks recessie
 Efficiëntie boekhouding MKB ver te zoeken
 Acht tips om efficiënter te vergaderen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10