zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Verhuisplannen nemen toe dankzij verlaging overdrachtsbelasting

14 juli 2011 - Recentelijk heeft het kabinet besloten de overdrachtsbelasting te verlagen van zes naar twee procent. Het twee procent tarief geldt voor een jaar en is ingesteld om de woningmarkt uit het slop te trekken. Uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ruim 800 consumenten, blijkt onder meer dat het aantal huishoudens met verhuisplannen enorm is toegenomen dankzij de maatregel.

De regeling kan leiden tot ruim 50.000 extra woningtransacties afhankelijk van de mate waarin de extra vraag aansluit op het woningaanbod. Hiermee kan verwacht worden dat het aantal woningtransacties in Nederland weer richting het niveau van voor de economische crisis stijgt. 



Verhuisplannen

Momenteel is 69 procent van de huishoudens op de hoogte van deze belastingmaatregel. Daarnaast is een op de twaalf huishoudens van plan binnen nu en één jaar een woning te kopen. Van deze huishoudens was de meerderheid al voor het invoeren van de maatregel van plan om binnen één jaar een woning te kopen. Vooral mensen die al eigenaar zijn van een koopwoning hadden reeds verhuisplannen. Van alle Nederlandse huishoudens geeft één procent aan nu zeker binnen één jaar een woning te willen kopen dankzij de verlaging van de overdrachtsbelasting; twee procent geeft aan dat de kans dat men binnen één jaar een woning gaat kopen door de regeling toegenomen is. 

50.000 extra woningtransacties

Tussen verhuisplannen en het daadwerkelijk uitvoeren van de plannen ligt echter vaak nog een groot verschil. Het aantal transacties in koopwoningen lag voor de crisis rond de 200.000. In 2009 en 2010 was het aantal koopwoning transacties aanzienlijk lager met circa 126.000 transacties als gevolg van de economische crisis. Uitgaande van deze cijfers is het daarom niet aannemelijk dat iedereen met verhuisplannen ook daadwerkelijk zal verhuizen. Het is bijvoorbeeld zeer aannemelijk dat mensen met een koopwoning hun huidige woning eerst willen verkopen alvorens zij daadwerkelijk een andere woning kopen. Dit kan de verhoging van het aantal woningtransacties in de komende maanden frustreren. 

Vraag en aanbod
Om deze redenen is het noodzakelijk om gebruik te maken van een voorspellingsmodel om tot een realistisch aantal verwachte woningtransacties te komen. Uit deze berekening blijkt dat de maatregel kan leiden tot ruim 50.000 extra woningtransacties. Of dit aantal uiteindelijk zal worden gerealiseerd, is vooral afhankelijk van de mate waarin deze vraag aansluit op het woningaanbod. Met deze extra transacties kan verwacht worden dat het aantal woningverkopen weer richting het niveau van voor de economische crisis stijgt. Met name makelaars, hypotheekverstrekkers, bouwmarkten en uitvoerende partijen in de afbouwsector zullen hier de komende periode van meeprofiteren.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vereniging Eigen Huis blij met belastingmaatregel
 Zes tips voor een geslaagde bedrijfsverhuizing
 Topmanager steeds mobieler
 Nederland belastingparadijs voor U2 en Rolling Stones
 
 
reacties
 
Ron Ladage  |   | 
18-07-2011
 | 
09:45 uur
Wat een onzin, waar baseert dit bureau zich op, op het positieve gepraat van dit kabinet?

Waardoor is de woningmarkt op slot gegaan? De regering heeft de normen voor hypotheek aangescherpt, de banken hebben dit nog erger gemaakt. Een jong gezin kan amper een hypotheek krijgen, want we baseren het nu op één inkomen en we geven max. 110% van het salaris wat verdient wordt. Dus gemiddeld betekend dat €. 150.000 maximaal. Verder hebben de banken de “verhuishypotheek” afgeschaft, waardoor mensen niet meer kunnen doorstromen en dus blijven zitten. Door al deze maatregelen kunnen mensen hun eigen huis niet verkopen, dus geen duurdere huis kopen.
Door het tijdelijk verlagen van de overdrachtbelasting kan alleen een heel kleine groep, nu net dat goedkope huisje binnen hun budget krijgen en dat veroorzaakt zeker geen opleving (volgens derden van 15%) van de markt betekenen.
En we praten niet over de nieuwbouw, want daar geldt de tijdelijke verlaging van de overdrachtbelasting niet voor. Dus oneerlijke concurrentie en nog meer bouwbedrijven richting faillissement en de nieuwbouw komt tot stilstand. Dus de woningsnood ook in 2011 blijft bestaan, we doen het heel goed in Nederland! Mensen die ongeveer €.30.000 per jaar verdienen komen niet in aanmerking voor een fatsoenlijke hypotheek en zijn dus kansloos op de woningmarkt. Erger ze komen ook niet in aanmerking voor de sociale huurwoningen en moeten dus €. 800,-- of meer voor een huurwoning betalen, waar je vroeger een koophuis ter waarde van €. 240.000,-- voor kon kopen!
Dus een zeer eenzijdig verhaal en op deze manier pleeg je misleiding naar de lezers!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10