zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Internationale onzekerheid blijft hoog

20 januari 2011 - Ondanks het herstel van de wereldeconomie blijft de internationale onzekerheid voor bedrijven hoog. In negentien landen werd het voor ondernemingen onveiliger om zaken te doen. In elf landen verbeterde de situatie. Dit blijkt uit de achttiende Political Risk Map, die jaarlijks wordt gepresenteerd door Aon. Zorgen over de kredietwaardigheid van landen zijn van grote invloed op de kaart van dit jaar.


Het risico van het niet kunnen betalen van staatschulden blijft een probleem voor landen in de hele wereld. Zo is IJsland, dat moeite heeft met nakomen van de afspraken met het IMF, voor het tweede opeenvolgende jaar een risicocategorie gedaald en dus onveiliger geworden. IJsland is het eerste West-Europese land dat de rang ‘Medium’ heeft bereikt. 



Eurolanden
De status van Griekenland, Portugal, Spanje en Ierland is ongewijzigd gebleven. Hoewel deze landen te kampen hebben met grote financiële problemen, kunnen ze nog wel rekenen op de steun van de Europese Unie. Nederland blijft in de laagste risicocategorie. Net als voorgaande edities van de Political Risk Map geldt in ons land alleen het risico op terrorisme.
Meest opvallende verschuiving in de Political Risk Map 2011 is die van de eilandstaten in het Caribische Gebied naar een hogere risicocategorie. Tot die groep behoren ook de Nederlandse Antillen. Het afgenomen toerisme in die regio heeft een negatief effect op de economie. Strengere kredietvoorwaarden vergroten de kans dat de staatsschulden niet kunnen worden betaald. 

Opkomst derde wereldlanden
Er is ook goed nieuws. De afgelopen vijf jaar nam het aantal landen dat van een hoog risicoprofiel steeg naar een middenpositie – de categorieën medium-laag tot medium-hoog – met 30 procent toe. Ze zijn actiever in de wereldeconomie en de welvaart is toegenomen. "Recente incidenten op het gebied van economische volatiliteit worden toegeschreven aan de globalisatie, maar diezelfde globalisatie heeft wereldwijd ook een positieve invloed op de politieke en economische stabiliteit," zegt prof. dr. mr. Erwin Muller, directeur van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, an Aon company. "Tal van landen die voorheen werden aangewezen als landen met een medium-hoog of hoog risico, hebben geprofiteerd van wereldwijde handelscontacten en zagen het niveau van hun politieke risico's dalen. Deze trend zien we in Zuid-Amerika, waar landen als Brazilië, Colombia en Mexico de laatste vijf jaar voortdurend verbeteringen hebben laten zien."
De kaart van dit jaar markeert tevens het doorzetten van de opkomst van verschillende markten in Afrika, zoals Ghana, Gabon en Nigeria. Daar vinden meer internationale handel en investeringen plaats, wat leidt tot een grotere behoefte aan verzekeringsafdekking van politieke risico's. 

Nieuwe norm
"Politieke risico's blijven belangrijke invloedsfactoren voor bedrijven die in 2011 hun kansen in opkomende markten zoeken," zegt Marc van Nuland, directielid van Aon Risk Solutions. "Hoewel de apocalyptische voorspellingen aan het begin van de financiële crisis geen werkelijkheid zijn geworden, is er een nieuwe norm in de wereldhandel gesteld. We denken dat de politieke risico's zullen blijven toenemen zolang de markten instabiel zijn. Ze keren weer terug naar hun oude niveaus naarmate de wereldeconomie aantrekt. Bedrijven hebben veel moeite om hun weg te vinden in het complexe landschap van buitenlandse handel. Daarom willen ze actuele informatie en handvatten onder handbereik. De Political Risk Map van Aon helpt onze klanten hun verschillende mogelijkheden vast te stellen en te bepalen wat de invloed van politieke risico’s is op hun winstgevendheid, overlevings- en groeivermogen." 

Verschuivingen op de kaart van 2011
In negentien landen namen de politieke risico's voor het bedrijfsleven toe: Algerije, Benin, Comoros, Antigua & Barbuda, Bahamas, Barbados, Bermuda, Kaaiman eilanden, Dominicaanse Republiek, Grenada, Haïti, Nederlandse Antillen, St. Kitts & Nevis, St. Lucia, St. Vincent & Grenadine, Trinidad, Myanmar (voormalig Birma), IJsland en Bahrein.
In elf landen namen de politieke risico's juist af: India, Indonesië, Maleisië, Kenia, Mozambique, Rwanda, Uganda, Zambia, Panama, Georgië en Oezbekistan.
Kijkend naar de specifieke risicosymbolen hebben elf landen voor het eerst een risicosymbool voor stakingen, rellen, burgeroproer en terrorisme. Meest opvallende nieuwe naam is Oostenrijk, waar de groeiende steun voor extreemrechtse partijen zou kunnen leiden tot sociale onrust. Het aantal landen met dreiging voor oorlog, burgeroorlog of het uitbreken van oproer steeg dit jaar van 29 in 2010 naar 34, waaronder Thailand en Venezuela. 

Betalingsrisico
Het risico dat betalingen niet voldaan kunnen worden in contractvaluta of dat geld niet naar het buitenland kan worden overgemaakt nam in 2011 in zeven landen toe, waaronder Algerije, Afghanistan, Montenegro, Litouwen en Macedonië. In tien landen staan het pictogram ‘wet- en regelgevingsrisico’ voor het eerst genoteerd, waaronder Vietnam, Bulgarije en Saudi-Arabië. Tenslotte laat de kaart van 2011 een marginale toename zien van het aantal landen waarin investeerders het risico lopen dat ze hun activa verliezen vanwege onteigening of nationalisatie door de regering van het gastland. De toename van 85 in 2010 tot 88 in 2011 omvat Afghanistan, Benin en Zambia.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Wie profiteert er echt van fusies en overnames?
 Veranderende wet- en regelgeving leidt tot onzekerheid
 'Politieke en financiële instabiliteit kenmerken handelsklimaat'
 Risico top tien voor bedrijven verandert in snel tempo
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10