zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Onderwijs en bedrijfsleven werken samen voor betere ICT-studenten

13 januari 2011 - Om tekorten op de ICT-arbeidsmarkt in de toekomst te voorkomen, wordt het strategisch samenwerkingsverband ICT-onderwijs & bedrijfsleven opgericht.  Alleen door samenwerking kan Nederland de ambitie waarmaken te behoren tot de top vijf kenniseconomieën van de wereld.Ondertekenaars van het convenant zijn het CIO Platform, ECABO, ICT-Office, de HBO-I Stichting, de Informatica Kamer, het Informatiekunde Platform Nederland en de Kenniskring ICT van de MBO Raad. Aanzienlijke tekorten
Binnen enkele jaren worden aanzienlijke tekorten op de ICT-arbeidsmarkt verwacht, zowel bij ICT-aanbieders, ICT-gebruikers als in het ICT-onderzoek. Hierdoor komt de kenniseconomie in gevaar. ICT'ers zijn nodig om het noodzakelijke innovatievermogen te realiseren, met de toepassing van ICT in economie en maatschappij. Meer jongeren moeten worden gestimuleerd om te kiezen voor hun toekomst met ICT, een toekomst die uitdagend en perspectiefvol is. Om dat te bereiken zal het imago dat jongeren, hun ouders en decanen van ICT hebben, moeten worden verbeterd. 

Meer aantrekkingskracht
Het ICT-onderwijs werkt al jaren aan een hogere aantrekkelijkheid van de opleidingen, en het ICT-bedrijfsleven ontplooit verschillende activiteiten om jongeren te interesseren voor een toekomst met ICT. Nu wordt een volgende stap gezet met de oprichting van genoemd strategisch samenwerkingsverband. Het is voor het eerst dat een zo brede coalitie is gevormd om dit probleem aan te pakken.

Unieke samenwerking
De samenwerking is uniek door zijn samenstelling: vrijwel de volledige vraag- en aanbodzijde van de ICT-markt, MBO-, HBO- en academische ICT-opleidingen komen bij elkaar. De doelstelling ligt bij het vergroten van de instroom en het verminderen van de uitval uit het onderwijs, het verbeteren van de doorstroom tussen ICT-opleidingen en een versterking van de aansluiting van het ICT-onderwijs op het ICT-bedrijfsleven. Partijen streven naar concrete resultaten, zoals het benaderen van schooldecanen en het identificeren en verder verspreiden van best practices in de samenwerking tussen individuele ICT-opleidingen en bedrijven.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 IT-opleidingen besteden te weinig aandacht aan talenten en vaardigheden
 ICT-branche lijkt crisis definitief te boven
 Freelance ICT-markt trekt aan
 Plotselinge minder investeringsbereidheid in ICT
 
 
reacties
 
Jan  |   | 
13-01-2011
 | 
17:18 uur
Goed initiatief. Dit zou enkele jaren geleden al gebeurd moeten zijn. Misschien moeten de grenzen makkelijker worden opengesteld voor kenniswerkers uit andere landen?!
Davina  |   | 
13-01-2011
 | 
20:04 uur
Ik denk inderdaad ook dat de ict markt weer gaat aantrekken. Ik denk alleen dat deze actie al te laat komt en er toch een gat/zeepbel ontstaat.
Femke  |   | 
4-04-2012
 | 
00:16 uur
Dit zou inderdaad al enke jaren geleden gebeurd moeten zijn

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10