zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vacatures scoren nog steeds onvoldoende

13 april 2011 - Tijdens de Vacaturetestdagen is naar voren gekomen dat vacatureteksten voor het derde opeenvolgende jaar een onvoldoende scoren. Ruim 61 procent van de 355 onderzochte vacatures scoort een 5,5 of lager. Het gemiddelde rapportcijfer komt daarmee uit op een 5,2. Het is opvallend dat de kwaliteit van de vacatureteksten over de afgelopen drie jaar is afgenomen.

Ondanks dat er dit jaar een kleine verbetering te zien is, was de verwachting van de arbeidsmarktcommunicatie experts van Campaign Group en Intelligence Group dat bedrijven meer aandacht zouden besteden aan hun vacatureteksten. De krapper wordende arbeidsmarkt zorgt er immers voor dat de ‘war for talent’ oplaait en dat de noodzaak van een goede vacaturetekst toeneemt. 



Onderzochte dimensies en scores

Net als voorgaande jaren zijn de vacatures getest op vijf onderdelen met dertien onderliggende dimensies:
- Aantrekkelijkheid (opmaak en vormgeving)
- Wie (wie zoekt de organisatie)
- Wat (omschrijving baan en werkgever)
- Waarom (aanbod werkgever)
- Waar & wanneer (call to action) 

Niet concreet

Het is opvallend dat de dimensie ‘Waarom’ wederom een onvoldoende scoort. Net als voorgaande jaren durven werkgevers het aanbod niet concreet te benoemen. In 15,8 procent van de onderzochte vacatures wordt helemaal niet ingegaan op het aanbod en 19,7 procent van de werkgevers geeft alleen aan dat de arbeidsvoorwaarden marktconform zijn. Een groot aantal werkgevers gaat dus compleet voorbij aan de ‘What’s in it for me?’ vraag van de kandidaat. Daarnaast wordt in slechts 7,9 procent van de vacatureteksten ingespeeld op de belangrijkste behoeften en wensen van kandidaten (beweegmotieven en Kritische WervingsFactoren). Juist het benoemen van deze behoeften en wensen zet potentiële kandidaten aan tot solliciteren. 

Geen sluitingsdatum

Net als voorgaande jaren wordt er door bedrijven slecht gescoord op ‘call to action’. In 69 procent van de vacatureteksten is geen plaatsing- of sluitingsdatum opgenomen. Het ontbreken hiervan zorgt voor onduidelijkheid bij kandidaten. Ook het niet of niet volledig noemen van contactgegevens is een veel gemaakte fout. In 30,1 procent van de vacatures worden helemaal geen contactgegevens genoemd of er wordt alleen een algemeen e-mailadres gegeven. Dit zorgt ervoor dat een kandidaat zich niet persoonlijk benaderd en welkom voelt. 

Gezondheidszorg 
Het is opmerkelijk dat het aantal deelnemers uit de gezondheidszorg is verdubbeld. Was in 2010 slechts acht procent van de onderzochte vacatures gericht op de gezondheidszorg, in 2011 is dit aantal verdubbeld naar zestien procent. Het lijkt erop dat deze sector zich realiseert, zeker nu de tekorten in de gezondheidszorg pijnlijk duidelijk worden, dat een goede vacaturetekst een essentieel onderdeel is van succesvolle werving. Met een rapportcijfer van een 5,4 scoren vacatures in de gezondheidszorg iets beter dan gemiddeld. Daar waar veel werkgevers steken laten vallen ten aanzien van het aanbod en de ‘call to action’ scoren werkgevers in de gezondheidszorg hier met respectievelijk een 5,2 en een 5,9 iets hoger. 

 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Laat nu gratis uw vacature testen
 Wervingskracht ontbreekt in vacatureteksten
 Engels in vacatureteksten werkt niet statusverhogend
 Pro-actief het meest irrelevante woord in vacatureteksten
 
 
reacties
 
Sylvia Schulte  |   | 
13-04-2011
 | 
09:04 uur
Opmerkelijk artikel. Waar ik o.a. benieuwd naar ben, is de reden achter het niet beantwoorden van de ''what's-in-it-for-me-vraag''. Wil de werkgever het achterste van de tong niet laten zien? Heeft hij daadwerkelijk weinig te bieden of verwacht hij juist dat het verrassingseffect teniet wordt gedaan als hij duidelijk is? Is de advertentie als nasleep nog steeds 'crisisgevoelig' opgesteld? Is tekst en vormgeving zo summier omdat de advertentiekosten daarmee worden gedrukt? Is de opsteller niet competent of onbewust onbekwaam? Is het nonchalance omdat het aanbod toch groot genoeg is en hij verwacht dat de gemiddelde sollicitant dus niet veeleisend is? Als dit eerste visitekaartje al zoveel te wensen overlaat, scoort de organisatie dan over de hele linie een onvoldoende? Het haalt het gemiddelde rapportcijfer in ieder geval flink naar beneden...
J.Pander  |   | 
13-04-2011
 | 
13:19 uur
Zijn taalfouten ook meegenomen in het rapportcijfer? Die komen namelijk ook voor, wat in mijn ogen echt niet kan.

Salaris mogen ze inderdaad wel vaker benoemen. Aan de andere kant weet een bedrijf niet altijd wat het kan verwachten en houdt men wat dat betreft graag de opties open.
Willemijn  |   | 
13-04-2011
 | 
12:21 uur
Ik zou eigenlijk ook wel willen weten waarom werkgevers geen informatie willen geven over welk salaris ze aan te bieden hebben. En wat dan 'zeer marktconform' is. Want als er een salarisindicatie bij staat, weet ik meteen dat ik niet wil/hoef te reageren omdat het salaris niet bij me past.
Leander  |   | 
18-04-2011
 | 
16:08 uur
Hoe is dat eigenlijk in het buitenland? Zijn ze daar meer open over salaris en dergelijke?
Jan Willem  |   | 
20-04-2011
 | 
22:32 uur
Veel bedrijven zetten een aanvraag uit en geven graag de voorkeur aan kandidaten die er al eerder gewerkt hadden. Binnen 5 uur zijn de meeste vacatures al ingevuld (snelle markt), vacatures zijn ook vaak te laat op de arbeidsmarkt geplaatst. Uit ons onderzoek blijkt dat wanneer kandidaten voor de functie bellen de eerste of tweede ronde al gepasseerd is.
Kerstpakket  |   | 
28-09-2011
 | 
13:15 uur
Het ontbreken van een einddatum vind ik erg vervelend. Dan krijg je van die situaties die Jan Willem al noemde...

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10