zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meer vrouwen naar de (wetenschappelijke) top: zo doe je dat

3 maart 2011 - In de wetenschap, maar ook in andere sectoren, is het aantal vrouwen op topposities nog altijd niet in overeenstemming met wat verwacht of gehoopt mag worden. Voor iedereen die daar in de benoemingspraktijk van alledag iets aan wil doen, verschijnt op 8 maart een praktisch hulpmiddel.

Het betreft de publicatie 'Hoogleraarbenoemingen in Nederland (M/V). Mythen, feiten en aanbevelingen' van bedrijfswetenschapper Marieke van den Brink (Radboud Universiteit Nijmegen).  Het boekje is een 'praktische vertaling' van het proefschrift Behind the Scenes of Science, waarop Van den Brink in april 2009 cum laude promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij ging op zoek naar verklaringen voor het geringe aantal vrouwelijke hoogleraren in Nederland. Met twaalf procent vrouwelijke hoogleraren is Nederland nog altijd de hekkensluiter van Europa. 



Papieren tijger
In de praktijk blijkt dat bestaand beleid om benoemingen van hoogleraren transparant te maken en gelijke kansen voor vrouwen te garanderen, vaak niet wordt opgevolgd. Nieuwe hoogleraren worden in de meeste gevallen bijvoorbeeld niet geworven via een open procedure en de benoemingsadviescommissie bestaat in bijna de helft van de gevallen uitsluitend uit mannen - ondanks universitair beleid dat open werving en een diverse commissie voorstaat. Van den Brink pleit dan ook voor het beter naleven van bestaand beleid, het vergroten van de controle daarop en consequenties verbinden als beleid niet wordt opgevolgd. 

Onderbreking loopbaan meewegen
Een andere belangrijke aanbeveling die zij doet is het meewegen van reële onderzoekstijd bij de beoordeling van de kwaliteiten van een wetenschapper. Vrouwen hebben vaker een onderbreking in hun loopbaan en zijn vaker betrokken bij onderwijstaken, waardoor zij in de praktijk minder onderzoekstijd hebben dan mannen. Ook pleit Van den Brink er voor om inzicht in gendermechanismen en andere vormen van bias standaard op te nemen in professionaliseringscursussen voor hoogleraren (zoals cursussen ´academisch leiderschap´). 

Presentatie
Marieke van den Brink presenteert haar boekje op 8 maart, internationale vrouwendag, tijdens het Congres ´Vrouwen in de Spotlight´ in LUX, Nijmegen. De publicatie kwam tot stand met financiële bijdragen van het Katrien van Munsterfonds van de Radboud Universiteit en van het Sociaal Fonds voor de Kennissector (SoFoKleS). De publicatie is vanaf 8 maart hier en hier te downloaden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Til de diversiteitsdiscussie naar een hoger plan
 ABN Amro is vrouwvriendelijkste bedrijf in MT101
 Nederlandse vrouwen werken graag parttime
 Steeds meer vrouwen in de Raad van Bestuur
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10