zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemers potten voor miljarden aan vakantiedagen op

23 februari 2011 - Nederlandse werknemers hadden op 31 december 2010 gemiddeld 18,5 vakantiedagen per persoon opgespaard. Dat staat gelijk aan vijftien miljard euro. Dit blijkt uit berekeningen op basis van een onderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder het Nederlandse bedrijfsleven. Dat onderzoek wordt deze week gepubliceerd in het AWVN-tijdschrift Werkgeven.

Het genoemde aantal vakantiedagen betreft opgespaarde rechten - ´vakantiestuwmeren´. Dat is dus vóórdat de vakantiedagen over 2011 op de vakantiekaart werden bijgeschreven. 



Berekening
In Nederland zijn volgens het CBS een kleine 4,5 miljoen voltijdsbanen (waarbij alle deeltijdbanen zijn omgerekend naar voltijdsequivalenten). Samen zijn die banen goed voor 83 miljoen opgepotte vrije dagen. Een werkdag van acht  uur kost gemiddeld 176 euro. Dat betekent dat Nederlandse werkgevers voor vijftien miljard euro (83 miljoen dagen * 176 euro) bij hun werknemers in het krijt staan. 

Vakantiestuwmeer
AWVN, betrokken bij meer dan de helft van alle CAO’s, wil het aantal vrije dagen dat Nederlandse werknemers krijgen ‘bespreekbaar maken’ in het CAO-overleg. In dezelfde editie van Werkgeven zegt directeur Arbeidsvoorwaardenbeleid Hans van der Steen: "De onderliggende verklaring voor het fenomeen vakantiestuwmeer is dat Nederlandse werknemers gewoon erg veel vrije dagen krijgen. Twintig is wettelijk verplicht, 25 is de norm en dan komen daar nog zo’n tien adv-dagen bij. Ik maak me sterk dat er weinig landen zijn waar werknemers zoveel vrije dagen krijgen."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vakcentrales: opsparen vakantiedagen beperken slecht idee
 Nauwkeurige verlofadministratie levert flink wat geld op
 Nederlanders hebben de minste vakantiedagen van heel Europa
 Nederlander zwemt in de vakantiedagen
 
 
reacties
 
Ron Ladage  |   | 
24-02-2011
 | 
09:25 uur
Waar dient dit onderzoek nu eigen voor? Dat er veel mensen hun vakantiedagen niet op kunnen nemen, denk aan de industrie, waar het aantal mensen in de afgelopen jaren ongelofelijk is geminimaliseerd, heeft dus een duidelijke reden.
Dat onderzoekt het AWVN niet, want dat geeft aan dat de mensen niet hun dagen kunnen opnemen, wanneer zij met vakantie willen. Want dat komt de werkgever niet uit, die zou uitsluitend de dagen willen bepalen, bij drukte niemand vrij en in periodes, zoals de winter of januari, dan willen de werkgevers het liefst dat de dagen worden opgenomen. Nog mooier zou zijn voor de werkgevers, dat de vakantiedagen worden gebruikt uitsluitend op de momenten dat het voor de werkgever uitkomt.
Dus dit onderzoek zoals de AWVN dit brengt, is uitsluitend bedoeld om het aantal vakantiedagen omlaag te brengen, liefst naar 20 en dan zo dat de werkgever bepaald wanneer deze kunnen worden opgenomen.
Wanneer ik naar de petrochemische industrie kijk, dan constateer ik dat gedurende onderhoudswerkzaamheden aan de fabrieken het personeel gedurende die periode geen vrij mag nemen. Je spreekt dan over 6 tot 12 weken en dit gebeurd vaak in het voorjaar en het najaar. Blijft over de zomer, maar dan gaan de ouders met kinderen voor, dus wanneer moeten de anderen dan verlof opnemen?
Kortom weer een poging van de werkgevers om bij hun werknemers meer geld weg te halen.
Met dank aan het AWVN en natuurlijk hun vrienden NCW?VNO en het MKB.
Blijft de vraag hoe wil je met mensen omgaan beste ANVW?
I.  |   | 
24-02-2011
 | 
10:14 uur
Grappig, na de opmerking van de AWVN meneer, staat enige regels lager een verwijzing naar '' Nederlanders hebben de minste vakantiedagen van heel Europa''.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10