zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrouwelijke managers hebben positief effect op productiviteit

16 december 2010 - Een toename van het aantal vrouwen in managementteams heeft een positief effect op de productiviteit van organisaties. Hun mensgerichte leiderschapsstijl zorgt voor betere teamprocessen en daarmee voor een hogere productiviteit. Om die reden is het van groot belang meer vrouwen op leidinggevende posities te benoemen.

Dit blijkt uit promotieonderzoek naar de invloed van leiderschap op teamprocessen van Hein Wendt aan de Katholieke Universiteit Leuven (België). Wendt is senior consultant Human Resources Solutions bij Hay Group en gebruikte voor zijn onderzoek onder meer een database van dit wereldwijde organisatieadviesbureau. Die database bevat gegevens van 70.000 managers uit 76 landen. Sekseverschillen
Wendt heeft de relatie tussen leiderschapsstijlen en teamprocessen onderzocht en keek daarbij onder andere naar sekseverschillen. In het onderzoek identificeert hij twee soorten leiderschap: mensgericht en taakgericht (naar het model van Blake en Mouton). Het effect van de mensgerichte leiderschapsstijl blijkt universeel te zijn: ongeacht cultuur heeft deze stijl een positief effect op teamprocessen. Dat geldt niet voor de taakgerichte leiderschapsstijl: die gaat juist ten koste van teamprocessen, zij het alleen in individualistische culturen – waarin het recht op zelfbeschikking centraal staat – zoals de onze. In collectivistische landen – waarin het belang van de gemeenschap boven dat van het individu wordt gesteld – is dit negatieve effect niet te zien. In dat soort landen, zoals China, wordt de taakgerichte stijl veel vaker toegepast. 

Vrouwen maken mannen mensgerichter
Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen meer mensgericht leidinggeven dan mannen. Daarnaast blijkt dat de diversiteit binnen managementteams een positieve invloed heeft op de mannen in die teams. Hoe meer vrouwelijke managers, hoe minder taakgericht leiderschap zij zullen vertonen. En dat heeft op zijn beurt een positief effect op de teamprocessen, zeker in individualistische landen zoals Nederland. Opvallend is verder dat vrouwen niet alleen meer mensgericht, maar ook meer taakgericht leidinggeven dan mannen. "Het bekleden van leidinggevende posities door vrouwen is een heet hangijzer voor veel ceo’s en politici. Denk maar aan de discussie rond de formatie van het huidige kabinet," aldus Hein Wendt. "Dit onderzoek geeft beleidsmakers argumenten dat een gebalanceerde sekseverhouding zeer waardevol is voor een organisatie. Niet alleen om vrouwen een eerlijkere kans te geven of onrecht te bestrijden, maar vooral omdat de diversiteit van managementteams een directe, positieve impact heeft op hoe een organisatie het doet. Dit is een van de weinige onderzoeken naar dit onderwerp op zo’n grote internationale schaal."

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 24 procent minder nieuwe auto’s geregistreerd in maart
 Koffiemachine voor kantoor: drie tips
 42 procent van alle organisaties ondervond downtime door dataverlies
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vrouwelijke leider wordt nog steeds gesterotypeerd
 Vrouwelijke baas wekt meer vertrouwen
 Vrouwen winnen terrein in bedrijfstop
 Vrouwelijke managers zijn eerlijker
 
 
reacties
 
GMY  |   | 
16-12-2010
 | 
12:54 uur
Op dit moment verzorg ik tijdelijk lessen op een HBO-opleiding. Het positieve effect op samenwerking en taakgerichtheid, wanneer en vrouwelijke studenten in de groep zitten, is ook daar zichtbaar.
Opvallend is ook dat de vrouwelijke studenten vaak het initiatief nemen binnen projecten en dat zij saamhorigheid weten te creeren.Yolanda Jansen-de Jong

Willem van Druten  |   | 
17-12-2010
 | 
12:29 uur
Vanuit eigen ervaring kan ik de positieve effecten bevestigen.
Het begrip “productiviteit” geeft een wat vertekend beeld. Hier had ook “resultaat en continuďteit” kunnen staan.
In een veel bredere context en op alle niveaus zie je een positief effect.
Dus ook in termen van vertrouwen, consistentie, evenwichtigheid, risicobeheersing, samenwerking en relaties, etc. etc.
Onderzoek naar de effecten van gender / sekse is natuurlijk binnen het Diversiteit denken een wat oud thema. Maar misschien is het nodig voor extra acceleraties in wat breder verband.
Jammer dat er naast vrouwtjes en mannetjes niet nog iets is dat we kunnen toevoegen ter algemene nut ende vooruitgang. Aan de andere kant kun je zeggen dat we blij moeten zijn met het eind van de discussies over glazen plafonds en niet op nieuwe zitten te wachten nu dat de wereld een beetje normaliseert op dit thema.
Willem van Druten  |   | 
17-12-2010
 | 
15:00 uur
Nog sterker; hoe een aanzet tot- of intentie van beleid de reputatie van een gisteren nog discutabele bank voorbij kan snellen (met een beetje externe invloed).
Hopelijk levert dit t.z.t. wat extra surplus zodat de steun daadwerkelijk terugbetaald kan worden. Heb er wel vertrouwen in.

(Klik hier)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Bespaar tijd door je boekhouding online bij te houden
Op deze manieren kun je je werkkapitaal verruimen
Werknemer heeft geldproblemen, is dat jouw probleem als manager?
Technologie, zo blijf je op de hoogte
Hoe kun je competenties als professional verbeteren?
reacties
Huiseigenaren met hogere inkomens zitten er warmer bij (1) 
Explosieve groei in zoekvolume voor ‘werken op afstand’ (3) 
Philips Lighting gaat Nederlandse hockeyvelden verlichten (1) 
82 procent meer internetoverstappers door thuiswerk-situatie (1) 
Rabobank: Nederlandse economie in recessie (2) 
Zes tips om zo efficiënt mogelijk thuis te werken (2) 
Update: Dure dollar raakt Procter & Gamble (1) 
top10
Lichaamstaal in tijden van het coronavirus
Opgepast: videobellen op eigen (privacy)risico
Werkgevers wereldwijd hanteren empathische personeelsaanpak ten tijde van coronacrisis
Influencers onverminderd in trek bij adverteerders tijdens corona-crisis
Juist nu moeten werkgevers goed voor hun mensen zorgen
Online imago beďnvloedt sollicitatiegedrag
Thuiswerkenden niet bezig met privacy bij videobellen
Een beetje geluk in huis: welke bloemen u juist nú moet geven
Vijf tips voor een perfecte videosollicitatie
Open- en klikratio’s in de lift
meer top 10