zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

30 manieren om uw carrière te saboteren

2 december 2010 - Elke dag denkt u het opnieuw: dit gaat nergens naar toe. U wilt graag geloven dat dat niet uw schuld is, dat u tegen wordt gewerkt, pech heeft, slachtoffer van de omstandigheden bent. U weet echter best dat u alleen uzelf iets kunt verwijten. Om de impasse te doorbreken moet u eerst weten waarom in deze situatie beland bent.

Businessweek zette 30 manieren op een rij hoe u uw carrière kunt hebben gesaboteerd.



1. Niet leven in het hier en nu
U bent er nooit bij met uw hoofd. U fantaseert uren over uw volgende baan – en de status, reisjes en leuke collega’s die u daar zult hebben. Helaas gaan die fantasieën ten koste van het hier en nu. U loopt de kantjes eraf en presteert niets noemenswaardigs. Terwijl dat nu juist de opstap naar die droombaan is. 

2. Dingen uitstellen
U zegt tegen uzelf dat u alleen dit of dat nog even moet doen en dat u dan kunt beginnen uzelf te ontwikkelen of die training kunt volgen. Er komt echter steeds opnieuw iets tussen, het is nooit het juiste moment. Kom in actie. U gaat keuzes uit de weg en dat is de slechtste keus van allemaal. 

3. Geen plan hebben
Het komt vanzelf goed, denkt u. U zult uw kansen vanzelf zien zodra ze zich voordoen. En dus stelt u geen doelen en zet u geen stappen richting uw grote doorbraak. U werkt wel hard, maar zonder richting en doel. Zo verspilt u al die jaren en al die energie. De wereld draait door en u blijft waar u bent. 

4. De moeilijke vragen onbeantwoord laten
U stelt zichzelf de juiste vragen: wat wil ik? Hoe bereik ik dat? Maar daar blijft het dan bij. U valt hierna meteen terug op vragen als: wat als ik de verkeerde keus maak? Die antwoorden zijn dan ook veel makkelijker; u hoeft namelijk geen verantwoordelijkheid te nemen. Uiteindelijk kiest u de makkelijkste weg en geeft al op voordat u begonnen bent. U zult inderdaad niet falen en ook niet voor gek staan, maar u zult ook niet groeien. 

5. Geen visie hebben
U heeft geen fantasie, bent niet in staat de mogelijkheden voor u te zien die een andere baan, een andere branche kunnen bieden. U heeft nooit over uw talenten nagedacht en bedacht hoe u die op een andere plek in kunt zetten. U gaat er van uit dat u vanzelf ontdekt en gered zult worden. Het resultaat: u vindt uw roeping te laat of helemaal nooit. 

6. Uzelf onzichtbaar maken
U denkt dat hard werken genoeg is en de resultaten voor zich spreken. U richt zich alleen op uw werk en doet niet aan netwerken. Slijmen en uzelf verkopen zijn onder uw stand. En dus maakt u nooit indruk. U verstopt zich als een muurbloempje op het schoolbal dat jaloers toe moet kijken hoe de rest stelletjes vormt. U vindt zichzelf onbelangrijk. Is het vreemd dat anderen dat dan ook vinden? 

7. U niet ontwikkelen
U denkt dat u alles al weet. U bent niet langer nieuwsgierig en staat niet langer open voor nieuwe ideeën en ervaringen. U ziet genoeg succesvolle mensen om u heen, maar u denkt er zelden over na waar ze hun succes aan te danken hebben. U leest weinig en past datgene wat u geleerd hebt zelden toe in de praktijk (als u überhaupt opleidingen volgt). Uw waarde en vaardigheden gaan achteruit – en tenslotte blijft u zelf ook achter. 

8. Geen rem hebben
U heeft het allemaal gedaan: gevloekt, opgeschept en slechte moppen getapt. Uw collega’s bewonderen u erom dat u zegt wat zij alleen durven denken. Uw openhartigheid valt alleen iets minder goed bij uw superieuren. U vindt zichzelf wellicht grappig en recht door zee, zij zien u eerder als een losgeslagen idioot die zijn verantwoordelijkheid niet aankan. 

9. Uzelf niet in de hand hebben
U vat alles persoonlijk op. U gedraagt zich alsof uw baan iedere dag opnieuw op het spel staat en u hebt uw emoties niet in bedwang. Als er een crisis uitbreekt, wordt u woest en haalt u uit. Elke tegenslag vreet aan u. Uw collega’s weten nooit hoe u nu weer gaat reageren. Uw gebrek aan zelfcontrole zal uw kansen op promotie niet vergroten. 

10. Uw passie verliezen
Het is maar een baan denkt u, het levert geld op. Jammer dat deze houding zijn weerslag heeft op uw werk. Jaren geleden wilde u het nog helemaal maken, geloofde u dat u met uw baan een hoger doel diende. Nu doet u gewoon wat u moet doen zodat u weer naar huis kunt. U bent allang niet meer trots op wat u doet, uw hart ligt niet bij uw werk en iedereen om u heen voelt dat haarscherp aan. 

11. Blijven hangen in het verleden
U kunt nooit loslaten. Elke dag bent u alleen maar bezig met wat er ooit misging. U koestert wrok, weet exact te vertellen wie u wanneer genegeerd, teleurgesteld of gekwetst heeft. U zit vol spijt en kunt niet vergeven en met een schone lei beginnen. Uiteindelijk zwelgt u in zelfmedelijden en vormt het verleden een excuus om uw eigen fouten en minder mooie kanten eens onder ogen te zien. 

12. U nergens aan verbinden
Cliché maar waar: u heeft het meeste spijt van de dingen die u niet heeft gedaan. Jaren geleden wilde u rechten studeren en naar het buitenland verhuizen. U ging echter twijfelen en de raakte verlamd door alle opties keer op keer te analyseren. U deed van alles, had diverse banen bij verschillende bedrijven, maar bleef nergens lang. Nu heeft u nog steeds geen doel bepaald, en houdt u nog steeds alle opties open. Uw leidinggevenden weten allang dat u vertrokken bent zodra het volgende geweldige idee zich bij u aandient. Uiteindelijk blijven er echter steeds meer deuren voorgoed gesloten… 

13. Alles op uw eigen manier doen
Meer dan talent heeft u niet nodig – denkt u. Dus doet u alles in uw eentje. U vraagt nooit om advies, slaat kritiek in de wind, doet nooit wat anderen zeggen en accepteert geen hulp. U weet het immers het beste, en u maakt het zichzelf zo moeilijk. U bent dan wel briljant in bepaalde aspecten van uw werk, maar uiteindelijk wil niemand meer met u samenwerken. En u wordt arrogant, star en steeds meer verstrikt in uw eigen wereldje. 

14. Egocentrisch zijn
U denkt allereerst aan de belangrijkste persoon in uw leven: u. U denkt dat de hele wereld, in ieder geval het bedrijf waar u werkt, alleen om u draait. Elke dag bent u vooral bezig met bewijzen dat u beter bent dan de rest, meer mensen kent dan anderen en uzelf op de voorgrond plaatsen. Als iemand anders aandacht krijgt, wordt u verteerd door jaloezie. U doet geen moeite te luisteren naar uw collega’s, hen te helpen of feedback te geven. En uiteindelijk doen ze dat ook niet meer voor u – tot uw grote ontzetting. 

15. Altijd bang zijn
‘Dat kan ik niet’ is uw mantra. U bent doodsbang voor de toekomst met al zijn verborgen risico’s. U gaat altijd uit van het slechtste: misschien raakt u uw baan, huis, gezin, reputatie kwijt. En dus jaagt u uw dromen niet na. U denkt dat u zichzelf daarmee een hoop ellende, afwijzing en spijt bespaart. Maar in feite verspilt u al uw energie aan het u zorgen maken over dingen die misschien wel nooit gebeuren en bereikt u nooit iets. 

16. Niet de handen uit de mouwen willen steken
U wilt wel status, maar u wilt er niets voor doen. Taken waar geen glorie aan te behalen valt, laat u aan u voorbij gaan. U wilt meteen scoren. U voert het hoogste woord, maar het ontbreekt u aan daden. Hopelijk komt u er snel achter dat alle dingen die u doet tezamen bepalen hoe u gezien wordt. En daar horen ook al die vervelende rotklusjes bij. 

17. Uzelf niet uitdagen
U leidt een dubbelleven. Elke dag vreest u het moment waarop u niet het juiste antwoord hebt, wanneer u ontmaskerd zult worden als zwak, inefficiënt of niet goed genoeg. U voelt zich een enorme oplichter. Dus blijft u in uw veilige kringetje waar u nooit zult falen. U houdt angstvallig vast aan wat u hebt. U claimt dat u altijd tegengewerkt bent en daarom nooit hebt kunnen groeien. Maar: u bent helemaal geen martelaar, u bent gewoon laf. 

18. Bang zijn voor extra werk
U werkt al acht uur per dag, en dat vindt u meer dan genoeg. Maar het echte werk wordt gedaan na kantoortijd. Opleidingen, vrijwilligerswerk, netwerken, nieuwe vaardigheden leren, uw persoonlijke merk ontwikkelen en de ontwikkelingen in uw branche bijhouden zijn de dingen waar u echt iets mee bereikt. Niet met zappen en surfen… 

19. Luisteren naar negatievelingen
Wilt u weten wat de snelste manier is om te falen? Uw grenzen laten bepalen door mensen met minder talent. Er zijn altijd personen die u vertellen dat uw tijd nog niet gekomen is en dat u moet accepteren dat het is zoals het is. Laat u niet door hen overtuigen. Als u zelf ten gevolge van dergelijke opmerkingen ook gaat denken dat u niet de juiste opleiding en ervaring hebt zodra er zich een kans voordoet, en als gevolg daarvan niks onderneemt, houdt alles op. 

20. Niet voor uzelf opkomen
U bent bescheiden opgevoed. Eenmaal in een baan stelt u zich op als degene die achter de schermen uw superieuren helpt om goed voor de dag te komen. Hard werken, loyaliteit en goed gedrag zijn echter niet genoeg om gepromoveerd te worden. Niemand anders dan uzelf komt uiteindelijk voor u op. Zorg dus zelf dat u gezien wordt. 

21. Niet doorhebben dat alles een competitie is
U hebt misschien geleerd dat u zichzelf niet moet vergelijken met anderen, dat kansen zich vanzelf aandienen als u maar hard genoeg werkt. In het echte leven wordt u echter continu vergeleken met anderen. Uw collega’s zijn tevens uw concurrenten, of u dat nu leuk vindt of niet. Zij onderscheiden zich wel, en zij zijn uiteindelijk degenen die die hogere functie krijgen. Voelt u zich te goed om u over de rug van anderen naar boven te knokken? Prima, maar dan moet u wel genoegen nemen met een baan op een lager niveau. 

22. Blijven vanwege de verkeerde redenen
U hebt zich voorgenomen om uw hele leven voor hetzelfde bedrijf te werken. Als u zich maar rustig houdt en loyaal bent, zal het bedrijf wel op u passen. Zelfs als de salarissen verlaagd worden en er gedwongen ontslagen vallen, blijft u zich voorhouden dat het wel goed komt. De waarheid: u bent panisch voor de grote, slechte buitenwereld en ten gevolge van die angst vindt u wellicht nooit de werkplek die echt bij u past. 

23. U niet aanpassen
U wilt zekerheid en voorspelbaarheid. Maar de wereld verandert nu eenmaal continu. Eerst negeert u dat feit, dan verzet u zich. U houdt niet van veranderingen en nieuwe technologieën, ervaringen en denkwijzen. U gaat ze het liefst uit de weg, ziet niet welke kansen ze bieden. U blijft zitten waar u zit. En uw carrière loopt eveneens vast. 

24. Niet communiceren met uw superieuren
U wilt uw ambities dolgraag delen met uw superieuren maar u weet al waar dat op uit zal draaien: ze zullen zeggen dat u geduld moet hebben of komen met pijnlijke verbeterpunten. Dus draait u erom heen, praat ze naar de mond – bang dat het verkeerde antwoord uw relatie, zeggenschap of baan zal schaden. In feite kost dit u iets anders: hun respect. 

25. Negatief worden
Langzamerhand bouwen de frustraties zich op. U voelt zich niet gewaardeerd en genegeerd en tenslotte zet u zich ook niet meer in. Uw geklaag heeft ook zijn weerslag op uw collega’s. Tenslotte kunt u niet meer terug en ziet u niet meer dat u het nog lang zo slecht niet hebt. 

26. Niet bereid zijn onderaan te beginnen
U vindt zichzelf speciaal en u wilt direct beloond worden. U weigert dus onder uw niveau te werken. U bent voorbestemd voor iets beters, al hebt u zich dan nog niet bewezen. Hooghartig en ongeduldig zwemt u tegen de stroom in en vervreemdt u zich van iedereen om u heen. Uiteindelijk komt u nooit vooruit, hoe hard u uw best ook doet. 

27. De regels aan uw laars lappen
U pest, negeert de leiding, doet niet wat u gezegd wordt en bent niet bepaald tactisch. Ja, u krijgt dingen gedaan, maar u walst over mensen en procedures heen. Uw leidinggevenden weten nooit wat ze nu weer van u kunnen verwachten – en of zij wellicht uw volgende doelwit zijn. Dergelijk gedrag houdt u niet eeuwig vol. Uiteindelijk is niemand onvervangbaar. 

28. Niet omgaan met de juiste mensen
U brengt uw tijd door met mensen die u leuk vindt. Maar: zij hebben de toppen van hun potentieel allang bereikt. U doet niets aan uw netwerk. U treedt niet in contact met mensen die u uitdagen, feedback geven, uw succes bespoedigen, deuren openen en u eraan herinneren wat u wel niet zou kunnen bereiken. Als er niemand is die zijn ogen voor u openhoudt en u op kansen wijst, gaat iemand anders er met die kansen vandoor. 

29. Niet zelfbewust zijn
U denkt waarschijnlijk dat u een open en zelfverzekerde uitstraling hebt. Vaak is het echter zo dat wat u zegt en wat u doet tegenstrijdige signalen uitzenden. Vaak weet u bovendien niet eens wat uw lichaamstaal vertelt. Of u nu probeert te verhullen dat u verveeld, onrustig of vijandig bent, anderen hebben dat meestal haarfijn door. Als u zich anders voordoet dan hoe u zich echt voelt, valt u door de mand. 

30. Het grote geheel missen
U gaat van de ene taak naar de andere en kijkt nooit verder dan vandaag. U bent zo gefocust op het hier en nu dat u het bredere perspectief en aankomende veranderingen over het hoofd ziet. U ziet dus niet de mogelijkheden van nieuwe technologieën, trends en marktontwikkelingen. U zet alles op alles om uw takenlijst zo kort mogelijk te houden en zodra er zich een nieuwe taak aandient, herhaalt deze cyclus zich.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Carrièreswitcher verdient meer
 Aan goede carrière liggen verschillende factoren ten grondslag
 Vijf vragen om uzelf te stellen voorafgaand aan een carrièreswitch
 Tien tips voor een grote schoonmaak van uw carrière
 
 
reacties
 
Helma van Wanrooij  |   | 
2-12-2010
 | 
09:15 uur
Deze punten zijn niet alleen relevant als het om de carriere gaat, maar om leven in zijn algemeenheid.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10