zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Baas moet gratis fruit aanbieden’

16 december 2010 - Bijna de helft (46 procent) van werkend Nederland vindt dat de werkgever gratis fruit op het werk moet aanbieden. Met name jongere werknemers tussen de zestien en 34 jaar (50 procent) en vrouwen (55 procent) vinden dit. Dat blijkt uit onderzoek van Eurest onder 637 werknemers.

Fruitverstrekking is een van de stimulansen die Eurest meer en meer ziet terugkomen bij organisaties. Paul Tijs, Managing Director van Eurest: "Gratis verstrekking van fruit zien we met name terug binnen kantoren en bij overheden. Wij verwachten dat steeds meer organisaties dit gaan doen. In de praktijk is deze stimulans soms nog lastig in te zetten, omdat bij veel organisaties onduidelijk is uit welk potje het moet worden gefinancierd." 



Toename gezonde alternatieven
De cateringbranche ziet steeds vaker dat werkgevers zich bekommeren om de gezondheid van haar werknemers en hiervoor bij de cateraar aankloppen. Een gezonde werknemer is productiever en door gezonde alternatieven aan te bieden, probeert de werkgever het ziekteverzuim te verlagen. De vraag naar gezonde producten binnen het bedrijfsrestaurant, van zowel werkgevers als werknemers, neemt daarom hard toe. Zo geeft 39 procent van de werknemers aan het afgelopen jaar vaker te kiezen voor gezonde alternatieven op het werk. 

Man kan verleiding niet weerstaan
Toch zegt nog 28 procent van de mannelijke werknemers thuis doorgaans gezonder te eten dan op het werk. Bij vrouwen ligt dit percentage aanzienlijk lager: zeven procent. Dit verschil in keuzes is ook terug te zien in de keuze voor ongezonde snacks tijdens de lunch. Ruim een kwart van de mannelijke werknemers geeft toe de verleiding niet te kunnen weerstaan en te vaak te kiezen voor een ongezonde snack. En van de vrouwen kiest tien procent te vaak voor een ongezonde snack tijdens de lunch. 

Balans in bedrijfsrestaurant
Uit recent onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat 67 procent van Nederland voorstander is van bedrijfsrestaurants en sportkantines met alleen gezonde voeding, als maatregel tegen overgewicht. En uit het onderzoek van Eurest kwam naar voren dat ruim 61 procent van werkend Nederland vindt dat de werkgever gezonde voeding op het werk moet stimuleren.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkfruit krijgt nieuwe impuls
 Manager zet meer fruit op het werk door dreigende griep
 Fruit van de zaak tegen overgewicht
 Bedrijfskantine duur en ongezond
 
 
reacties
 
Willem van Druten  |   | 
16-12-2010
 | 
13:22 uur
Eurest is een cateraar, dus een eigen parochiepreker, en werknemers willen alles wel van de baas hebben. En over betalen gesproken? Plempen we gewoon in het Cafetariasysteem voor flexibele arbeidsvoorwaarden of brengen het onder in de nieuwe WerkKostenRegeling als er nog budget voor is. En weer een projectje erbij. Joepie.
Fijn om dit allemaal te weten.
Hans Pohl  |   | 
20-12-2010
 | 
07:08 uur
Zullen we iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid laten nemen? Dit is een volstrekt onzinnig voorstel en zoals W v Druten terecht aangeeft, Eurest ziet hier een supermoment om de eigen omzet op te krikken. Gezonde voeding OK, maar laat een ieder zelf bepalen wat hij of zij in een bedrijfsrestaurant eet. Nog even en de werkgever is schuld aan gezondheidsissues omdat er geen gratis appeltje in de kantine stond.
Willem van Druten  |   | 
21-12-2010
 | 
17:10 uur
@Hans
Ben het helemaal met je eens dat je het met me eens bent (of zoiets).
Daarom kan de politie in A'dam alleen nog maar Halal eten want de rest van het menu is er door een onverlaat uitgekieperd omdat die dacht dat er wel eens een probleem van etnische aard kon ontstaan.
We zijn blijkbaar alleen nog bezig met het oplossen van problemen, waarvan we hopen dat ze komen maar die er nog niet zijn.
Als dit soort anticiperend gedrag doorzet, een trend wordt, kunnen we de mensheid beter direct afschaffen. Lang leve de natuur en survival of the fruits.
Denk dat er wel leukere en interessante thema’s zijn om op te anticiperen; bijvoorbeeld het uitsterven van het broodje kroket in bedrijfskantines wat een onderdeel was van een working live of happiness (en wat je thuis ook al niet op het menu hebt staan omreden van gezondheid).
Om reden van een goedkope verzekeringspolis voel ik me net een reageerbuisbabymens aan de zondevoeding. En het zijn altijd anderen die tegenwoordig aan de infuusjes draaien.
Willem van Druten  |   | 
21-12-2010
 | 
19:40 uur
Denk je het Olvarit stadium ontgroeit te zijn krijgen we dit!
Laten ze spruitjes, schorseneren, knolraap en prei op het menu zetten.
Kijken wat er dan gebeurt. Dat wil natuurlijk niemand eten.
We zijn genotsconsumentenwerknemers geworden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10