zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Rinnooy Kan luidt noodklok over kenniseconomie

26 mei 2011 - SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan vindt dat het kabinet Rutte veel te weinig investeert om de Nederlandse kenniseconomie uit het slop te halen. In een interview met historicus Maarten van Rossem in het blad Maarten! zegt Rinnooy Kan dat er binnen tien jaar zes miljard euro extra nodig is om de achterstand op innovatiekoplopers als Zweden en Finland in te lopen.

Rinnooy Kan hekelt het wegvallen van de aardgasbaten vanaf 2015 voor innovatie en schaamt zich dat Nederland van alle OESO-landen het op-één-na laagste aantal promovendi heeft. 



Opkomende markten
Rinnooy Kan zegt in Maarten dat Nederland zijn talenten verspeelt. Van 1995 tot 2000 behoorde Nederland tot de top vijf van beste onderwijslanden. "Daarna is het misgegaan," zo zegt Rinnooy Kan tegen Maarten van Rossem. Als oorzaak van de teruggang noemt hij het feit dat multinationals meer en meer onderzoek doen in opkomende markten als China en India. 

Universiteitsspecialisatie

Om de positie van Nederland als kenniseconomie te verbeteren stelt Rinnooy Kan voor dat alle Nederlandse universiteit onder één vlag gaan werken. De oude universiteiten moeten zich gaan specialiseren en zich richten op één vakgebied. Tenslotte pleit Rinnooy Kan voor meer ambitie en gevoel voor competitie bij studenten. Getalenteerde mensen moeten als ze bètavakken aankunnen, wis- natuur en scheikunde en econometrie kiezen. "Nu kiest men toch vaak voor economie", constateert hij met spijt.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Onderwijs en bedrijfsleven werken samen voor betere ICT-studenten
 Zes tips om leiding te geven aan slimmeriken
 Versterking kenniseconomie vraagt scherpere keuzes
 Kennisinvesteringen leiden tot hogere groei
 
 
reacties
 
Ron Ladage  |   | 
26-05-2011
 | 
09:38 uur
Helemaal eens met dit verhaal. Alleen de kop Rutte doet te weinig springt er teveel uit.
De afgelopen 10 jaar doet geen een kabinet meer iets op dit gebied. Of het nu links of rechts is, ze klungelen maar aan. Hebben lak aan de kiezers en hebben alk aan deskundigen, die het niet met hun eens zijn. Al heel lang gelden, startend met de Mammoetwet voor onderwijs, is het fout gegaan en elke keer bemoeide de overheid zich er weer mee.
Vakkennis moest plaats maken voor koken en borduren, algemene kennis en maatschappij leer. Leerlingen worden afgerekend op testjes, de opleiding van hun ouders speelt een grote rol bij de advisering. Ouders met lager school kunnen toch niet verwachten dat de CITO toets zal afwijken van hun domheid!
Kortom er wordt al jaren niet gestimuleerd om mensen een kans te geven en ja, geld investeren dat is wel het laatste wat je van een regering nu mag verwachten.
Ron Ladage  |   | 
30-05-2011
 | 
10:07 uur
Beste H,j.
Helemaal gelijk, maar je denk toch niet dat de werkgevers en de regering dat willen toegeven. De werkgevers willen geen ouderen meer in het bedrijf en de regering loopt al jaren te liegen, dat oudere werknemers nog steeds aan werk kunnen komen.
Het is maar hoe je het volk wilt informeren!
Wie de macht heeft bepaalt wat er in de berichten komt te staan.
H.J.  |   | 
30-05-2011
 | 
09:21 uur
Rinnooy Kan richt zich terecht op het falende onderwijs. Jammer is het dat het verspillen van '' oud '' talent , de mensen van 60 + die wel willen maar nauwelijks kansen krijgen, niet als falend beleid aan de orde wordt gesteld.
Theo Schreurs  |   | 
31-05-2011
 | 
11:34 uur
Leuke uitspraak die precies aansluit op het artikel. We verdrinken in informatie, terwijl we dorsten naar kennis. En dit is al gezegd geworden in de jaren 80. Hieruit of beter gezegd hiermee hebben we niets gedaan.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10