zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Jobhoppen bereikt nieuw hoogtepunt

22 juni 2011 - Hoogopgeleiden zien meer kansen op de arbeidsmarkt dan in voorgaande jaren. Sinds 2005 is de arbeidsmobiliteit nog niet zo hoog geweest als nu. Een vijfde van de hoogopgeleiden denkt binnen nu en een half jaar van werkgever te veranderen, en een derde binnen nu en een jaar. Het jobhoppen gaat dit jaar dan ook aanzienlijk toenemen.

Dit constateert Intermediair op basis van een onderzoek onder 3.328 hoogopgeleiden. Er is de afgelopen vijf jaar niet zo weinig pessimisme over de arbeidsmarkt geweest: slechts vier procent denkt dat de arbeidsmarkt komend jaar verslechtert. Alex Beishuizen, hoofdredacteur Intermediair: "Het optimisme op de arbeidsmarkt keert terug. De baanzekerheid neemt toe, meer hoogopgeleide werknemers durven weer rond te kijken en zelfs een overstap te maken. De enigszins verslapte aandacht voor personeel gaat weer prioriteit krijgen. Werknemers krijgen het weer meer voor het zeggen." Maar niet iedereen is even positief gestemd. Met name hoogopgeleide allochtonen zijn minder optimistisch over de huidige arbeidsmarkt. Van hen beoordeelt 41 procent die als (zeer) ongunstig. 



‘Glazen plafond’ voor allochtoon

Allochtone hoogopgeleiden vinden andere aspecten in een nieuwe werkgever belangrijk dan autochtone hoogopgeleiden. Ze kiezen meer voor hun eigen ontwikkeling en in verhouding minder voor sfeer en een goede work-life balance. Ook verschillen ze in verwachting ten aanzien van salaris; allochtonen verdienen op basis van hetzelfde aantal contracturen niet alleen minder, ze hebben ook bescheidener salarisverwachtingen dan autochtonen: 55 procent vindt een salaris van meer dan 45.000 bruto passend bij een volgende functie, tegen 64 procent van de autochtonen. Wellicht verklaart dit waarom ze negatiever over hun kansen op de arbeidsmarkt denken. "Hoogopgeleide allochtonen zijn meer op hun eigen carrière gericht dan de autochtoon en dat biedt kansen voor hen. Ze willen harder werken en hebben het gevoel dat ze meer moeten knokken. Het is jammer dat zij negatiever zijn. Het is een kans voor werkgevers om in tijden van krapte hoogopgeleide allochtonen aan zich te binden. Want iedere hoogopgeleide werknemer is nodig op de vergrijzende arbeidsmarkt," aldus Beishuizen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Steeds meer mensen wisselen niet alleen van baan, maar van beroep
 Jobhoppen staat niet garant voor beter salaris
 Jobhopper wordt onbetrouwbaar gevonden
 Manager heeft het niet op jobhoppers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10