zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemer reageert niet op brandalarm

11 mei 2011 - Drie op de vijf werknemers rent niet direct naar de nooduitgang wanneer het brandalarm afgaat. Daarbij vindt niet alleen een kwart de BHV’er ongeschikt voor een crisissituatie, ook weet een kwart überhaupt niet wie in het bedrijf de BHV’er is. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder ruim 1.000 respondenten.

Als het brandalarm afgaat, achterhalen de meeste werknemers eerst wat er aan de hand is. Twintig procent denkt echter dat het een oefening is en werkt stug door. Mark Borgman van NationaleVacaturebank.nl: "Opvallend is dat zo’n groot percentage niet verwacht dat er ooit brand uitbreekt op het werk. Nederlanders denken vaak ‘dat overkomt mij niet’. Met als gevolg dat ze de jaarlijkse brandoefening niet zo serieus nemen. Maar als er daadwerkelijk brand uitbreekt, is men onvoorbereid." Toch zegt ruim de helft in geval van brand zelf de leiding te nemen en de hulpdiensten in te schakelen. "Men lijkt te onderschatten welke paniek kan ontstaan bij brand, helemaal als er nooit gedegen is geoefend," aldus Borgman. 



BHV’er niet capabel

Negentien procent zet vraagtekens bij de geschiktheid van de BHV’er. Een kwart van de werknemers denkt zelfs dat de BHV’er binnen hun bedrijf zelf in paniek raakt als er een crisissituatie ontstaat. Borgman: "Alhoewel niet alle BHV’ers grote crisissituaties zullen meemaken, is het wel belangrijk dat zij weten wat ze moeten doen. Blijkbaar heeft een groot deel van de werknemers echter geen vertrouwen in de capaciteiten van de BHV’er." Een kwart weet zelfs niet eens wie de BHV’er is. Borgman: "Men weet vaak pas wie de BHV’er is, als er zich een echte noodsituatie heeft voorgedaan. Werkgevers zouden er verstandig aan doen om de BHV’er als zodanig voor te stellen aan nieuwe collega’s." Driekwart van de werknemers weet wel waar ze de EHBO-trommel kunnen vinden. "Heel handig als iemand zich aan papier snijdt, maar niet voldoende wanneer er ergens een brand ontstaat," aldus Borgman.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Negen tips om voorbereid te zijn op een ramp
 Telecombeslissers slecht voorbereid op rampen
 In zeven stappen naar een dichtgetimmerd rampenplan
 Top tien rare computerrampen 2007
 
 
reacties
 
C. Both  |   | 
11-05-2011
 | 
14:17 uur
Vreemd onderzoek (Een vacturebank die een onderzoek doet??). Als ik kijk naar mijn werk/en werkgever herken ik hier helemaal niets van. Maar ja, als er nooit een ontruimingsoefening met de medewerkers gedaan wordt, kan ik mij voorstellen dat men het alarm en de vluchtwegen niet weet. Op mijn werk wordt dit frequent geoefend.


BHV Cursus  |   | 
23-05-2011
 | 
10:07 uur
Zoals C. Both al aangeeft is het erg belangrijk dat bedrijven zelf actie ondernemen met betrekking tot de veiligheid. Alleen een BHV'er aanstellen is niet genoeg. Ten eerste dient deze zorgvuldig uitgekozen te worden en daarnaast dienen alle werknemers op de hoogte te zijn van veiligheid en wat zij dienen te doen in noodsituaties.
Karel Storm  |   | 
25-06-2015
 | 
16:04 uur
''ook weet een kwart überhaupt niet wie in het bedrijf de BHV’er is.''
... ''Men weet vaak pas wie de BHV’er is, als er zich een echte noodsituatie heeft voorgedaan.''

Spijtig, maar anno 2015 ben ik van mening dat er niks veranderd is.
Harrie - BHV  |   | 
15-10-2018
 | 
17:04 uur
Gelukkig is het BHV bewustzijn de afgelopen jaren toegenomen want het redt gewoon levens.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10