zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gevolgen beleggingsbeleid onderbelicht in pensioenakkoord

11 juli 2011 - Het beleggingsbeleid krijgt onvoldoende aandacht in het nieuwe pensioenakkoord dat de sociale partners vorige maand hebben gesloten. Door het akkoord moeten de opgebouwde rechten veiliggesteld blijven. Nieuwe op te bouwen rechten worden niet meer gegarandeerd. Het wordt heel lastig om hier een integraal beleggingsbeleid op los te laten. Dit concludeert Aon Hewitt.

Met het nieuwe akkoord neemt de complexiteit van het beleggingsbeleid en de uitvoering ervan toe. Daarom gaan de kosten van vermogensbeheer navenant stijgen. Hier moeten pensioenfondsen tijdig bij stilstaan en maatregelen voor nemen. 



Overheveling

Onder het nieuwe pensioenakkoord lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat alle reeds opgebouwde rechten overgeheveld worden naar het nieuwe pensioencontract. Dit betekent dat er een contract ontstaat met aan de ene kant onvoorwaardelijke nominale rechten en aan de andere kant voorwaardelijke geïndexeerde rechten.
"Deze verschillende rechten vereisen verschillende strategische invullingen met betrekking tot financieel risicomanagement en beleggingsbeleid. Een gedifferentieerd beleggingsbeleid heeft tot gevolg dat er een splitsing van bestaande pensioenfondsen gaat ontstaan," zegt Frank Driessen, Chief Actuary bij Aon Hewitt Practice Retirement & Financial Management. "De vraag is of je dat moet willen, want daarmee doorbreek je het hele solidariteitsprincipe. Concreet betekent het dat de nieuwe generatie niet meer solidair is met de oude." 

Risico’s afdekken

Het probleem is onder meer dat onder het oude en nieuwe regime sprake is van verschillende strategieën om risico’s bij beleggingen af te dekken. Daarnaast ontstaat er een verschil in de karakteristieken van de beleggingen: de looptijd van de harde toezeggingen uit het oude regime worden steeds korter vanwege de leeftijden van de huidige deelnemers. Deze moeten met veilige beleggingen worden afgedekt om de aanspraken te kunnen garanderen. Dit betekent meer kortlopende veilige beleggingen, zoals hoogwaardige kortlopende obligaties. Op de zachte toezeggingen kan meer risico worden gelopen, vanwege het voorwaardelijke karakter en de lange looptijd van deze toezeggingen. Dat is ook het uitgangspunt van het  Pensioenakkoord. 

Hogere kosten
"De vraag is of fondsen bereid zijn te splitsen of de keus willen maken de oude ‘onvoorwaardelijke’ rechten onder te brengen bij een verzekeraar," aldus Driessen. Dit brengt hogere kosten met zich mee. "Er moet onder meer voor twee regimes een beleid worden vastgesteld, per regime een eigen beleggingsportefeuille. Dit betekent dat de kosten voor vermogensbeheer toenemen en de vraag is hoe dat zich verhoudt tot het uitgangspunt van het Pensioenakkoord, namelijk dat de premie niet meer zal stijgen.’’

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Blijvend leren noodzakelijk voor duurzame inzetbaarheid’
 100 procent pensioenzekerheid bestaat niet
 ANBO: pensioenakkoord goed voor koopkracht gepensioneerden
 Oudedagsvoorziening steeds meer verantwoordelijkheid individu
 
 
reacties
 
Willem van Druten  |   | 
11-07-2011
 | 
11:10 uur
Goede, en waarschijnlijk bij niet insiders een eyeopener, aanvulling op de beleggingsconsequenties en het spliteffect op de systemen vanuit het nieuwe pensioenakkoord.
Dit is onder andere waar de bonden zich zo druk over maken.
Bert Bruins  |   | 
16-07-2011
 | 
15:19 uur
Inderdaad een eyeopener.Wat hier dan ook verder uit volgt is,in hoeverre het kader van het (beleggings) risicoprofiel van de pensioenfondsen wettelijk wordt vastgesteld en in hoeverre het loslaten van het solidariteitsprincipe tot een verdere indiviudalisering van het pensioen zal leiden. In het laaste geval bestaat er m.i een gerede kans dat grote groepen van de bevolking straks er ''bekaaid'' van af zullen komen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10