zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien tips voor een grote schoonmaak van uw carrière

17 mei 2010 - Net als uw woning, kan uw carrière ook wel een voorjaarschoonmaak gebruiken. Of u nu actief op zoek bent naar een nieuwe baan of gewoon open staat voor nieuwe kansen, grijp de lente aan om van uzelf een betere kandidaat te maken. Forbes vertelt hoe.

1. Maak de balans op


Velen onder ons hebben het zo druk met onze dagelijkse bezigheden dat we niet meer weten of we wel op de juiste weg zijn. Gaat u met plezier naar uw werk? Krijgt u energie van uw werkzaamheden? Verdient u genoeg om te leven zoals u wilt en ook nog iets over te houden voor later? Maakt u uw ambities waar? Zo niet, onderneem dan actie. Praat eens met uw baas om de mogelijkheden te onderzoeken, leer nieuwe vaardigheden. Zoek nieuwe uitdagingen en neem nieuwe verantwoordelijkheden op uw schouders. Als u nieuwe dingen leert, ontdekt u misschien waar uw hart ligt en krijgt u wellicht een idee van wat uw volgende stap moet zijn. 

2. Stof uw CV af

Vervang afgezaagde zinsnedes als ‘goede teamplayer’ en ‘uitmuntende organisatorische vaardigheden’ door krachtige, actieve beschrijvingen waaruit resultaten spreken. Voeg indien mogelijk harde cijfers toe om uw prestaties te onderstrepen. Zeg bijvoorbeeld: ‘ik gaf leiding aan drie verkopers die in twee jaar 100 procent klantbehoud realiseerden’.  Laat iemand anders uw CV checken op spel- en schrijffouten. En wees altijd eerlijk. 

3. Update uw LinkedIn profiel

Voeg links toe naar sites met voorbeelden van uw werk. Schrijf een samenvatting van uw carrière, met zoveel mogelijk kernwoorden waar zoekmachines gek op zijn. Vraag collega’s om aanbevelingen te schrijven. Verhoog uw aantal connecties door ex-collega’s en studiegenoten te benaderen (liefst met een persoonlijke uitnodiging). Geef een beschrijving van alle banen die u ooit gehad hebt. 

4. Ruim uw bureau op

Verwijder alle rommel van uw bureau. Stop visitekaartjes in een map, evenals rondslingerende papieren. 

5. Ruim uw inbox op

Bewaar belangrijke e-mails en contactgegevens. Meld u af voor nieuwsbrieven die u toch niet leest. Beantwoord de mailtjes die u nog moet beantwoorden nu meteen. 

6. Ga met een bezem door uw online reputatie

Scherm uw sociale netwerken af of zet er alleen informatie op die u in een positief, professioneel licht plaatsen. 

7. Volg een cursus

Een cursus is een goede manier om andere vakgebieden te ontdekken zonder meteen een overstap te maken. Bent u tevreden met uw huidige baan, verbeter dan de vaardigheden die daarbij van pas komen. 

8. Netwerk

Het beste moment om te netwerken is wanneer u niet actief op zoek bent naar een baan. Sluit u aan bij een brancheorganisatie en leer nieuwe mensen kennen. Netwerk intern door minstens eens per week met collega’s te lunchen of koffie te drinken. 

9. Kort uw to-do lijst in

Zet op een rijtje wat u zoal doet en besluit vervolgens wat u wilt blijven doen en wat niet. Focus op de dingen die belangrijk zijn en zet een streep door alle bijzaken. 

10. Update uw pitch

Bedenk een paar positieve dingen die u kunt vertellen over uzelf en uw werk en pitch deze eens bij uw baas. Maak een lijst met al uw resultaten en prestaties. Vul deze steeds aan. Schrijf op wat u gedaan heeft en waarom dat van belang was. Schrijf er ook bij hoe u daarmee bijgedragen heeft aan het succes van de onderneming. Deze lijst komt goed van pas als u duidelijk wilt maken waarom u de aangewezen persoon voor die promotie bent. Ontdekt u dat uw prestaties u koud laten? Dan is het tijd voor een andere werkomgeving!

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Op zoek naar een nieuwe baan? Volg uw passie
 Open sollicitatie werkt, mits CV klopt
 ‘Vrouw kan het nooit goed doen tijdens sollicitatie’
 ICT'er kan zich beter nu al leren presenteren
 
 
reacties
 
Helma van Wanrooij  |   | 
17-05-2010
 | 
08:34 uur
Of de lente nu de aanjager moet zijn om je CV op te poetsen, je pitch opnieuw te bepalen en je bureau op te ruimen, vraag ik me af. Je staat open voor nieuwe kansen of niet. Je bent op zoek naar een nieuwe baan op niet.
De lente kan misschien bij de ouderwetse huisvrouw veel voor elkaar krijgen, maar de meeste mensen zijn dat soort ''lentegevoel'' wel voorbij.
Jennifer Kors  |   | 
17-05-2010
 | 
10:07 uur
Dit is naar mijn idee niet seizoens- afhankelijk maar een continue proces !

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10