zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nieuwe generatie leiders is in opmars

27 januari 2011 - Hay Group maakte gisteren de resultaten bekend van het jaarlijkse onderzoek 'European Best Companies for Leaders' onder ruim 1.800 organisaties. Hieruit blijkt onder meer dat de top tien van bedrijven die uitblinkt op het gebied van leiderschapsontwikkeling in toenemende mate gericht is op samenwerking en veel aandacht heeft voor diversiteit.

Deze top tien laat tevens meer dan gemiddelde financiële prestaties zien. Europa’s Top tien van beste bedrijven voor leiders 2010:


1. Unilever
2. Banco Santander
3. Telefonica
4. Deutsche Bank
5. HSBC Holdings
6. Repsol YPF
7. Volkswagen
8. L’Oréal
9. Danone
10. Vodafone 

De stijl verandert
"We zien dat de stijl van leidinggeven inmiddels daadwerkelijk verandert bij multinationals. Al sinds een aantal jaar levert de directieve leiderschapsstijl aan terrein in en gaat het in toenemende mate om de dialoog, overleg en tweerichtingscommunicatie, om vervolgens gezamenlijk gestelde doelen te bereiken. Ons onderzoek laat dit jaar zien dat steeds meer multinationals deze benadering niet alleen omarmen maar ook daadwerkelijk toepassen," aldus Erin Lap, Director Leadership & Talent bij Hay Group Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat 95 procent van de leiders uit de top tien werknemers betrekt bij het signaleren van nieuwe kansen versus 79 procent bij de gehele onderzoeksgroep. 

Diversiteit wint terrein
De bedrijven uit de Europese top tien voor leiders waarderen diversiteit binnen het personeelsbestand steeds meer en sturen hier actief op. 85 procent van de respondenten in de top tien geeft aan dat zijn organisatie beschikt over een specifiek leiderschapsprogramma dat gericht is op het managen van die diversiteit. Bij de totale onderzoeksgroep ligt dat percentage lager, namelijk beneden de 70 procent. Leiders uit de top tien organisaties gaan dan ook vaker (bijna twee keer zo vaak) een periode naar het buitenland zodat zij vervolgens beter in staat zijn om culturele verschillen aan den lijve te ondervinden (72 procent vergeleken met 37 procent). 

Ontwikkelen van leiderschap
Ontwikkelen van leiderschap wordt door de 10 beste bedrijven gezien als cruciaal. 82 procent van bedrijven in de top tien geeft leiders op alle niveaus de mogelijkheid om hun vaardigheden te ontwikkelen en om deze toe te passen. "Bedrijven maken steeds minder gebruik van hiërarchische organisatiestructuren, waardoor ook de besluitvorming steeds autonomer wordt. Dat vraagt om meer aandacht voor persoonlijke groei op alle niveaus," aldus Lap. 

Het nieuwe werken
Om goed personeel te werven en behouden, hebben de bedrijven uit de top tien ook steeds meer aandacht voor arbeidsvoorwaarden die inspelen op veranderende normen. Zo heeft 63 procent van de bedrijven een instapprogramma voor diegenen die er even uit zijn geweest, en hiermee gemakkelijk terug kunnen keren op de werkvloer. Bij de totale onderzochte groep biedt slechts 32 procent een dergelijk programma aan. Ook wordt thuiswerken substantieel meer en beter gefaciliteerd bij de bedrijven uit de top tien. Lap: "Uit ons onderzoek blijkt dat de top tien beste bedrijven op het gebied van leiderschap voorlopen op andere organisaties. Er zijn voor de overige organisaties mooie lessen uit te halen. Zo vraagt de top tien bedrijven zijn leiders bijvoorbeeld aanmerkelijk vaker om ervaring op te doen in verschillende onderdelen van de organisatie en diverse culturen. Ook is er bij de top tien veel meer aandacht voor opvolgingsvraagstukken: er wordt significant vaker een pool van opvolgers bijgehouden voor belangrijke functies."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vrouwelijke managers hebben positief effect op productiviteit
 
 Crisis voorbij, tijd voor de androgyne leider
 Leiderschapsgedrag ligt constant onder loep
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10