zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrijwilliger voelt zich regelmatig overvraagd

24 januari 2011 - 59 procent van de bijna 500 hoogopgeleiden die Intermediair ondervroeg doet vrijwilligerswerk. Bijna 80 procent van de respondenten doet het uit volle overtuiging: gewoon omdat ze het belangrijk vindt. Tegelijkertijd voelt bijna 40 procent zich regelmatig overvraagd. Verenigingen en scholen gaan er te veel vanuit dat iedereen maar tijd heeft om al die klussen op te knappen, vinden ze.

Het merendeel doet vrijwilligerswerk bij sportverenigingen (42 procent) en scholen (27 procent), maar ook in de kerk/moskee (twaalf procent), de buurt (elf procent), voor het goede doel (tien procent) of een politieke partij (acht procent). Bij deze organisaties doet 39 procent bestuurswerk, 33 procent organiseert evenementen, 22 procent doet allerhande klusjes, twintig procent geeft sporttrainingen, veertien procent begeleidt kinderen (van de mensen met kinderen is dit 30 procent). De belangrijkste reden is dat ze overtuigd zijn van het nut van het werk. Slechts negen procent doet het omdat anders niemand anders het doet en vijf procent omdat hij een zekere sociale druk voelt. M/V
Mannen en vrouwen doen ongeveer evenveel vrijwilligerswerk. Mannen doen vaker klussen voor de buurt (veertien procent) dan vrouwen (zes procent). Vrouwen vaker voor school (37 procent) en een goed doel (zestien procent). Mannen doen vaker bestuurswerk (45 procent) dan vrouwen (31 procent) – ook in het vrijwilligerswerk is het glazen plafond nog niet aan diggelen geslagen. Vrouwen begeleiden vaker schooluitjes en knutselochtenden (25 procent) dan mannen (acht procent). Mannen doen gemiddeld iets meer uur per week vrijwilligerswerk dan vrouwen. Mensen met kinderen op de basisschool verrichten meer onbetaald werk (67 procent) dan mensen zonder (53 procent). 

Geen tijd
Van de respondenten doet 41 procent geen vrijwilligerswerk. 53 procent omdat hij er geen tijd voor heeft 24 procent omdat het geen prioriteit heeft.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Oudere voelt zich niet gewaardeerd
 Minder inkomen, minder actief
 Nederlanders minder enthousiast over vrijwilligerswerk
 Steeds meer belangstelling voor vrijwilligerswerk
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10