zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Globalisering dwingt tot nieuwe vorm risicobeoordeling

23 mei 2011 - De crisis en het herstel hebben het gat tussen de hoogste en laagste landenrisico’s geaccentueerd. De wereldeconomie heeft de afgelopen tijd drie grote veranderingen ondergaan, waardoor de huidige indicatoren voor het meten van landenrisico’s niet meer voldoen. Euler Hermes past daarom de indicatoren voor het meten en voorspellen van landenrisico’s fundamenteel aan.

De wereldeconomie is tijdens en na de crisis dusdanig veranderd dat landenrisico’s niet meer op de klassieke manier gemeten kunnen worden. De toenemende onderlinge afhankelijkheid van landen, de onevenwichtige verdeling van groei en een aanhoudende wereldwijde financiële instabiliteit hebben landenrisico’s complexer gemaakt. Door de toename van risico’s worden uiteindelijk ook organisaties kwetsbaarder. Walter Toemen, directeur Risk bij Euler Hermes: "Er is jarenlang gezegd dat landenrisico’s dalen, maar de crisis heeft een aantal dingen duidelijk gemaakt. Risico’s worden groter en uiten zich niet alleen in het probleemgebied zelf zoals Griekenland, het Midden-Oosten of Japan, maar ook in omringende landen of zelfs nog verder. Dit heeft een grote invloed op de wereldeconomie, zeker als deze al onder druk staat. Het aantal downgradings van landen is dan ook fors gestegen." 



Oud versus nieuw

In de klassieke methode werden landenrisico’s alleen beoordeeld op basis van economische en politieke risico’s. Walter Toemen: ‘Voor de economische crisis was de stabiliteit per land beter te meten. Het aantal landen in een onzekere omgeving neemt nu echter toe en de schuldposities worden steeds groter. Dit veroorzaakt bredere instabiliteit en eist extra parameters om de risico’s te meten. De moeilijkheden van sommigen worden de problemen van iedereen.’ In de nieuwe methodiek om risico’s te meten wordt de klassieke methode gecombineerd met de nieuwe korte termijn risico’s. 

Conjunctureel en financieel risico

Euler Hermes vult de klassieke meetmethode van landenrisico’s aan met de Cyclical Risk Indicator en de Financing Flows Indicator. In het algemeen wordt aangenomen dat het conjuncturele risico als gevolg van globalisering sterker zal worden. Macro-economische ontwikkelingen zullen veel vaker – los van traditionele politieke risico - leiden tot negatieve ontwikkeling van betalingsmogelijkheden. De Cyclical Risk Indicator meet het conjuncturele risico veroorzaakt door bijvoorbeeld demografische veranderingen, schaarste van grondstoffen en toename van exportvolumes. De Financing Flows Indicator meet de kwetsbaarheid van een land om met exogene shocks om te gaan maar ook naar kracht om systeemschokken te kunnen weerstaan of vermijden. 

Nieuwe risico’s in Europa
De nieuwe indicatoren geven voor een aantal landen een andere kijk op het risicoprofiel. Zuid-Europa heeft bijvoorbeeld een hoog conjunctureel en financieel risico. Ook Slovenië en Estland hebben een hoog conjunctureel risico, dit is het gevolg van de zwakke groei. Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje scoren op zowel het financiële als het conjuncturele risico hoog. Maar ook Italië meet gemiddelde tot hoge financiële risico’s. Toemen: "De nieuwe indicatoren bieden nog meer inzicht in landenrisico’s. Desalniettemin zullen riskmanagers ook oplettender moeten zijn om continu nieuwe risico’s te traceren en te monitoren." Azië meet juist een laag conjunctureel en financieel risico, ook Latijns-Amerika ondervindt minder hinder van het financiële risico.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederland in top tien Globalization Index
 Industrie kampt met internationale concurrentie
 Topmanager: globalisering is onvermijdelijk maar positief
 Manager ziet verzwakking economie als grootste risico
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10