zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

PZ: let ook bij aannemen personeel op leeftijd

18 maart 2010 - Vakbond CNV Publieke Zaak vindt dat organisaties bij het aannemen van personeel moeten letten op de leeftijd. Er moet een goede verdeling zijn over generaties. Bij reorganisaties met gedwongen ontslagen is dit wel geregeld. Via het zogenaamde afspiegelingsbeginsel worden de ontslagen over de verschillende leeftijdsgroepen verdeeld. Bij het aannamebeleid is echter niets geregeld.

CNV Publieke Zaak - vakbond voor de publieke sector - doet een beroep op ondernemingsraden en vakbondsvertegenwoordigers om gebruik te maken van hun initiatiefrecht om het aannamebeleid van de organisatie ter discussie te stellen. Ondernemingsraden kunnen bijvoorbeeld de werkgever vragen aan het einde van een kalenderjaar een overzicht te geven van het aannamebeleid op basis van het afspiegelingsbeginsel. Het uitgangspunt is een verdeling van de vacatures over de verschillende leeftijdsgroepen waaruit kandidaten zich melden. 



Tweeslachtig
CNV Publieke Zaak vindt dat op een tweeslachtige manier met werknemers wordt omgegaan. Zij moeten in de ogen van het kabinet langer doorwerken en bovendien moeten de oplopende kosten van voorzieningen (AOW en gezondheidszorg) betaalbaar blijven. Langer doorwerken wordt tot nog toe vooral bevorderd via dwang. De pensioenleeftijd gaat omhoog en de mogelijkheden om eerder uit te treden zijn al beperkt. Eveneens zijn uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid versoberd. 

Oudere werknemers

Ook oudere werknemers lopen het risico ontslagen te worden. Het is ook een feit dat de meeste organisaties bij het uitzetten van vacatures inzetten op een zo jong, ervaren en goedkoop mogelijke kandidaat die bovendien gauw genoegen neemt met een flexibel contract. Oudere werknemers hebben grote moeite weer een nieuwe baan te vinden. Door het aannamebeleid ook het afspiegelingsbeginsel te hanteren wordt voorkomen dat werkgevers alleen jongeren aannemen en ouderen in de kou laten staan.

 
 Doorsturen   12 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkgevers discrimineren vooral op leeftijd en etniciteit
 Dertigers en veertigers liggen het best bij bedrijfstop
 Oudere sollicitant voelt zich gediscrimineerd
 Ook jongeren verdienen aandacht
 
 
reacties
 
Civile  |   | 
18-03-2010
 | 
11:43 uur
Ik vind dat het CNV hier toch wel een klein beetje erg veel stinkende boter op het hoof heeft hoor. Even terug in de historie. Sinds Lubbers en Kok is er flink 'werk' gemaakt van de 'flexibilisering' van de werkplek.

Ontslagrecht werd aangepakt, recht op ziekte uitkering, WAO, WW, alles maar dan ook werkelijk alles is door de opvolgende kabinetten aangepakt en verder uitgehold. Ambtelijke incompetentie op stupide erudiete impotentie door politieke benoemingen veroorzaakt.

Men sneed en riep om het hardst maar vergat even dat men het overheidsapparaat en de uitgaven te reduceren. Overigens iets wat sins Balkenende I in het regeer akkoord heeft gestaan. De op eenvolgende kabinetten hebben, met de wereld economie mee, niet nagelaten te roepen kijk ons eens goed bezig zijn, en de criticasters de mond gesnoerd.

Ik heb het CNV vrijwel niet gehoord toen er een volkomen incompetente idioot, genaamd Piet Hein Donner, acterend met een nog groter en incompetenter contingend topambtenaren, er als de kippen bij was de crisis te misbruiken om een probleem onmiddelijk aan de kaak te stellen en op te lossen. Juist, wij gaan met zijn allen doorwerken tot 67.

ik heb het CNV niet horen of zien ageren dat wat Donner bekokstoofd heeft de belastingbetaler gels gaat kosten en per saldo helemaal niets zal opleveren. Het waarom geeft men 'klip en klaar' in dit artikel aan. Er zijn ook trendanalyses van overigens.

Boven de 50 ben je uitgerangeerd, te duur, te oud, niet rendabel, niet flexibel, niets meer te leren, een te groot risico. Dat je niemand hoort over de vertegenwoordiging, en de vernietiging, van een enorm Menselijk Kapitaal, is erg evident.

Donner heeft de belastingbetaler iets door de strot geduwd wat een monster zal blijken. Want? Juist, men heeft nu al de nodige moeite met de bemensing van bepaalde banen. Hiervoor heeft men de deuren geopend van het oostblok ondermeer. Donner en de impotenten roepen welis waar dat wanneer je in je eigen vakgebied niet meer aan de slag kunt, je genoegen zult moeten nemen met ander werk.

We missen met zijn allen het opleggen van die verplichting naar de werkgevers toe. Want, de rechtspositie van de werknemer is door deze actie volkomen naar onze lieve heer geholpen. Donner, Balkenende en Bos hebben er gezamelijk zorg voor gedragen dat er geen enkele mogelijkheid meer is voor oudere werknemers, om in dienst te worden genomen.

Doorberekening van die doceurtjes, die Donner naar voren heeft gebracht om de oudere toch vooral zoveel mogelijk en zo snel mogelijk weer aan de slag te krijgen, worden door diezelfde werknemers, als zijnde belastingbetaler, gefinancieerd.

Het is gewoon zo dat de voorbije kabinetten Balkenende er alles aan hebben gedaan om de rechtspositie van de werknemer volkomen te grabbel te gooien, niets hebben gedaan aan de rechtspositie van de werkgever maar alleen dom, kortzichtig, zonder enige visie, ondoordachte wetgeving heeft bedacht die door politiek handjeklap tot stand is gekomen.

In een ander artikel in Elsevier, hedenmorgen, hoorden we Balkenende zeggen dat hij zich niet in de huidige kritiek herkende. Dat heeft Donner ook meerdere malen gezegd. Het signaal? Dat de politici geen enkele visie en kennis van zaken hebben en het bewijs verantwoordelijk te zijn voor een miljardenschade van de Nederlandse economie, en zichzelf hiervoor nog eens op de borst durven slaan. Kijk eens, zo slecht doen wij het nog niet eens.

Het CNV laat hier zien wat zij al die tijd hebben laten liggen, en komen daar nu eens mee. Rijkelijk laat maar misschien kunnen ze bij het CNV eens ballen tonen en hiermee de boer op gaan. Misschien valt het tij nog een beetje te keren. Persoonlijk heb ik daar zo mijn gedachten over.

Klaarblijkelijk schijnt het maar bij weinig mensen goed door te dringen hoe Balkenende en consorten, van verschillende politieke gezinten, mede verantwoordelijk is voor de vernietiging van miljarden aan Human Capital. Ik hoef geen enkele ambtenaar, staatssecretaris of minister naar de mond te praten. Ik fakkel ze af op hun eigen incompetentie waar ze bij staan. Dat heet namelijk vrijheid van menings uiting en als we dalijk weer mogen gaan stemmen ...... Democratie!
Sjors  |   | 
19-03-2010
 | 
08:03 uur
Dat is een reactie die klinkt als een klok,heb ik niets meer aan toe te voegen.
Oké nog één ding dan, alle volksvertegenwoordigers kunnen als ze voorgaande reactie lezen eens goed nadenken over hoe het niet moet.Niet voor eigen glorie gaan maar voor volk en vaderland.
Civile  |   | 
19-03-2010
 | 
10:42 uur
@ Sjors,

Daar ligt nu juist het grote probleem. Zij MENEN wijsheid in pacht te hebben en maken stelselmatig dezelfde fout. Zij denken in procesjes en procedures. Als die maar goed gaan, ook al is de uitkomst nog zo negatief, dan valt het weinig tot niets te verwijten. Dat is namelijk hetgeen ze voor zichzelf en de ambtenaren dicht hebben getimmerd.

Verstand van economie hebben ze niet want ze weten dat er, in meer of mindere maten, een gestage stroom aan financiën blijft binnenkomen die ze naar believen uit kunnen geven. Datzelfde zie je soms overigens ook terug in het bedrijfsleven.

Hoe dan ook, er liggen nog een paar schone taken te wachten op de vakbonden en nemen ze die niet op, dan is dat denk ik het uiteindelijke failliet van de vakbonden en de grootste zegen van werkgevers. Immers, die zaten nooit op vakbonden te wachten.

Als dat het uiteindelijke doel is geweest van Donner en consorten, zijn ze er aardig in geslaagd.
Dennis Berl  |   | 
19-03-2010
 | 
16:19 uur
@Civile,

Je legt het probleem heel duidelijk uit. Het enige dat ik nog kan toevoegen is dat iedereen het erg genoeg ziet en weet. Echter doet niemand er wat aan. Ja, Wilders spreekt het uit maar dan heb je het er ook mee gehad.

Nederland is een schapenvolk geworden al dan niet altijd geweest, ze volgen de grootste schaap, ook al zijn zij het er niet mee eens.

Alles is om zeep geholpen doordat, zoals jij al aangaf, zij denken in processen en procedures. Dat er mensen zijn waar het uiteindelijk om draait, dat aspect verliezen ze volledig uit het oog. Hiervoor mogen ze zich best wel schamen.
Civile  |   | 
19-03-2010
 | 
18:23 uur
@ Dennis Bert

Het punt is een beetje als volgt, in antwoord op wat je stelt. Het is de politicus niet gewoon tegengas te krijgen. Doet een Journalist dat frank en vrij dan komt hij vrijwel Den Haag niet meer in als parlementair verslaggever. Wat dat betreft heeft die 'vrije' pers zich aardig laten muilkorven maar vergaten ze even dat het niet om de parlemetariers gaat die iets te vertellen heeft maar juist hetgeen zij weten te bewerkstelligen voor het volk.

De parlemetarier wauwelt dat het ene leive lust is en wel op een wijze die gewoon 'poging tot verkrachting van de Neerlandse taal' kn worden genoemd. Want als je geen duidelijke taal kunt spreken, houd dan gewoon je mond dicht en pretendeer dan niet dat zij jou niet zouden begrijpen.

Mooi voorbeeldje van de week toen Balkenende stelde zichzelf niet in de kritieken te kunnen vinden. Niemand die hem onomwonden stelt dat juist dat zijn probleem is dat hij dat dus eens zou moeten doen. Zichzelf die kritieken aanrekenen. Immers, in het bedrijfsleven van hoog tot laag gebeurd dat ook.

Een MP of kamerlid is wat dat betreft nog meer accountable te houden dan een manager uit het bedrijfsleven. Zij vertegenwoordigen het volk. Poor Job.

Dan krijg je het geneuzel van Wilders Veel geblaat, maar ik heb tot nog toe weinig zinvols gehoord waarvan je zou kunnen zeggen dat je daar iets mee zou kunnen.

Wanneer je het tegen deze gevestigde op wil dan zit je met een uitdaging. Namelijk niets accepteren van hetgeen zij pretenderen, niets accepteren van hetgeen zij zeggen. hen onmiddellijk accountable houden voor zaken die onder hun verantwoording vallen en als het even kan, onmiddellijk afstand doen van het verdrag van Lissabon, het afwijzen van het verdrag van schengen en het terughalen van alle militairen uit het buitenland.

Als je hoort wat een ex-generaal vanmorgen over de jongens en meiden van Srebrenica tegenover die commissie en de infantiele reactie van iemand die onze minister voor buitenlanse zaken zou moeten zijn, beschamende vertoning. Werkelijk om van over je nek te gaan een parlementarier onwaardig.

Schamen? Dat is de schaamte voorbij en ik denk dat wij kiezers aan zet zijn de komende verkiezingen. Laten we dan maar massaal op vvd en D66 gaan stemmen en hen de kans geven want het geloof in de leugenachtige en onwaarachtige pvda, cda en rouvoet, kun je niet meer overeind houden.

Ik zou werkelijk zeggen, D66 en vvd. Eens zien wat dat zal gaan woren.
Sjors  |   | 
20-03-2010
 | 
00:27 uur
Natuurlijk er deugt niet veel van. Maar laten we ook als burgers de hand eens in eigen boezem steken.Niet langs de kant gaan staan en zeggen dat het allemaal niet deugt maar ook eens de handschoen oppakken en kijken wat je in je buurt/wijkt kunt doen.Want er is voor ons burgers ook nog zat te doen.
Neem alleen de afgelopen winter, veel sneeuw, het strooi beleid van de gemeenten was om te janken. Maar veel burgers hebben het hier ook laten liggen, letterlijk en figuurlijk.
Dat zijn kleine dingen die een groot verschil kunnen maken.Haal de jeugt erbij en ga samen met hen aan de slag, zodat zij ook weten hoe het hoort.
In juni kunnen we weer stemmen en dan reken ik op een 99% opkomst.Persoonlijk denk ik dat het een recht is om te stemmen en dat moet je dan ook doen.
Niet stemmen is ook geen recht van spreken, zelfs niet tegen spreken.
Civile  |   | 
20-03-2010
 | 
12:10 uur
Sjors,

Helemaal met je eens. Aan klagers geen nood en wil je het verschil maken dan moet je de handen uit de mouwen steken. Kan in de buurt, kan een stukje verder weg.

Eens, als je zegt dat je geen recht van zeuren hebt als je niet stemt. De één noemt het een Recht, de ander ziet het als een Plicht.

Ik denk wel dat we ons terdege moeten realiseren dat we er wel zorg voor moeten dragen dat we de grondwettelijke scheiding tussen kerk en staat moeten blijven eerbiedigen. Iets wat de Gristelijken en het CDA volkomen uit het oog zijn verloren.

Let wel, ik heb niets tegen filosofie of religieuze beleving en gedachtegoed. Waar ik wel voor waak en sta is dat mij niet wordt opgelegd te moeten buigen voor om het even welke religieuze stroming, weg of zienswijze want we gaan al aardig die kant weer op.

En we weten welke grondslag vrijwel alle oorlogen uiteindelijk bleken te hebben gehad.
Sjors  |   | 
20-03-2010
 | 
17:29 uur
Civile.

Helemaal mee eens maar ik blijf erbij dat wij als burgers het verschil kunnen maken.
Niet door te schoppen tegen de regering maar door op je werk, in je buurt of wijk het verschil te maken. Daar kun je laten zien waar je voor staat. Volgens mij moet het zo zijn dat we elkaar kunnen respecteren en natuurlijk mag je dan zeggen hoe je er overdenkt, maar dat kan dan op een nette manier. Als je soms Kamerdebatten volgt dan is het wederzijds respect ver te zoeken. Dat is iets wat ik ook erg jammer vindt. Dat zijn geen voorbeelden, sommige mensen denken dat het zo hoort en dat is jammer. Dat is geen goed voorbeeld voor o.a de jeugd, want velen denken dat ze ook alles en iedereen kunnen schofferen.

Ik geloof ook niet dat het eenvoudig is dit land te besturen, omdat we steeds doordat alles maar moet kunnen en mogen een beetje verder wegglijden en van respect naar de ander toe soms ver te zoeken is.We willen steeds meer en meer maar om eens gewoon tevreden te zijn met wat we hebben dat is voor veel mensen moeilijk.
We gaan het zien bij de volgende verkiezingen.
Hopelijk is de opkomst hoog, heel hoog.
En hopelijk gaan we met z'n allen eens nadenken wat nu echt belangrijk is en waar we ons steentje aan bij kunnen dragen.Zodat wij ook kunnen helpen aan een betere wereld en trots kunnen zijn op Nederland.
Civile  |   | 
20-03-2010
 | 
20:24 uur
Sjors,

Ik ga hierin gewoon helemaal met je mee omdat ik, zoals eerder al gesteld, veel met een knipoog en de nodige ruimte voor interpretatie. Laten we hopen dat de opkomst enorm is en de Democratie het werk kan doen.

Groet,

RC
Dennis Berl  |   | 
21-03-2010
 | 
10:53 uur
Civile, je verwoord precies zoals ik erover denk. Vooral het feit dat religie en politiek, ten allen tijden, los van elkaar moet staan.

Religie is iets persoonlijks, iets dat niemand je kan opleggen, iets dat je ook nooit en te nimmer opgelegd hoort te krijgen.

Ik ga ook mee met wat Sjors zegt. Het moet wel van twee kanten komen. Uiteraard geldt: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Het is belangrijk om solidair te zijn maar dit wordt je in Nederland steeds moeilijker gemaakt met de huidige invloed van de politiek. Ik denk dat mede hierdoor, iedereen steeds meer voor zichzelf kiezen en wat minder solidair worden.

Ik weet niet meer waar ik op moet stemmen, wie ik kan vertrouwen. Wilders, ik hoor hem wel, maar ik zie er niets van. CDA, de rijken steeds rijker maken. PvdA, veel woorden weinig daden. VVD, nooit iets van gehoord. D66, idem als VVD. Groenlinks, iets te solidair er moet toch af en toe ook een knoop doorgehakt worden, hoewel Halsema er best leuk uitziet.

Zoals Civile al aangaf, de politiek is het belangrijkste van alles uit het oog verloren. Zij zijn de vertegenwoordigers van de burger. Met de nadruk op burger, de Nederlandse burger. Deze zijn zij volledig uit het oog verloren. EU, geweldig theoretisch concept. Maar oh zo moeilijk uitvoerbaar. Schoenmaker, blijf bij je leest. Zorg eerst dat je eigen land op orde is, ga dan pas kijken of je andere landen kunt helpen. Mij zeggen ze altijd, je moet je eerst bewijzen voordat je verder komt. Dat geldt hier ook.

Ik ben benieuwd wat Nederland doet. Iedereen zeurt en moppert maar over de politiek echter viel de opkomst wat betreft het stemmen toch vies tegen. De reden, mensen zijn het vertrouwen volledig kwijt en weten niet meer op wie ze moeten stemmen, wie ze kunnen vertrouwen.
Sjors  |   | 
21-03-2010
 | 
15:27 uur
Dennis Berl

Vooral het feit dat religie en politiek, te allen tijde, los van elkaar moeten staan.
Ja, inderdaad religie is iets persoonlijks dat mag je niet opgelegd krijgen.

Maar nu de andere kant, mensen die van uit hun geloofsovertuiging in een partij zitten ( oa cda,cu)of er op stemmen die zullen dat toch ook uit moeten dragen.
Dus in die zin zie ik religie en politiek niet los staan van elkaar.

Het bekende verhaal van de man die zondags voor in de kerk zit en op maandag gewoon weer doorgaat met liegen en bedriegen, dat gaat niet samen.

Maar dat geldt net zo goed als je bijvoorbeeld op GroenLinks stem en je bent te beroerd om het afval gescheiden in te zamelen. Of niet bereid bent om energie maatregelen te nemen, dat gaat ook niet samen.

Volgens mij hebben wij als burger ook een taak en de tijd om langs de zijlijn te staan is voorbij. We kunnen het niet alleen aan de regering overlaten en alleen maar klagen en roepen dat het niet goed gaat. Daar ligt ook een taak voor ons burgers en dan maakt het volgens mij niet uit op wat voor partij je stemt als je maar bereid bent om er over na te denken iets wilt doen om de problematiek aan te pakken. Met respect een ander te behandelen zoals je zelf ook behandeld wilt worden. En dan maakt het niet uit wat voor kleur je hebt.

Het is belangrijk om solidair te zijn maar
dit wordt je in Nederland steeds moeilijker gemaakt met de huidige invloed van de politiek

Zit iets in, maar we hebben onze eigen verantwoordelijk. En daar moet je zelf een keus in maken waar jij je in kunt vinden. Ik wil bv niet solidair zijn aan de pvv, weinig respectvol, veel geblaat maar weinig wol. Hele groepen mensen over één kam scheert,in mijn ogen een haat zaaide partij.
Wat niet weg neemt dat de tijd van thee drinken wel over is. Als een groep mensen en dan maakt het niet uit of dat Turken, Marokkanen en blanke Nederlanders zijn, zich misdragen dan moet er opgetreden worden en niet zo soft. Want het kan toch niet de bedoeling zijn dat we bang moet worden door dat soort groepjes .Dat het erg veel gemeenschap geld kost om de misdragingen van dat soort mensen op te knappen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Ik denk dat mede hierdoor, iedereen steeds meer voor zichzelf kiezen en wat minder solidair worden

Dat denk ik niet, ik denk dat het meer is, ikke ikke en de rest kan stikken.
Veel mensen zijn erg druk met zichzelf geen tijd om een boodschap te doen voor een oudere buurvrouw of man, geen tijd om de stoep van de gehandicapte buurman of vrouw sneeuw vrij te maken. Wat oh wat hebben we het druk. (gelukkig gebeurt het nog wel hoor)

Ik denk niet dat alleen de politiek veel dingen uit het oog verloren heeft, ik denk dat we allemaal dingen uit het oog verloren zijn.
Daar licht ook een schone taak voor zowel de politiek al de burgers. Het is nog niet te laat maar het roer moet wel om en daar hebben we alle mensen bij nodig, politiek en burgers.

Ik wens je veel wijsheid bij de keuze van een partij, bedenk dat wij het verschil kunnen maken niet in den haag wel in je eigen buurt of wijk.

Civile  |   | 
21-03-2010
 | 
14:29 uur
@ Dennis,

Ik VIND dat je een heel wijs ding aanhaalt hier. Dat is iets wat velen roepen. Eerst je eigen huis op orde voordat je weer naar buiten kunt. Even een paar voorbeelden?

- Halvering de bijdragen aan de EU [7 Miljard]
- Stopzetting het hele asiel zoekers beleid
Ook al betekend dit misschien tijdelijke uittreding uit de EU of commissie
- Volledige stopzetting van Ontwikkelings samenwerking
Stop een kwart van het totaal bij 4 grote instanties en laat die vervolgens maar collecteren. Besparing per jaar ettelijke miljarden.
- Bevriezen van Motorrijtuigen belasting
- Bevriezen van alle overheidsprojecten boven de 25 Miljoen
- Bindend Referendum voor overheidsprojecten + 25 Miljoen.
We hebben de IT infrastructuur dus stemmen per computer + BSN is gewoon mogelijk
- Terugdringen van overheids apparaat met 20%
- Geen dubbele nationaliteiten meer
- Importverbod bruiden en gezinshereniging stop gezet.
- Verlaging van de belastingen met 5% van het bruto loon.
- Banken onder Curatele zolang zij overheidssteun hebben en alle Bonussen worden onmiddellijk opgeschort voor de duur van die steun.

Ik denk dat ik hier zomaar de oplossing heb voor die 30 Miljard die ze willen bezuinigen.

Ik denk daarnaast dat we wel wat duidelijk zaken kunnen bedenken die de belastingbetaler wel zal aanstaan uiteindelijk en we gaan eens een beetje schoon schip maken in Nederland, me dunkt.

Need we say more? Als Wilders dit in brengt garandeer ik je meteen dat hij de allergrootste partij wordt.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10