zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kwart Europese pensioenfondsen dekt risico’s niet voldoende af

24 augustus 2011 - Europese pensioenfondsen hebben geleerd van de crisis, maar ze moeten nog veel doen om toekomstige tegenvallers in hun beleggingen tegen te gaan. Dat blijkt uit de Global Pension Risk Survey 2011 van Aon Hewitt. De studie is gebaseerd op een rondvraag langs 62 pensioenfondsen in dertien Europese landen, goed voor een belegd vermogen van in totaal 127 miljard euro.

Uit de rondgang blijkt onder meer dat een kwart van de respondenten geen beleid heeft ontwikkeld om rente- en inflatierisico’s af te dekken. Juist deze twee zaken hebben grote invloed op de toekomstige verplichtingen van pensioenfondsen. Van de Europese pensioenfondsen heeft 53 procent het renterisico afgedekt, bij het inflatierisico is dat 47 procent.


Een lage rente zet – zoals de economische crisis liet zien – druk op de verplichtingen van pensioenfondsen. Sommige daarvan konden als gevolg van de tegenvallende beleggingsinkomsten niet overgaan tot indexatie. De Europese pensioenfondsen lijken vooral gefocust op wat ze aan bezittingen hebben, en kijken maar met een half oog naar de verplichtingen die daaraan vastzitten, stelt Aon Hewitt. 

Langlevenrisico

Naast het afdekken van rente- en inflatierisico’s is er relatief weinig aandacht voor langlevenrisico. Er zijn meer mensen die langer leven. Het Nederlandse pensioenstelsel is echter onvoldoende toekomstbestendig vanwege de vergrijzing en de stijgende levensverwachting. In vele opzichten is het langlevenrisico een van de grootste uitdagingen van de pensioensector in de komende decennia. Oplossingen om het langlevenrisico af te dekken en levensverwachtingen op postcode niveau in kaart te brengen zijn beschikbaar. Echter, hoewel er producten in ontwikkeling zijn, weten pensioenfondsen daar niet altijd raad mee: vijftien procent vertrouwt de producten niet en 27 procent zegt de producten zelfs niet te begrijpen.
Uit het onderzoek blijkt ook dat een kwart van de pensioenfondsen (26 procent) aanstalten maakt om over te stappen op zogeheten beschikbare premieregelingen, waarbij de werknemer geen vooraf vastgestelde pensioenuitkering in het vooruitzicht wordt gesteld. Deze pensioenregeling kan een alternatief zijn voor de zogeheten middelloon- of eindloonregeling, die in Nederland lange tijd de boventoon voerde. Druk van werknemers en vakbonden vormt de voornaamste reden om geen verandering door te voeren. Van de werkgevers die hun pensioenregelingen wel wilden veranderen, heeft 36 procent dat inmiddels gedaan.
Spreiding
Volgens Raymond de Kuiper, Risk & Financial Management Consultant bij Aon Hewitt en een van de opstellers van de studie, zijn de Europese pensioenfondsen de klappen van de crisis nog niet te boven. "Ze hebben de schok misschien emotioneel verwerkt, maar puur financieel gezien is er nog een lange weg te gaan. Het besef is er dat men het voorzichtiger aan moet doen en dat zie je ook gebeuren. Pensioenfondsen zijn bezig hun beleggingsrisico’s beter te spreiden en meer af te stemmen op de marktomstandigheden." 

Langetermijnvisie
Uit de Aon-studie blijkt dat de pensioenfondsen veel meer dan voorheen een langetermijnvisie hebben ontwikkeld voor hun beleggingen. Nu geeft 21 procent aan er een tijdspanne op na te houden van twintig jaar of meer; in 2009 was dat nog vier procent. "In vergelijking met twee jaar geleden, toen de vorige Global Pension Risk Survey werd gepubliceerd, is de ‘realiteitszin’ duidelijk gegroeid," stelt De Kuiper.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlander is best onzeker over de toekomst
 Gevolgen beleggingsbeleid onderbelicht in pensioenakkoord
 100 procent pensioenzekerheid bestaat niet
 Oudedagsvoorziening steeds meer verantwoordelijkheid individu
 
 
reacties
 
Dick Slob  |   | 
24-08-2011
 | 
08:05 uur
En hoe zit dat met Nederlandse Pensioenfondsen? Beter/Slechter dan de gemiddelde Europese. Mijn vooronderstelling is dat de NL-fondsen het relatief goed doen, ondanks de moeilijke tijden. Laten we ook bereid zijn onze zegeningen te tellen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10