zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Verhuisplannen nemen toe dankzij verlaging overdrachtsbelasting

14 juli 2011 - Recentelijk heeft het kabinet besloten de overdrachtsbelasting te verlagen van zes naar twee procent. Het twee procent tarief geldt voor een jaar en is ingesteld om de woningmarkt uit het slop te trekken. Uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ruim 800 consumenten, blijkt onder meer dat het aantal huishoudens met verhuisplannen enorm is toegenomen dankzij de maatregel.

De regeling kan leiden tot ruim 50.000 extra woningtransacties afhankelijk van de mate waarin de extra vraag aansluit op het woningaanbod. Hiermee kan verwacht worden dat het aantal woningtransacties in Nederland weer richting het niveau van voor de economische crisis stijgt. Verhuisplannen

Momenteel is 69 procent van de huishoudens op de hoogte van deze belastingmaatregel. Daarnaast is een op de twaalf huishoudens van plan binnen nu en één jaar een woning te kopen. Van deze huishoudens was de meerderheid al voor het invoeren van de maatregel van plan om binnen één jaar een woning te kopen. Vooral mensen die al eigenaar zijn van een koopwoning hadden reeds verhuisplannen. Van alle Nederlandse huishoudens geeft één procent aan nu zeker binnen één jaar een woning te willen kopen dankzij de verlaging van de overdrachtsbelasting; twee procent geeft aan dat de kans dat men binnen één jaar een woning gaat kopen door de regeling toegenomen is. 

50.000 extra woningtransacties

Tussen verhuisplannen en het daadwerkelijk uitvoeren van de plannen ligt echter vaak nog een groot verschil. Het aantal transacties in koopwoningen lag voor de crisis rond de 200.000. In 2009 en 2010 was het aantal koopwoning transacties aanzienlijk lager met circa 126.000 transacties als gevolg van de economische crisis. Uitgaande van deze cijfers is het daarom niet aannemelijk dat iedereen met verhuisplannen ook daadwerkelijk zal verhuizen. Het is bijvoorbeeld zeer aannemelijk dat mensen met een koopwoning hun huidige woning eerst willen verkopen alvorens zij daadwerkelijk een andere woning kopen. Dit kan de verhoging van het aantal woningtransacties in de komende maanden frustreren. 

Vraag en aanbod
Om deze redenen is het noodzakelijk om gebruik te maken van een voorspellingsmodel om tot een realistisch aantal verwachte woningtransacties te komen. Uit deze berekening blijkt dat de maatregel kan leiden tot ruim 50.000 extra woningtransacties. Of dit aantal uiteindelijk zal worden gerealiseerd, is vooral afhankelijk van de mate waarin deze vraag aansluit op het woningaanbod. Met deze extra transacties kan verwacht worden dat het aantal woningverkopen weer richting het niveau van voor de economische crisis stijgt. Met name makelaars, hypotheekverstrekkers, bouwmarkten en uitvoerende partijen in de afbouwsector zullen hier de komende periode van meeprofiteren.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Nederlanders in door corona getroffen sectoren hebben weinig interesse in omscholing naar techniek
 COVID-19 debet aan stijging politieke risico’s in thuislanden Nederlandse handelspartners
 40 procent van de jonge werknemers staat al met één been buiten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vereniging Eigen Huis blij met belastingmaatregel
 Zes tips voor een geslaagde bedrijfsverhuizing
 Topmanager steeds mobieler
 Nederland belastingparadijs voor U2 en Rolling Stones
 
 
reacties
 
Ron Ladage  |   | 
18-07-2011
 | 
09:45 uur
Wat een onzin, waar baseert dit bureau zich op, op het positieve gepraat van dit kabinet?

Waardoor is de woningmarkt op slot gegaan? De regering heeft de normen voor hypotheek aangescherpt, de banken hebben dit nog erger gemaakt. Een jong gezin kan amper een hypotheek krijgen, want we baseren het nu op één inkomen en we geven max. 110% van het salaris wat verdient wordt. Dus gemiddeld betekend dat €. 150.000 maximaal. Verder hebben de banken de “verhuishypotheek” afgeschaft, waardoor mensen niet meer kunnen doorstromen en dus blijven zitten. Door al deze maatregelen kunnen mensen hun eigen huis niet verkopen, dus geen duurdere huis kopen.
Door het tijdelijk verlagen van de overdrachtbelasting kan alleen een heel kleine groep, nu net dat goedkope huisje binnen hun budget krijgen en dat veroorzaakt zeker geen opleving (volgens derden van 15%) van de markt betekenen.
En we praten niet over de nieuwbouw, want daar geldt de tijdelijke verlaging van de overdrachtbelasting niet voor. Dus oneerlijke concurrentie en nog meer bouwbedrijven richting faillissement en de nieuwbouw komt tot stilstand. Dus de woningsnood ook in 2011 blijft bestaan, we doen het heel goed in Nederland! Mensen die ongeveer €.30.000 per jaar verdienen komen niet in aanmerking voor een fatsoenlijke hypotheek en zijn dus kansloos op de woningmarkt. Erger ze komen ook niet in aanmerking voor de sociale huurwoningen en moeten dus €. 800,-- of meer voor een huurwoning betalen, waar je vroeger een koophuis ter waarde van €. 240.000,-- voor kon kopen!
Dus een zeer eenzijdig verhaal en op deze manier pleeg je misleiding naar de lezers!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Stappenplan voor automatische e-mail campagnes
Door termen als triggers, leadscoring, notificaties, koppelingen, vullingsgraad zie je door de bomen het bos niet meer op het gebied van e-mail marketing automation. In dit white paper legt Spotler al die termen en de voordelen ervan uit. Inclusief handige woordenlijst.
Download het white paper
Lees verder
Hoe verzamel je met gewijzigd cookie beleid de juiste data?
reacties
Vakantiegeld is dit jaar bonus in plaats van vakantiebudget (2) 
Van 1001 wachtwoorden naar nul? (1) 
Nissan NV200 (1) 
Vertrouwen van managers in medewerkers tijdens thuiswerken is groot (1) 
Koffie halen kan bron van conflict zijn (1) 
Aandelen weer in de gunst  (1) 
Jongeren willen weer zeeman worden (1) 
top10
Verbeter uw supply chain, verbeter uw klantervaring
Intelligente Automatisering nieuwste trend, maar finance professional heeft geen idee wat het is
Vertrouwen van managers in medewerkers tijdens thuiswerken is groot
Werkende prefereert goed luchtreinigingssysteem boven coronavaccinatie
Vier tips voor een digitale lenteschoonmaak voor uw foto’s en video’s
Vakantiegeld is dit jaar bonus in plaats van vakantiebudget
World Password Day stond stil bij wachtwoordbeheer
Vijf tips om persoonsgegevens te beschermen tegen dark web-cybercriminelen
De cyberdreiging van vaccinaties
Covid, cyber, compliance en ESG zijn de grootste risico's voor de financiële dienstensector
meer top 10