zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Topmanager: globalisering is onvermijdelijk maar positief

15 mei 2008 - Globalisering wordt door topmanagers over de hele wereld beschouwd als een onvermijdelijke, maar positieve uitdaging. Politiek protectionisme en een sterke economische neergang zijn de enige grote bedreigingen voor de globalisering.

Volgens de topmanagers is globalisering onomkeerbaar en neemt die in snelheid toe, zo blijkt uit een diepgaand, wereldwijd onderzoek. Het is zelfs zo, dat 90 procent van de 217 ondervraagde topmanagers globalisering als een onvermijdelijke ontwikkeling ziet, en daarbij aangeeft dat marktbescherming of economische neergang de globalisering niet zal stoppen of zelfs maar zal vertragen. 72 procent van de managers is het eens met de stelling dat globalisering over het geheel een positieve invloed heeft op hun organisaties. Meer dan een derde ervaart de toenemende globalisering als een uitdaging, maar wel een die de kans biedt om nieuwe markten aan te boren en de merksbekendheid en de verkoop te vergroten. 



Talent grootste zorg

Ondanks het heersende optimisme ten aanzien van globalisering, geeft 44 procent van de respondenten aan, dat het vinden en vasthouden van talentvolle medewerkers de grootste zorg is voor de komende drie jaar. Dit geldt voor managers op elk organisatieniveau, in elk werelddeel. Met name Noord-Amerikaanse managers geven twaalf procent vaker dan Europese managers aan dat globalisering het moeilijk maakt geschikte medewerkers uit de regio te vinden en vast te houden. Wat onderstreept hoe krap de Noord-Amerikaanse arbeidsmarkt is. Hoewel het vinden en binden van talentvolle werknemers voor managers in West-Europa ook een groot probleem is, zijn voor hen de financiering van uitbreiding naar nieuwe markten en de toenemende concurrentie de belangrijkste uitdagingen die voortvloeien uit de globalisering. 

Dynamische arbeidsmarkt

De conclusie dringt zich op dat de belangrijkste uitdagingen die ondervraagden zien, de keerzijden van dezelfde medaille zijn: toegang tot hoogwaardig talent tegen lage lonen en toenemende concurrentie. "Het is duidelijk, dat globalisering de dynamiek van de wereldeconomie snel verandert en dat als gevolg daarvan in alle sectoren van het bedrijfsleven een wereldwijde zoektocht naar talent op gang komt", zegt Phil Morris, Managing Director van EquaTerra Europe. 

Initiatieven voor succes
Ondanks de struikelblokken, geeft 54 procent van de respondenten aan initiatieven op het gebied van globalisering te willen gebruiken om hun zakelijke processen efficiënter en effectiever in te richten; 46 procent laat weten in buitenlandse markten te investeren; 41 procent versnelt de eigen plannen voor globalisering; 40 procent past de product- en dienstontwikkelingsprocessen aan en 35 procent geeft aan lokaal talent te selecteren en werven. 

Wereldwijd

Het onderzoek naar globalisering is uitgevoerd door The Economist Intelligent Unit in opdracht van EquaTerra, een toonaangevend adviesbureau voor outsourcing, en World 50, een kennisnetwerk voor topmanagers. Het onderzoek brengt de meningen over mondiale concurrentie en de uitdagingen om de eigen activiteiten naar andere delen van de wereld uit te breiden van meer dan 200 topmanagers en senior managers uit Amerika, West-Europe en Zuidoost-Azië gedetailleerd in kaart.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Drie maatregelen om in te spelen op veranderend marketingklimaat
 Toenemend protectionisme bedreigt globalisering
 Tien tips voor succesvolle globalisering
 Bedrijven positief over globalisering
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10