zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Leiders moeten zich herbronnen op kernwaarden

27 juni 2011 - Leiders van de toekomst moeten zich op hun kernwaarden herbronnen. Dat is een van de uitkomsten van de discussie over leiderschap tijdens de eerste Mid Summer Message van de Nederlandse vereniging voor Commissarissen en Directeuren (NCD). Leiders uit bedrijfsleven en politiek kwamen bijeen om te praten over leiderschap en de bijbehorende checks & balances.

Tijdens een discussie onder leiding van Harry Starren (De Baak) deelden de panelleden Hans Biesheuvel (voorzitter MKB-Nederland), Elly Blanksma-van den Heuvel (CDA-fractie Tweede Kamer), Ruud Koornstra (duurzaam ondernemer) en Leendert Bikker (Bransoncompany) een analyse met de aanwezige NCD-leden over de toekomst van leiderschap. Spiritualiteit en professionaliteit
Leiderschap van de toekomst vraagt om spiritualiteit en professionaliteit. De leider van de toekomst moet zich bezinnen op zijn of haar kernwaarden. "Weten waar je voor staat en weten waar je voor gaat, is de basis voor succesvol leiderschap," aldus NCD-voorzitter Susanne Stolte. 

Wisselende allianties
Daar waar voorheen status een grote rol speelde aan de top, zullen posities en titels in de nabije toekomst steeds minder belangrijk zijn. In wisselende allianties zullen individuen (voorheen collectieven) in bedrijfsleven én politiek besluiten nemen, waarin afstand wordt gedaan van tradities. De deelnemers aan de Mid Summer Message vinden dat het bedrijfsleven zich op dat punt vaak te afwachtend opstelt. "Als banken niet met geld over de brug komen, dan moeten we toch zelf in staat zijn om op een andere manier de financieringsbehoefte van het bedrijfsleven te organiseren," zo stelde een van de deelnemers.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijfscultuur belangrijkste oorzaak falen Agile project
 Gaat de Chinese managementstijl de wereld veroveren?
 Bedrijfsastrologie biedt `houvast` in onzekere tijd
 Is spiritueel werven de toekomst?
 
 
reacties
 
gert-jan stempher  |   | 
27-06-2011
 | 
11:31 uur
Leiderschap van de toekomst vraagt inderdaad om meer uit te gaan van spiritualiteit, eenheid en bewustzijn. Want eenheid betekent dat er geen scheiding is tussen wij(management) en zij(medewerkers). En bewustzijn kan vertaald worden als weten wie men is in relatie tot zijn omgeving. En aangezien het laatste razendsnel aan verandering onderhevig is, zal de leider steeds bewust iedere keer weer een keuze moeten maken wie hij is en waar hij voor staat. Dat vraagt van de leider een helder beeld vanuit welke welke waarden en overtuigingsystemen hij opereert. Kortom:het is tijd voor een nieuwe generatie leider!
Hans van der Veen  |   | 
27-06-2011
 | 
17:52 uur
Herbronnen op kernwaarden lijkt me zeker zinvol. In dit verband zijn de boeken van Anselm Grün over leiderschap waardevol. Hij is een benedictijner monnik en zelf leidinggevende. Een belangrijke bron is de eeuwenoude regel van Benedictus, die christelijke waarden vertaalt naar praktisch gedrag. Want dat is de volgende stap: hoe geef je als leider jouw kernwaarden gestalte in je werk? Voor leiders die in dit proces willen putten uit de rijke christelijke traditie kan ik www.retraitecentrum.nl aanbevelen.
Tiemen Krikken  |   | 
16-07-2011
 | 
05:12 uur
Was de generation-Y (jong professionals) ook vertegenwoordigd in deze discussie? Tenslotte staat het leiderschap van de ''toekomst'' in de belangstelling.

NB ben hier via een KIVI NIRIA nieuwsbrief beland

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10