zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Automatische piloot' funest voor veranderprocessen'

14 april 2011 - Organisaties hebben voortdurend te maken met veranderingen. Maar in hoeverre houden organisaties eigenlijk rekening met het proces dat de betrokken medewerkers zelf doorlopen? Reinier Mak, Senior consultant bij Pentascope ging op onderzoek uit.

"In veel methodieken en modellen gaat veranderen over anderen en hoe u hun weerstand kunt wegnemen. Het is echter belangrijk om in de eerste plaats uzelf centraal te stellen: hoe kunt u door uw eigen denken en handelen midden in de verandering gaan staan?," stelt Mak. Navigatie-instrument
In zijn nieuwe boek 'Het veranderkompas' brengt hij een navigatie-instrument voor verandermanagement. Het is bedoeld om mensen die bij veranderingen betrokken zijn aan het denken te zetten, nieuwe inzichten te geven en te laten afvragen waarom ze de dingen doen die ze altijd doen. Bovendien geeft het boek een aantal praktische handvatten om zelf te veranderen en daarmee in het proces voorop te lopen.
"Verandermanagement op de ‘automatische piloot’ is zelfs voor de meest ervaren veranderprofessional onverstandig," vertelt Mak verder. "Stel u open voor nieuwe inzichten, betrek mensen met verschillende perspectieven, bepaal de koers en blijf goed kijken naar zowel de zichtbare resultaten als de beweging in de onderstroom." 

Hoe je mensen 'mee' krijgt

Modellen suggereren, als vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid, vaak een zekere maakbaarheid van de wereld. Zeker als ze gekoppeld zijn aan een recept voor de manager om veranderingsprocessen gemakkelijker te maken (lees: hoe u de mensen 'mee' krijgt). Maar dat is nu juist niet de bedoeling van dit boek. Het veranderkompas is een model dat geen antwoorden geeft, maar stimuleert om gevarieerde vragen te stellen, vanuit verschillende perspectieven. Het bevordert een nieuwsgierige en onderzoekende houding. Zo kunnen veranderprofessionals eigen routines onderzoeken, en die van de organisatie waarvoor ze werken.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Managers blokkeren verandering onbewust
 Tien tips om veranderingen door te voeren in moeilijke tijden
 Zes tips voor blijvende verandering
 CIO’s zijn de nieuwe verandermanagers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10