26 juli 2011 -
De voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid kwam in juni 2011 uit op 392.000 personen. Dat zijn er 9.000 minder dan in mei. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Uit cijfers van UWV blijkt dat zowel het aantal werkzoekenden als het aantal WW-uitkeringen aanzienlijk lager is dan een jaar geleden.
De voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid bedroeg in juni vijf procent. De werkloosheid is in de eerste helft van 2011 nauwelijks veranderd. In 2010 daalde het aandeel werklozen in de beroepsbevolking nog vrijwel voortdurend. Vergeleken met een jaar geleden was het werkloosheidspercentage in juni een half procentpunt lager. Vooral de jeugdwerkloosheid is afgenomen.
Bijna 38.000 werkzoekenden minder
Bij UWV WERKbedrijf waren in juni 454.000 niet-werkende werkzoekenden ingeschreven. Vergeleken met een jaar geleden is het aantal werkzoekenden met 38.000 afgenomen. De daling was relatief het grootst onder jongeren tot 25 jaar. Hogere beroepen Gedrag en Maatschappij en hogere pedagogische beroepen lieten ten opzichte van een jaar geleden een toename zien van het aantal werkzoekenden.
Werkhervatting
Juni 2011 telde 252.000 WW-uitkeringen. Dat zijn er 36.000 minder dan een jaar geleden. De daling komt vooral voor rekening van de mannen. Het aantal WW-uitkeringen aan mannen nam in een jaar tijd met 34 duizend af. Er werden in juni bijna 31.000 nieuwe uitkeringen verstrekt. Vergeleken met een jaar geleden is dat 4.000 minder. Het aantal beëindigde uitkeringen kwam in juni uit op 34.000. Dat was 11.000 lager dan vorig jaar. Vooral het aantal beëindigde uitkeringen vanwege werkhervatting liep sterk terug.
Ik kom helaas twee groepen niet tegen die niet meer meetellen in de statistieken van het UWV. We hebben het over hen die mbv het uwv in de zzp zijn geholpen. en we hebben het over hen die geen recht meer hadden op een ww uitkering en vervolgens in de bijstand terecht zijn gekomen.
Het is maar hoe statistieken worden gepresenteerd en hoe welk waarheids gehalte men hier aan kan hangen. Ook hier geld, dat wanneer deze twee laatst genoemden mee worden gewogen dat het aantal werkelozen t.o.v. 2010 waarschijnlijk gelijk is gebleven of juist iets zal zijn gestegen.