zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Klassieke boekhouder minder populair

8 juli 2011 - In het tweede kwartaal van 2011 is de vraag naar financieel specialisten gekrompen met 12,5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2010. Verdere rationalisatieslagen in de klassieke boekhoudkundige functies als financial accountant en financial controller leiden tot een sterkere krimp in deze categorie. Efficiënter werken vraagt zijn tol in de vorm van minder boekhouders.


Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen op de financiële arbeidsmarkt 2e kwartaal 2011’ door Erik Kolthof, competence director Finance bij Yacht.


In het eerste kwartaal 2011 was de krimp nog 14,7 procent, over geheel 2010 20 procent. Waar de branches overheid en zorg diep in de rode cijfers zitten met -45 procent en -24 procent laten industrie en financiële dienstverlening een fraaie groei zien van respectievelijk achttien en dertien procent. 

Boekhouder minder populair

Erik Kolthof: "De vraag naar assistant controllers blijft op peil. Deze categorie "tweede stappers" met twee tot acht jaar werkervaring is zeer in trek en kan kiezen uit een steeds ruimer aanbod vacatures in het tweede kwartaal. De vraag naar meer ervaren business controllers met acht tot vijftien jaar werkervaring neemt weliswaar nog steeds af, maar in een minder sterk tempo. Een bescheiden groei van twee procent is waar te nemen bij de accountancyfuncties. Specialistische functies, zoals auditor en treasurer, waren tot nu toe groeiers. Sinds het tweede kwartaal moeten ook deze functies een pas op de plaats maken en genoegen nemen met stabilisatie. Blijvend kostenbewustzijn, centralisatie van activiteiten, efficiënter werken, minder systemen, procesvereenvoudiging en het steeds beter op orde zijn van administraties leiden ertoe dat de boekhouders meer en meer zijn aangewezen op vervangingsvraag. Met tot gevolg dat deze functies forse klappen oplopen en in populariteit zijn afgenomen met 27 procent krimp in het aantal print- en online vacatures. 

Actief op zoek naar werk

Kolthof: "Tegenover een achterblijvende vraag op de markt naar financiële professionals, staat een steeds grotere groep die actief naar ander werk zoekt. Uit het onderzoek ‘Best Employer to work for in finance 2011’ van de website www.finance.nl blijkt dat één op de drie financiële professionals actief op zoek is naar een andere werkgever. De helft van de financiële professionals is niet actief op zoek naar een andere werkgever, maar overweegt wel een overstap als zij een goed aanbod ontvangen. De belangrijkste reden om actief naar een nieuwe baan uit te kijken, is het zoeken van een nieuwe uitdaging in de werkzaamheden. De belangrijke randvoorwaarde, de behoefte aan jobrotatie, is dus zeker aanwezig. Net als op de huizenmarkt is het vooralsnog wachten op 'movers' die de vraagketen in gang gaan zetten. Grootschalige externe vraagimpulsen zoals in het verleden de implementatie van SOx en IFRS zijn namelijk niet in zicht."

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien succesfactoren voor groei en efficiency
 Financial zegt baan op bij ethisch dilemma
 Financial wil pensioenregeling en auto van de zaak
 Financial zit veilig op boekhouding en kostenbewaking
 
 
reacties
 
Boekhouder ZZP  |   | 
24-02-2015
 | 
14:28 uur
Tegenwoordig starten duizenden zzp'ers per jaar een onderneming. Veel van deze ondernemers zijn daarbij op zoek naar een boekhouder...de vraag stijgt dus en ben benieuwd hoe dit artikel er anno 2015 uit zal zien...
Jan  |   | 
6-04-2022
 | 
09:21 uur
Veel mensen starten hun eigen bedrijf om van hun passie hun beroep te maken. Al deze ondernemers ontkomen niet aan het doen van de boekhouding en zullen hiervoor een programma nodig hebben.
Boekhouder Tilburg  |   | 
25-02-2023
 | 
10:09 uur
Wij zien ook dat de vraag naar boekhouders tegenwoordig groeit. Steeds meer mensen starten immers een bedrijf(je).

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10