zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Telecombeslissers slecht voorbereid op rampen

24 juni 2010 - Uit onderzoek van OneXS blijkt dat telecombeslissers slecht voorbereid zijn op rampen zoals brand of verplichte ontruiming. Ruim tweederde van de bedrijven heeft wel een noodplan, maar over de uitvoering bestaan geen heldere afspraken. Dit kan leiden tot een lange downtime van de telefoon- en internetverbindingen en hoge kosten.

Bij calamiteiten wordt in het veilige Nederland meestal uitsluitend gedacht aan brand. Ook andere gebeurtenissen kunnen echter leiden tot een langdurige verstoring van de telefonische bereikbaarheid. Verplichte ontruimingen als gevolg van bijvoorbeeld een bommelding of een ongeluk met gevaarlijke stoffen op een nabijgelegen spoorlijn of snelweg komen regelmatig voor. Ook komt het vaak voor dat bij graafwerkzaamheden telefoon- en internetverbindingen worden vernield, waarna herstel lang kan duren. 



Noodplan geschreven, en dan?

Het onderzoek van OneXS onder 500 Nederlandse telecombeslissers, uitgevoerd door Multiscope, maakt duidelijk dat tweederde van de bedrijven een plan heeft opgesteld voor wanneer onverhoeds de telecominfrastructuur niet meer operationeel is. Toch is er bij die bedrijven onzekerheid over de effecitiviteit van die plannen. Ruim de helft van de ondervraagden geeft aan geen idee te hebben wanneer de telecomvoorzieningen na een calamiteit weer operationeel zijn. Bij slechts tien procent is dit binnen vier uur of minder, in bijna achttien procent van de gevallen is dat in ieder geval langer dan 24 uur. 

Downtime: niets regelen kan grote gevolgen hebben

Over de maximale downtime blijken slechts sporadisch afspraken te bestaan met de leverancier. Een kwart geeft aan hier helemaal geen afspraken over te hebben gemaakt, 41 procent zegt niet te weten of die afspraken bestaan. Voor 57 procent van de organisaties heeft een onderbreking van de telefonische bereikbaarheid van een dag grote gevolgen voor de continuïteit van de bedrijfsvoering. Wat de mogelijke schade is van een dag downtime, blijkt moeilijk in te schatten. Het overgrote deel, te weten 79 procent kan niet overzien wat de kosten zijn. Als er wordt gevraagd een schatting van de schade te maken, dan lopen deze zeer uiteen, afhankelijk van de grootte van de organisatie. Bijna zeventien procent schat dit bedrag tussen de 100.000 en 250.000 euro. Eenzelfde percentage van de respondenten schat dat dit bedrag de 1.000.000 euro kan overschrijden. 

Goede afspraken besparen ellende

"Wij adviseren telecombeslissers een goed plan voor ‘disaster recovery’ te maken en hier over in gesprek te gaan met de telecomleveranciers. Als je hier goede afspraken over maakt en deze vastlegt in service level agreements dan kan een hoop ellende voorkomen worden," vertelt Jan Peter Kalksma, directeur van OneXS. "Bedrijven die gebruik maken van een telefooncentrale op de bedrijfslocatie kunnen bijvoorbeeld de leverancier verplichten een reservecentrale op voorraad te nemen en deze binnen acht uur na melding te installeren. Bij een brand is dit echter geen oplossing, omdat het bedrijfspand dan ook verdwenen is. Bedrijven die gebruik maken van Hosted Telefonie hebben geen centrale meer op locatie. Deze staat in een streng beveiligd datacenter. De leverancier kan in veel gevallen al binnen enkele minuten de complete configuratie omzetten naar een vooraf afgesproken uitwijklocatie. Bedrijven kunnen dan na een calamiteit weer snel operationeel zijn."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ruim de helft van de IT-netwerkcomponenten bij organisaties is verouderd
 Manager bang voor dataverlies
 Netwerkinfrastructuren zijn niet betrouwbaar
 Bedrijf ligt drie dagen per jaar plat door ict-problemen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10