zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Studenten: meer werken noodzaak door hogere studiekosten

14 januari 2011 - Studenten voelen zich genoodzaakt om meer te gaan werken en lenen als de kabinetsplannen omtrent de studiefinanciering doorgaan. Dit blijkt uit het Nationale Bijbanen Onderzoek 2011 dat werd gehouden door Zoekbijbaan.nl.


In de plannen van het kabinet worden de regels wat betreft studeren en studiefinanciering aangescherpt, waardoor studeren een stuk duurder kan worden. Zoekbijbaan.nl vroeg in het onderzoek aan de respondenten hoe zij hiermee om zouden gaan. 32 procent van de respondenten geeft aan meer te moeten gaan werken als reactie op de nieuwe plannen. 30 procent wil meer gaan werken en daarnaast ook geld bij gaan lenen. 



'Hogere studiekosten slecht voor kenniseconomie'
Zoekbijbaan.nl vroeg studenten ook naar hun mening over de plannen. 'Hoewel de plannen veel studenten ook persoonlijk treffen, maken zij zich vooral zorgen over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs en de negatieve gevolgen voor onze kenniseconomie. Ze zijn bang dat studenten te veel uren moeten stoppen in een bijbaantje om hun studie te bekostigen, waardoor de studievoortgang in gevaar komt. Ook vrezen ze dat doorstuderen voor veel studenten onmogelijk wordt,' aldus Pieter van Diggele van Zoekbijbaan.nl. 

Meer werken
Verder blijkt uit het onderzoek dat op dit moment 70 procent van de ondervraagden een bijbaantje heeft naast zijn of haar studie. Studenten werken in de huidige situatie gemiddeld veertien uur in de week. Los van de kabinetsplannen, geeft de helft daarvan nu al aan graag meer te willen werken, zo'n achttien uur per week. Slechts 6,7 procent van de studenten geeft aan minder te willen werken, maar deze groep werkt gemiddeld dan ook 25 uur in de week naast hun studie.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bijbaan beďnvloedt studieresultaten student
 Generatie Y werkt liever niet fulltime
 Studenten willen niet werken tot 67ste
 
 
reacties
 
Masja  |   | 
16-01-2011
 | 
15:24 uur
Studenten horen wat mij betreft ook nog wel wat rust te hebben tussen de studie-uren door. Zoveel druk op mensen is slecht voor de mentale gezondheid.
Nance  |   | 
16-01-2011
 | 
19:17 uur
Van mij mogen ze gewoon meer werken hoor. Beetje stress in het studentenleven is goed. kunnen ze vast wennen aan een stressvolle baan.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10