zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werk en privé hoogopgeleiden strikt gescheiden

18 augustus 2011 - Vrijdagmiddagborrels en bedrijfsuitjes ten spijt, Nederlandse hoogopgeleide werknemers maken een scherpe scheiding tussen werk en privé. Slechts 21 procent heeft via het werk wel eens vrienden gemaakt. Driekwart vindt zijn collega’s wel aardig, maar gaat buiten werktijd niet met hen om. Slechts tien procent spreekt wel eens met collega’s af na het werk. De rest zegt niets te hebben met zijn collega’s of vindt ze zelfs onaardig.

Dat blijkt uit onderzoek van Intermediair onder ruim 400 hoogopgeleiden, dat plaatsvond vanwege het tweejarig bestaan van de online vragenrubriek 'Werkmanieren'. 



Oppervlakkige gesprekken
78 procent van de respondenten nodigt collega’s niet uit op verjaardagen. Gesprekken met collega’s blijven ook tamelijk oppervlakkig. 79 procent vertelt weliswaar op maandagmorgen wat ze in het weekend gedaan hebben, maar een avondje doorzakken vindt slechts twintig procent een geschikt onderwerp van gesprek aan de koffieautomaat. Iets meer dan de helft vertelt anekdotes over gezin of vrienden. Slechts tien procent voelt zich totaal ongeremd en vertelt alles. ‘Ik vertel genoeg om niet buiten de boot te vallen’, zegt één respondent. Een ander vertelt alleen persoonlijke zaken als het zijn functioneren raakt. ‘Ik moest na een miskraam spoorslags naar het ziekenhuis. Dat heb ik gewoon verteld.’
23 procent van de Nederlandse hoogopgeleiden kan zich op het werk lastig concentreren omdat collega’s te veel lawaai maken. Een kwart ergert zich aan het geroddel over anderen. Negen procent weet dat collega’s over hen roddelen. 32 procent klaagt dat collega’s hun werk niet goed doen, waarna het op hen neerkomt om de boel op te knappen. 

De stinkende collega

Een onderzoeksvraag die tot heftige discussies leidde, was hoe om te gaan met een stinkende collega. De meningen zijn hierover verdeeld. 31 procent zou het gewoon tegen die persoon zeggen. 38 procent zit liever in de stank dan dat ze het gesprek aangaan. Zeven procent laat het probleem over aan de leidinggevende. Opvallend is dat werknemers in kleine bedrijven (minder dan honderd werknemers) elkaar makkelijker aanspreken op nare luchtjes dan werknemers in grote bedrijven. 49 procent van de werknemers in organisaties kleiner dan 100 werknemers zou zijn collega erop attent maken als hij stonk. In grotere organisaties is dat 35 procent. 42 procent van de werknemers met meer dan tien jaar werkervaring zouden hun stinkende collega aanspreken op zijn lucht. Werknemers die nog geen tien jaar aan de slag zijn, hebben daar meer moeite mee: 32 procent zou dat doen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Goede balans tussen werk en privé is hét recept voor geluk
 Relatie op het werk is reden om te vertrekken
 Werknemer stoort zich aan omgevingsgeluiden
 Bevriende collega’s maken meer winst
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10