19 mei 2011 -
Wie kan werken, heeft de plicht om te werken, dat vinden negen op de tien Nederlanders. De meerderheid vindt ook dat niet werken consequenties mag hebben. Wie niet werkt en dit wel kan, heeft later geen recht op een ouderdomsuitkering (AOW), zegt 61 procent. Het recht op huur- en zorgtoeslag verspeel je ook wanneer je niet werkt als je dat wel kunt, aldus 70 procent.
Dit blijkt uit de Maatschappij Monitor van Achmea, een periodiek onderzoek naar verschillende thema's op het gebied van solidariteit.
Nederlanders bereid belasting te betalen voor sociale stelsel
De steeds groter wordende groep ouderen die aanspraak maakt op AOW en gezondheidszorg en de steeds kleiner wordende groep werkenden die dit bekostigt, raken uit balans. Om onze sociale voorzieningen in stand te houden, moet er iets veranderen. Een grote meerderheid is bereid om de benodigde belasting hiervoor te betalen. Het aantal werkenden vergroten of de kosten van het sociale stelsel verlagen, kunnen ook bijdragen aan de oplossing.
Verschil minimumloon en uitkering vergroten
Volgens tweederde van de Nederlanders kan het aantal werkenden stijgen door het verschil tussen het minimumloon en een uitkering te vergroten. Daarnaast is het aantal subsidies zoals huur- en zorgtoeslag in Nederland volgens 39 procent een belemmering om te gaan werken. Mensen die nu parttime werken meer uren laten werken, vindt driekwart van de Nederlanders geen goed idee.
Scholen en kinderopvang beter organiseren
Scholen en kinderopvang beter organiseren, maakt het voor ouders makkelijker te gaan werken, zeggen zeven op de tien Nederlanders. Echter, lesprogramma's van 9.00 tot 18.00 op scholen ziet slechts de helft van de Nederlanders zitten.
AOW voor hoogste inkomens afschaffen
Kosten besparen op het sociale stelsel, kan volgens een meerderheid door de AOW voor de hoogste inkomens af te schaffen. Afschaffing van de AOW voor iedereen is bijzonder impopulair; slechts drie procent vindt dit een goed idee.
Korten op huur- en zorgtoeslag raken de mens meteen in zijn dagelijks bestaan. Deze kunnen goed ingezet worden om mensen op een dwingende manier aan het werk te zetten...
Korten op AOW uitkering als boete doening niet te willen werken, zie ik pas als laatste optie. De echte asocialen zullen daar een broertje dood aan hebben en gaan toch over op gedrag dat ook publiekelijk ongewenst wordt; zwart werken, misschien zelfs crimineel gedrag.
Velen zijn niet in staat te overzien wat de gevolgen zijn geen AOW te ontvangen. Daarvoor is het nog een 'ver van mijn bed show'.
Een belonings systeem is beter dan een straf systeem. Op de lange duur levert dat een betere werkhouding op.
De werkweigeraar krijgt de keuze waar gewerkt kan worden (nav een keuze lijst). Een punten systeem houdt bij hoeveel uren er gewerkt is. Met het aantal punten worden er huur-, zorgtoeslag en AOW rechten opgebouwd.
Verwacht kan worden dat er velen in een werk ritme komen en uiteindelijk een betaalde baan vinden.
Van Soest
|
|
20
-
05
-
2011
|
13
:
40
uur
De stelling ''Geen AOW voor mensen die niet werken'' is veel te kort door de bocht! Er zijn grote groepen oudere werknemers die wel willen werken echter werkgevers nemen ze niet aan i.v.m. hun leefttijd! Ikzelf heb ruim 42,5 jaar gewerkt en een economische reorganisatie (waarbij de gehele afdeling is opgeheven) heeft ervoor gezorgd dat ik nu in de WW zit en als het mij niet lukt om iets te vinden, straks in de bijstand. Ik ben nog nooit één uur werkzoekende geweest echter nu solliciteer ik mij kleurenblind en krijg geen enkele kans. Mijn CV is zeer goed te noemen echter ik ben voor de werkgevers te oud! In Den Haag kunnen ze wel willen dat iedereen werkt echter de praktijk is heel anders. Uiteindelijk zijn het werkgevers die hun HRM managers opdracht geven wie wel in aanmerking komt voor een functie. Kortom, ik heb mijn steen, maatschappelijk zeker bijgedragen. Het is de wereld op zijn kop om te concluderen dat men mij geen AOW wil uitkeren omdat ik zonder verwijdbaar gedrag nu werkzoekende ben. Het aantal werkuren welke ik in de ruim 42,5 jaar gemaakt heb zullen velen werknemers niet halen. Met vriendelijk groet.
Ali Mentatie
|
|
20
-
05
-
2011
|
16
:
07
uur
ik betaal al 12 jaar alimentatie.
mijn ex heeft in al die jaren (zo ver ik weet) weinig tot niets op de arbeidsmarkt gedaan, omdat er geen echte prikkel was tot arbeidsparticipatie. je kan schijnbaar aardig rond komen van kinderbijslag, huurtoeslag, alimentatie, etc.
een punten-(bonus)-systeem zou jaarlijks inzichtelijk kunnen maken wat de bijdrage van een ieder is aan de verzorgingsmaatschappij (zie ons pensioensoverzicht).
overigens zouden moeders van kinderen tot 4 jaar ook zorgpunten of zelfs extra werkpunten kunnen verdienen t.b.v. zorgtoeslag en huurtoeslag.
korten op de AOW is niet zinvol, omdat dit slechts een verschuiving naar de bijstand zal zijn.
een parasiet van de samenleving moet direct worden gestraft voor zijn luiheid en niet als hij/zij oud is geworden.
R Berg
|
|
21
-
05
-
2011
|
16
:
12
uur
Balans tussen werkenden en ouderen trekt scheef.
En dat is allemaal te danken aan de werkgevers die op leeftijd blijven discrimineren en daar dan ook nog ongestraft mee weg komen.
Leeftijddiscriminatie is bij wet verboden en strafbaar!
En dan zal ik straks geen AOW krijgen terwijl ik wel al 30 jaar gewerkt heb en AOW-afdracht betaald heb?
Ik wil werken en kan werken maar mag niet van de werkgevers omdat ik te oud ben volgens hun.
C. J. de Kuijper
|
|
10
-
06
-
2011
|
10
:
37
uur
Wel een heel kort door de bocht standpunt.
Dat mensen in een uitkering wel kunnen maar niet willen werken.
Veelal maakt de omstandigheid uit wanneer er wel of niet gewerkt kan worden.
Een zware zorgdruk voor familie / kinderen kan hier debet aan zijn. Daarnaast lang niet alle mensen zijn duizendpoten en kunnen werk en zorgtaken goed combineren.
Te weinig scholing of verkeerde scholing.
En idd de werkgevers die 38 plus werknemers al te duur vinden.
Hoge huurlasten, die ervoor zorgen dat zonder een modaal inkomen je een werkende arme bent.
En tel deze mensen maar eens bij elkaar..... Hoe zo mensen willen niet werken? Liever een uitkering?
De meeste mensen willen werken, je leeft met baan ook in armoede.
De luxe gedachte dat je als uitkering gerechtigde nog steeds kunt kiezen om niet te werken is een leuke fabel die instant word gehouden door mensen die er baat bij hebben. Een schuldige van de crisis aan te wijzen. Helaas is de crisis toch echt te wijten aan de veel verdieners in deze maatschappij, die de rekening vele malen dumpt bij de armlastigen en zorgbehoeftigen in deze maatschappij