zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse bedrijven in ‘hiring mode’

15 december 2010 - 80 procent van de Nederlandse bedrijven is van plan weer financiële medewerkers aan te nemen in de komende zes maanden. Dit is een veel hoger percentage dan in de rest van de wereld waar slechts gemiddeld 64 procent van het bedrijfsleven weer wil gaan werven.

Dit terwijl het Nederlandse bedrijfsleven tegelijkertijd beduidend minder vertrouwen heeft in de groei van het eigen bedrijf, 71 procent versus 78 procent gemiddeld in de wereld. Nederlanders zijn ook het meest bezorgd als het gaat om het potentiële verlies van medewerkers. Wereldwijd maakt slechts 53 procent zich hier zorgen over tegenover 59 procent van de Nederlandse financiële managers. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een internationaal onderzoek van Robert Half, de Global Financial Employment Monitor 2010-2011, waaraan meer dan 6.300 financiële professionals uit negentien landen deelnamen. 



Behoefte aan staf en starters
Het Nederlandse bedrijfsleven geeft aan dat ze behoefte hebben aan stafmedewerkers en starters. 51 procent van de bedrijven in ons land wil werven voor staffuncties en 28 procent kijkt naar beginners op de arbeidsmarkt. Slechts negentien procent gaat werven voor senior posities, achttien procent voor managers en een heel klein aantal bedrijven, vier procent, heeft plannen om op directieniveau te werven. In de ons omringende landen is de aannamebereidheid weliswaar iets lager, tussen de 60 procent en 70 procent, maar de wens om weer mensen aan te nemen is ook daar hoger dan in de Angelsaksische wereld. In Groot-Brittannië wil slechts 45 procent van de bedrijven gaan werven en in Amerika is dit nog lager, 43 procent heeft plannen om nieuwe medewerkers aan te nemen. 

Interne groei, externe werving
Barbara Kollée, Associate Director van Robert Half, zegt in een toelichting: "De uitkomst van het onderzoek in Nederland bevestigt wat wij in de praktijk al zagen gebeuren. De Nederlandse werkgevers zijn nog voorzichtig over het te verwachten groeiperspectief, maar de wil om nieuwe medewerkers aan te nemen is wel aanwezig. Het gaat voornamelijk om het niveau waarop er wordt geworven; we zien dat er relatief meer op startersniveau tot en met middenkader wordt geworven. Mijn ervaring is dat dit samenhangt met het feit dat Nederlandse bedrijven toch klaar willen zijn voor een opleving van de economie, gecombineerd met de wens om goed gekwalificeerd personeel vast te houden en hen de kans te geven zich te ontwikkelen. Mensen groeien daardoor intern door en starters- en middenkaderfuncties worden extern geworven." 

Groeiperspectief
De Nederlandse bedrijven zijn minder optimistisch over groei dan de rest van de wereld, waar 78 procent van de managers aangeeft vertrouwen of veel vertrouwen te hebben in de groei van hun eigen bedrijf. In Nederland heeft slechts zeventie procent veel vertrouwen, 54 procent heeft een beetje vertrouwen en 29 procent maakt zich zorgen over de groei. 

Zoeken naar geschikte kandidaten
65 procent van de Nederlandse bedrijven heeft nog steeds moeite om geschikte kandidaten voor financiële functies te vinden. In Nederland is het vooral lastig om mensen voor functies in finance te vinden. 22 procent van de managers geeft dit aan. Ook functies in Accounting en Audit zijn nog steeds moeilijk in te vullen. Zo’n dertien procent van de bedrijven noemt met name deze functies. Negen procent zegt dat banen in operationale ondersteuning ook moeizaam zijn in te vullen.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 PZ: let ook bij aannemen personeel op leeftijd
 Bedrijven snijden in personeel én nemen weer mensen aan
 Manager moet af van angst voor oudjes
 Werkgevers optimistisch over werkgelegenheid
 
 
reacties
 
Helma van Wanrooij  |   | 
15-12-2010
 | 
08:53 uur
Als er nu maar niet in dezelfde valkuil gestapt wordt als bij de vorige crisis. Overmoed....

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10