zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

FNV pleit voor onafhankelijke bedrijfsarts

24 maart 2010 - Vakcentrale FNV wil dat er - naast een bedrijfsarts - een onafhankelijke arts komt die zich uitsluitend richt op de begeleiding en behandeling van zieke werknemers. Deze arts dient meteen als vertrouwenspersoon en moet niet door de werkgever, maar uit de ziektenkostenverzekering worden betaald.


Bron: Nieuws.nl
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Goed gesprek helpt tegen ziekteverzuim
 Veel klachten over arbodiensten
 'Griepprotocol leidt tot nepziekmeldingen’
 Ziekteverzuim is en blijft stabiel
 
 
reacties
 
Civile  |   | 
24-03-2010
 | 
16:54 uur
Er zijn inderdaad maar erg weinig organisaties waarvan je weet dat als er een eigen arts is, dat die een volkomen autonome en vertrouwelijke positie heeft tussen de betalende organisatie en de werknemer. Dat zijn er overigens niet zoveel. Toen met die stap ging zetten, onder de noemer 'verdere privatisering van diensten', is er gewaarschuwd voor dergelijke toestanden.

Een ernstig voorbeeld. Een man loopt bijna een jaar te kampen met wat men noemde hyperventilatie. De huisarts was net bezig hem aan te melden bij een internist van een ziekenhuis want er waren wat symptomen bij die niet rijmde bij wat de betreffende BVA, bedrijfs verzekerings arts, als conclusie had opgeschreven.

Het was voor die huisarts nog een heel gedoe gebleken inzage in de stukken te krijgen van die BVA. De man meld zich netjes bij de BVA en krijgt te horen dat de BVA telefonisch contact heeft gehad met de huisarts en dat zij samen hebben geconcludeerd dat hij fit genoeg was de maandag daarop weer aan de slag te kunnen.

De man belde zijn huisarys en kreeg een totaal ander verhaal te horen. Neen het klopte, er was nog geen conclusie getrokken omdat er nog geen onderzoek door een internist was gedaan, niet dat er niets aan de hand zou zijn. Een lang verhaal kort. De betreffene man werd de vrijdag daarna met spoed opgenomen en door een cardioloog aan het hart gedotterd. Hij had op twee plaatsen een accuut infarct.

Nu was het de huisarts in elk geval duidelijk waar de klachten vandaan kwamen. Tegen de BVA kan helaas niets worden ondernomen want hij is binnen de lijnen van processen gebleven. Dat hij wat minder ethisch was overgekomen, dat is niet strafbaar. Hoe het ook zij, de werkgever heeft zich wel aangesloten bij een andere verzekeringsmaatschappij. Hij had nu een ander probleem daar zijn werknemer in zijn bedrijf niet op een andere plek te herplaatsen was.

We weten uit ervaringen en verhalen dat dit verhaal als geval niet op zichzelf staat.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10