zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ondernemingen verspillen miljoenen aan ongebruikte applicaties

22 oktober 2010 - 81 procent van de IT-professionals in Europa is van mening dat corporate netwerken ongebruikte applicaties en data hosten. Dit vormt een grote kostenpost, omdat de IT-afdeling wel uren moet steken in het beheer hiervan. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Informatica Corporation.


In sommige gevallen worden de kosten hiervoor geschat op meer dan twee miljoen euro per jaar. Dit probleem doet zich met name voor bij ondernemingen met meer dan 1.000 medewerkers in dienst. 86 procent van de IT-professionals geeft aan dat hun IT-systemen efficiënter zouden draaien wanneer deze ongebruikte applicaties worden verwijderd. Gebrek aan samenwerking
Voor het onderzoek werden meer dan 600 IT-, sales- en marketingprofessionals ondervraagd. Uit het onderzoek blijkt dat 32 procent van de ondernemingen al hun medewerkers toegangs- en wijzigingsrechten geeft voor diverse corporate databases en de data die zich daarin bevinden. De onderzoeksresultaten laten ook zien dat sales- en marketingafdelingen geneigd zijn de IT-afdeling links te laten liggen wanneer het aankomt op het toevoegen van nieuwe software en applicaties aan bestaande systemen. 

Belemmeringen
Een enorm aantal van 97 procent van de IT-professionals geeft aan dat er zich problemen kunnen voordoen bij het afleveren van informatie en/ of analyse van informatie aan zakelijke gebruikers in de organisatie. Meer dan een derde (35 procent) van de respondenten noemt tussenkomst van de gebruiker als reden voor de problemen. De meest voorkomende belemmering is een gebrek aan IT resources om het aantal verzoeken af te handelen (46 procent), maar dit wordt met 42 procent nauw gevolgd door complexiteit van de infrastructuur. 40 procent klaagt over een te grote verscheidenheid aan databases binnen de organisatie. Hetzelfde percentage respondenten heeft problemen met de incompatibiliteit van deze bronnen. 

Gebrek aan controle
"Ondernemingen moeten steeds vaker rekening houden met de kloof binnen hun informatiehuishouding," aldus Bert Oosterhof, director of technology EMEA bij Informatica. "Dit heeft duidelijk invloed op de manier waarop ondernemingen gebruik kunnen maken van wat hun meest waardevolle bezit is. Wanneer informatie zich binnen de onderneming bevindt, maar organisaties kunnen deze niet integreren zodat er een single view van hun klanten ontstaat, dan lopen ze groeimogelijkheden mis. Ondernemingen moeten hun informatie beheren, niet andersom."
Een aantoonbaar meer verontrustend symptoom van dit gebrek aan controle van bedrijfsinformatie, is het feit dat 75 procent van de IT-professionals aangeeft dat hun onderneming ten minste enige applicaties op het corporate netwerk heeft die in de afgelopen drie jaar niet gebruikt zijn. Gemiddeld vertegenwoordigen deze applicaties 25 procent van het totaal aantal applicaties binnen het systeem. 

Proactieve benadering
Van de IT-professionals met ongebruikte applicaties op het corporate netwerk, geeft 91 procent toe dat ten minste enkele hiervan data betreft die in relatie staan tot hen. 34 procent van deze professionals is niet zeker van het aandeel ongebruikte applicaties dat in relatie staat tot hen. 46 procent geeft aan dat de onderneming deze applicaties of databases niet gaat verwijderen voor het geval deze op een later moment nog nodig zijn. 26 procent is van mening dat deze nog nodig zijn voor compliance-redenen.  "Organisaties die een proactievere benadering hebben in het beheren van hun informatie, hebben een grotere kans dat zij hun klanten een betere klantervaring bieden die bijdraagt aan het opbouwen van merkloyaliteit. Dit heeft allemaal te maken met zo goed mogelijk gebruik maken van je beschikbare informatie. Ondanks dat bijna een derde van de IT-professionals vindt dat er geen voordeel te behalen valt uit het verwijderen van ongebruikte databases uit het systeem, is dit niet het geval. Vervuiling van het netwerk werkt als een enorm obstakel en leidt tot verspilling van iets dat nooit waarde voor het bedrijf gaat opleveren," concludeert Oosterhof.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Bedrijfsleiders worstelen met benutten van zakelijke kansen
 Tien MVO-managers op de shortlist voor titel ‘MVO Manager van het Jaar 2022’
 Jongeren missen begeleiding bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijven hebben geen intern beleid omtrent informatiebeveiliging in de cloud
 Mobiele CRM levert concurrentievoordeel op
 Zeven tips om nog meer uit uw BlackBerry te halen
 Gezocht: ICT'er die risico's beperkt
 
 
reacties
 
Helma van Wanrooij  |   | 
22-10-2010
 | 
09:18 uur
Een aantal van de genoemde aspecten zijn erg herkenbaar. In veel van de ondernemingen waar wij komen, draaien allerlei applicaties niet of nauwelijks in gebruik mee, weten verantwoordelijken vaak niet meer waar deze ooit voor aangeschaft zijn (abonnementen lopen lekker door!) en dit is dan ook een van eerste zaken die we inzichtelijk willen hebben als het om kostenreductie in de onderneming gaat.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Welke rechten heb je bij een arbeidsconflict?
reacties
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (3) 
Timemanagement is eigenlijk grote onzin! (1) 
Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor (1) 
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (3) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (3) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
top10
63 procent van de medewerkers voelt zich niet gehoord door de directie
Digitale dienstverlening Nederlandse overheid onvoldoende voor laagopgeleiden
Helft verwacht dat de economie komend half jaar alleen nog maar slechter wordt
Kwart Nederlanders wil meer rechten voor flexwerkers
De vijf opvallendste zomerklussen van jongeren
Eén op de drie tevreden werknemers overweegt andere baan
CIO worstelt met versnelling digitale transformatie
Het belang van IT-beveiliging is in de directiekamer doorgedrongen
91 procent kan zich in online gesprekken beter uitdrukken met emoji
Helft wil dit najaar vaker naar kantoor vanwege hoge energieprijzen
meer top 10