zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Duurzaamheid belangrijke overweging bij keuze werkgever

10 juni 2011 - Duurzaamheid is voor de facilitair professional een groot goed. Maar liefst 58 procent van de professionals geeft aan bij voorkeur voor een duurzame organisatie te werken en 47 procent daarvan selecteert zijn werkgever zelfs op dit criterium. Dit blijkt uit onderzoek onder 625 facilitair professionals, uitgevoerd door Integron in opdracht van de campagne Slimme energie van Agentschap NL.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat de facilitair professional een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd ziet om de bedrijfsvoering verder te verduurzamen.  Belang neemt toe
Het belang van duurzaamheid in facilitair management neemt toe. Volgens 69 procent van de ondervraagde facilitair professionals is duurzaamheid in het facilitair management tegenwoordig belangrijker dan in het verleden. Volgens 58 procent van de ondervraagden heeft de organisatie waarbinnen zij werkzaam zijn een duidelijke visie op duurzaamheid. Grotere organisaties zijn op dit punt wel verder dan kleinere. Het scheiden van afval (52 procent), energiebesparing (50 procent), digitalisering (48 procent) en klimaatregulatie (36 procent) zijn de belangrijkste elementen van de duurzame bedrijfsvoering. 

Rol van de facilitair professional

Maar liefst 63 procent van de ondervraagde professionals geeft aan een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan een duurzame bedrijfsvoering. Hoe hoger de functie, hoe groter de invloed, aldus de respondenten. De rol van de professional bestaat in grote mate uit het adviseren van collega’s en het creëren van bewustwording, daarnaast worden het treffen van energiebesparende maatregelen en duurzaam inkopen veel genoemd. Ook de rol van het Facilitair Bedrijf wordt vooral als adviserend beschouwd. Daarentegen ziet de facilitair professional zichzelf – na de directie en het management – als dé verantwoordelijke voor duurzaamheid in de bedrijfvoering. 

Drijfveren en kansen

Volgens de facilitair professionals zijn betrokken werknemers (23 procent), een efficiëntere bedrijfsvoering (23 procent) en een positief imago (twaalf procent) de belangrijkste beweegredenen voor organisaties om met duurzaamheid aan de slag te gaan. Voor de professionals zelf is het milieu de belangrijkste motivatie (40 procent). 32 procent van de respondenten zou echter graag meer aandacht aan het onderwerp willen besteden.
Een derde van de respondenten ziet dan ook kansen om de duurzame bedrijfsvoering binnen de eigen organisatie uit te breiden. Die kansen liggen vooral in het treffen van energiebesparende maatregelen en duurzaam gebouwbeheer. Ook afvalscheiding en duurzaam inkopen worden vaak genoemd. De reeds gerealiseerde acties bevinden zich eveneens op dit vlak; afval scheiden en recyclen (24 procent), treffen van energiebesparende maatregelen (22 procent) en duurzaam inkopen (acht procent).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Steeds meer bedrijven hebben duurzaamheidsstrategie
 Beleidsmaker hekelt duurzaamheidbeleid kabinet
 Duurzaam vervoersbeleid verandert gedrag
 Marketeer heeft duurzaam ondernemen hoog in het vaandel
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10