zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Veranderende wet- en regelgeving leidt tot onzekerheid

23 juli 2010 - Het derde jaarlijkse rapport ‘Global Business Risk’ van Ernst & Young benadrukt dat organisaties in alle bedrijfstakken te maken hebben met bedreigingen nu de wereldeconomie opklimt uit de recessie. Het gaat niet alleen om bekende maar ook om nieuwe bedreigingen die een remmende werking hebben op de ontwikkeling van bedrijven.

In een serie diepte-interviews stelden ruim 70 directeuren en analisten van toonaangevende ondernemingen binnen veertien verschillende branches een overzicht op van de belangrijkste zakelijke risico’s voor elke sector voor het komende jaar. Marinus de Pooter, director Risk Advisory en solution leader Enterprise Risk Management bij Ernst & Young Nederland, geeft aan: "Evenals in voorgaande jaren tonen de nieuwe risico’s aan dat voortdurende alertheid van bestuurders en toezichthouders geboden blijft." Grootste zorgen

Binnen de meeste sectoren kwam de onzekerheid als gevolg van veranderende wet- en regelgeving en compliance opnieuw als grootste bedreiging naar voren. Dit werkt volgens de respondenten remmend op de zakelijke besluitvorming. Maar ook de toegankelijkheid van krediet en de dreiging van voortdurende zwakke economische prestaties in sommige delen van de wereld stonden hoog op de ranglijst van mogelijk zorgwekkende punten. 

Nieuwe uitdagingen

Werving en behoud van talent blijken dit jaar aanzienlijk te zijn gestegen op de risicoladder. Dat geldt ook voor zakendoen met opkomende markten. Risico’s in verband met maatschappelijke acceptatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) zijn dit jaar nieuwkomers op de ranglijst. Hierdoor ontstaat het beeld dat het bedrijfsleven te maken krijgt met andere uitdagingen nu het economisch herstel vorm begint te krijgen. Marinus de Pooter: "Het normale leven lijkt weer op gang te komen. Bedrijven gaan zich weer richten op hoe ze beschikbaar talent kunnen inzetten in de concurrentiestrijd. Ze kijken niet meer alleen naar de risico’s, maar ook naar de kansen die investeren in opkomende markten biedt. Aan de andere kant is de toegankelijkheid van financiering nog steeds het op één na grootste risico waar ondernemingen mee te maken krijgen, met het risico van een nieuw dieptepunt in de recessie als derde op de ranglijst. Alle ogen moeten op de bal gericht blijven; bedrijven kunnen zich nu niet veroorloven de aandacht te laten verslappen." 

Analyse per sector

Uit het rapport komt naar voren dat risico’s in de afzonderlijke sectoren op verschillende manieren tot uitdrukking komen. Vermogensbeheerders, het bankwezen en, zij het in mindere mate, verzekeringsmaatschappijen krijgen na de mondiale financiële crisis te maken met een politieke reactie en grondige herzieningen van wet- en regelgeving. Om hun omzet te vergroten moeten de olie en gas, vastgoed-, mijnbouw- en metaalindustrie worstelen met overheidsmaatregelen als gevolg van beperkte beschikbaarheid van middelen. Organisaties in de overheidssector moeten het hoofd bieden aan lastige besluiten van politieke leiders die onder grote druk staan. Gebrek aan toegankelijkheid van krediet, tweede op de ranglijst van voornaamste risico’s, blijkt op de diverse sectoren een verschillende uitwerking te hebben. Dit kan variëren van naijlende kwaliteitsproblemen met kredieten in het bankwezen tot aan toegang tot kapitaal bij bijvoorbeeld energiemaatschappijen en nutsbedrijven. 

Vroegtijdige onderkenning
Marinus de Pooter concludeert: "Het is duidelijk dat organisaties binnen alle sectoren de omgeving moeten blijven afspeuren om opkomende risico’s vroegtijdig te onderkennen. Nu meer dan ooit tevoren is het vermogen om te anticiperen op bedreigingen en er adequaat op te reageren door het bedrijfsbeleid er voortdurend op aan te passen een kritieke factor in het sturingsproces."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Wees extra alert op verdachte telefoontjes
 Zakelijk vastgoed daalt in 2021 met zes procent in waarde
 Webinarmoe? Acht handige tips om dat te voorkomen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Leidinggevenden voorzien hogere uitgaven bij klimaatverandering
 Compliancerisico's bonussen slecht beheerst
 Risico top tien voor bedrijven verandert in snel tempo
 Slechte regelgeving remt duurzame economische groei
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
B2B Marketing Trendrapport 2020: Verbinding zoeken met online klant
Ontdek hoe B2B-marketeers verbinding zoeken en vinden in tijden van corona en laat je inspireren door de 25 conclusies en 6 learnings die houvast geven om de marketing van jouw organisatie te verbeteren.
Download het rapport
Lees verder
Wat doet de coronacrisis met de waarde van goud?
reacties
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro (1) 
Nederlanders schelden erop los (tegen chatbots) (1) 
Drie toepassingen voor digitalisering in kantoor ‘na corona’ (1) 
Een op de drie jongeren heeft door corona studie/werkplannen aangepast (1) 
Eén op de drie beleggers: maatschappelijk beleggen moet deels verplicht worden (1) 
Nabestaanden laten duizenden euro’s liggen (1) 
Helft Nederlanders wil graag naar kantoor, vooral als ze niet ver hoeven te reizen (1) 
top10
Een op de drie jongeren heeft door corona studie/werkplannen aangepast
Loonbetaling momenteel hoogste prioriteit HR
Top tien jobboards: het speelbord van de uitzendbureaus en Amerikaanse Tech giganten
COVID-19 voedingsbodem voor geopolitieke risico’s
Drie all-in-one oplossingen bij digitale werkruimtes
Drie toepassingen voor digitalisering in kantoor ‘na corona’
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro
Financieel verantwoordelijke weet niet wat belastingplannen Prinsjesdag betekenen voor bedrijf
VGM-eisen voor VCA 2017/6. 0-certificering bij veel bedrijven nog onbekend
Coronacrisis heeft traditionele rolpatronen niet veranderd
meer top 10