zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander maakt zich drukker over politiek

6 oktober 2010 - De laatste paar maanden heeft zich een verschuiving voorgedaan in de onderwerpen waar Nederland zich druk over maakt. In de afgelopen anderhalf jaar was asociaal gedrag en de afnemende tolerantie het belangrijkste issue. De Issuebarometer, een initiatief van Van Keep/ De Issuemakers en Trendbox,  van september laat een verandering zien: de nieuwe nummer één is ‘de politieke situatie in Den Haag’.

Bijna een kwart van de bevolking plaatst dit onderwerp in zijn persoonlijke top drie van issues die zij op dit moment het meest belangrijk vinden. Ruurd Hielkema van Trendbox: "Het is opvallend dat de politieke situatie op de eerste plaats komt terwijl dit onderwerp tijdens de verkiezingscampagne nauwelijks speelde. Mensen verwachten een antwoord van de politiek op de grote problemen die er nu spelen en de onrust komt doordat de kabinetsformatie zo lang duur en mensen onzeker zijn over wat een kabinet met Wilders gaat brengen." 



Politieke situatie
Van alle Nederlanders houdt 46 procent zich geregeld bezig met de politieke situatie in Den Haag. Hierbij spelen vooral gevoelens van irritatie en bezorgdheid een grote rol. Vooral mannen, 50-plussers en mensen in de hogere inkomensgroep maken zich hier druk over. Zelfs de onbetwiste nummer één van alle voorgaande Issuebarometers, asociaal gedrag en een gebrek aan tolerantie, moet wijken voor de politiek. Ook de recessie wordt als issue nu minder belangrijk gevonden. Echter, de mogelijke gevolgen daarvan voor met name de zorg, het onderwijs en de pensioenen blijven belangrijk of nemen zelfs in belang toe. 

Top tien Issuebarometer:
1. De politieke situatie in Den Haag
2. A-sociaal gedrag en afnemende tolerantie
3. Kwaliteit in de zorg
4. De populariteit van Wilders en de PVV
5. Economische Recessie
6. Kwaliteit van het onderwijs
7. Onzekerheid over de pensioenen
8. De invloed van de Islam in Nederland
9. Natuurrampen over de hele wereld
10. Rust en vrede bij mij thuis en in mijn directe leefomgeving

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Crisis maakt Nederlander financieel bewust
 VNO-NCW en MKB-Nederland: zoeken naar stabiele coalitie
 Politieke voorkeur bepaalt mening over collega
 PwC-rapport: politiek grootste risico volgens bankiers
 
 
reacties
 
Helma van Wanrooij  |   | 
6-10-2010
 | 
14:27 uur
Zo vreemd is dit niet. De samenleving is aan het veranderen en dat doet op meerdere fronten de ogen openen. Enerzijds zijn er mensen die niet in het gangbare pad willen stappen en kiezen voor zichzelf (en wellicht een kleinere rol als het om de sociale ladder gaat) en anderzijds heeft het brengen van andere culturen een verharding met zich meegebracht. Logisch ook, want het zijn toch culturen die botsen. Als dit door de politiek goed wordt opgepakt, kan er in West Europa weer een prima leefklimaat ontstaan en zal die omportantie weer afnemen, maar tot die tijd...
Civile  |   | 
6-10-2010
 | 
22:02 uur
Ik ben het in deze met mw van Wanrooij eens. Ik wil hierbij graag nog even enkele zaken aanstippen. De Nederlandse samenleving is al sinds 1970, werkelijk in beweging. De samenstelling was danig aan het veranderen.

De Haagse regenteske arrogantie heeft er uiteindelijk toe geleid dat er een kentering in de tolerantie zich begon af te tekenen. Niet langer wilde de samenleving pikken dat overheden zo flagrant solde met de burger en de burger voor enorme rekeningen van diezelfde overheden op laten draaien.

Kort samenvattend kennen wij 5 sociaal maatschappelijke gebieden waar de overheden de burger en belastingbetaler volkomen in de kou heeft laten staan. Dit onder vele noemers alsof de belastingbetalende burger infanteel leek. Ik noem ze even op.

1 Veiligheid in Nederland

De veiligheid binnen Nederland heeft al jaren onevenredige vormen aangenomen waarbij de grenzen van het betamelijke, voor de burger, 'by far' zijn overtreden. De Haagse arrogantie is zover gegaan, en met probeert dit nog steeds staande te houden, dat de Nederlandse burger weinig tot niets van de overheid mag verwachten waar het handhaving betreft.

Burgers mogen wat dat betreft geen meningen poneren want die worden door de haagse arrogantie bestempeld als discriminatoir, nationalistisch, krenkend of anders zins. Let wel, deze onvrede is ontstaan door totale gebrek aan daadkracht.

2 Overheidsuitgaven

De burger is sinds het bindend referendum van Maasstricht, zich meer dan ooit bewust dat de Nederlandse overheid op geen enkele wijze matiging en competentie aan de burger heeft betoond op het gebied van overheidsuitgaven. Sterker, zekerheden werden door de voorbije kabinetten volledig uitgekleed op een onbetamelijke manier die zijn weerga in de historie van de Nederlandse staatsgeschiedenis niet kent.

Miljarden werden het afgelopen decennium door politieke arrogantie, egotripperij, regentisme en idiotie overboord gegooid. De overheid heeft aangetoond dat zij niet in staat is grote en zware projecten kan opstarten nog de burger daarvan rekenschap kan geven. Neen, men presenteerd de rekeningen telkenmale bij die burger.

3 Vertouwen van de burger naar het Haagse

Men heeft volkomen nagelaten ook maar enig respect te betonen aan de burger doch de burger op welke wijze dan ook, zelf verantwoordelijk gehouden voor de staat en huishouding van de Nederlandse maatschappij. Klaarblijkelijk, gezien de holle frasen en retorieken van het huidige contingent 'zichzelf belangrijk vindende lieden' die menen iets te betekenen te hebben voor de burger maar die gezien de uitslag van de verkiezingen volkomen voorbij gaan aan het gegeven dat de BV NL smacht naar duidelijkheid en richting zoals op democratische wijze tot stand gekomen.

Hiermee heeft men blijk gegeven niet langer meer te kunnen worden vertrouwd omdat meer dan ooit duidelijk is dat men bijzonder graag voor zichzelf en het pluche knokt. Ergo, door steeds meer burgers met de nek word aangekeken omdat men er genoeg van heeft.

4 onbehagen van de burgers over de staat der Nederlanden

Die is steeds ernstiger en men ziet dan ook een duidelijke democratische edoch dynamische verschuiving.

Men wil niet langer meer betalen en opdraaien voor kosten door anderen en elders veroorzaakt, rekeningen die door de voorbije politiek bij de burger onder vele noemers werd neergelegd. We spreken niet alleen over lidmaatschap aan de EU, asielzoekersbeleid of de kosten die gepaard gaan door de steeds verder toenemende criminaliteit.

Stelsematig is de burger verweten dat men 'mede verantwoordelijk is' voor de stand van zaken elders in de wereld en dat dit een 'prijs' zou hebben. Hier tegen ageren werd bestempeld als asociaal, laf, onfatsoenlijk, en de samenleving is van ons allen. Waarom de solidariteit dan loslaten.

Juist dit laatste is de burger na het laatste politieke debacles meer dan ooit duidelijk geworden en dat heeft zo consequenties. Consequenties die erudiete en volkomen egocentrische bestuurders met man en macht probeert te bestrijden ipv de burger steunen door beleid te steunen door de kiezer aangegeven en gekozen.

5 De afwijzing openheid en transparantie te mogen bezigen in Nederland

Het is een gotspe dat hier in Nederland niet meer mag worden gezegd dat een bepaalde stroming binnen de Nederlandse grenzen niet gewenst zou zijn. Wanneer men in nederland te maken krijgt met 'verruwende stromingen' en dit ongewenst pleegt te noemen, verwacht men van een overheid heldere maatregelen. Niet afwijzing onder vele 'zalvende stinkende woorden' waardoor een situatie verder verslechtert.

De voedingsbodem die dit met zich mee heeft gebracht, veroorzaakt door de politiek en het bestuur zelf, in de voorbije 10 jaar, is niet een zaak van de burger maar van diezelfde orerende politici en bestuurders die het zover hebben laten komen.

Man wentelt dit alles af op de samenleving doch de samenleving heeft gekozen voor mensen zoals Fortuijn en Wilders om deze ontwikkeling een halt toe te roepen.

Het is des te ernstiger dat al die schreeuwende politici niet begrijpen dat een steeds toenemender deel van de bevolking het welletjs vind en hen de afgelopen jaren steeds meer signalen heeft afgegeven, signalen die werden gebagatelliseerd en vervolgens weggehoond.

De huidige stand van zaken? Een nieuwe Democratie waarbinnen mensen van politici en bestuur competentie eisen maar diezelfde politici en bestuurders nog steeds het idee hebben dat zij denken te kunnen bepalen. [Wij bepalen, u mag kiezen] Nu, dat is gebeurd.

De politieke situatie die nu is ontstaan heeft maar op een manier tot stand kunnen komen.

Ontevredenheid. De enige manier dat te kunnen veranderen is de politiek aanpakken en dat dit op een ongemeen heldere en directe wijze plaats neemt? Dat is inderdaad aan al die voormalige, huidige, impotente en incompetente politici en bestuurders zelf te danken.

Men word nu op juiste merite beschouw en aangesproken.

Als de politici en bestuurders nota zouden hebben genomen van het gepresenteerde lijstje in dit artikel, dan zouden zij begrijpen dat zaken te veer onaangeroerd zijn gebleven. Niet de samenleving die zozeer verruwt. Politiek en bestuur die zich 10 jaar lang doof en impotent hebben getoond.

Dat heeft consequenties. Om vervolgens te lezen dat er ene W. bos is, voormalig Minister van Financien, die volkomen impotent en incompetent afscheid heeft genomen van zijn ambt, de BV NL opgezadeld met een miljardenschuld, aan de slag kan bij de KPMG a raison 400k.??? Dat is precies wat het ongeloof in de politiek bewerkstelligd.

Vraag is nu, zouden zij dit zelf wel beseffen of kweelt men door dat het aan hun niet heeft gelegen maar aan alles en iedereen maar bovenal, de samenleving?

Er zijn oplossingen genoeg. ie kunnen wel degelijk worden opgebracht door de BV NL. Maar niet onder de vlag van al die kwelende en klagende bestuurders die met machinaties eigen bedjes warm aan het houden zijn. Neen. Dat verist een hele eenvoudige visionaire kijk op de samenleving en oplossingen die oncompromisloos moeten worden opgezet en uitgevoerd.

Maar klaarblijkelijk hebben vele kwelers niet door dat Een persoon begrijpt dat er op een goed varend schip Een kapitein dient te zijn.
Dat is namelijk een wetmatigheid die men bij alle succesvolle ondernemers weer terug ziet.

Zal ik u een paar voorbeelden geven?

Steve jobs,Bill Gates, Richard Branson, Martin Schreuder, Eckhart, Anton Philips. Mensen die begrepen hoe het kon en ze voerden het uit. Uncompramised. Probeer mij nu nog eens te overtuigen dat we een bepaalde wijze van welstand binnen de BV NL niet zouden kunnen financieren. Juist, we moeten tot de zeer pijnlijke conclusie komen dat we een groot aantal impotente en incompetente lieden op plekken hebben zitten die schade veroorzaken. en wij weten allemaal wat er met dergelijke lieden over het algemeen gebeurd in het succesvolle bedrijfsleven.

Juist!
Tiny  |   | 
10-10-2010
 | 
11:28 uur
Civile bij deze mijn waardering voor je verhaal, in grote lijnen ben ik het met je eens. Door afwezigheid van beleid en daadkracht van lokale overheid vond ik het niet meer verantwoordelijk om nog als vrijwillig officier bij de brandweer te zijn. Dezelfde problematiek als je voor de landelijke bestuurders aangeeft.
Aan je voorbeelden zou ik Jack Welch van GE willen toevoegen.
Civile  |   | 
10-10-2010
 | 
19:55 uur
Beste Tiny,
Just a clear remark. Dat mensen zich drukker maakt om het politieke proces heeft alles te maken met de hopeloze impotentie en incompetentie van de politiek.

Dat wreekt zich doordat heel veel mensen op GW hebben gestemd en daar wordt men dan vervolgens nog eens 'narrig' om ook. Met recht en reden geef ik al die stemmers op VVD en PVV alle gelijk van de wereld dat zj hun democratische stem hebben laten horen.

Al die criticasters zouden zich diep moeten schamen omdat zij mede verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van het huidige klimaat.

Halsema, Pechthold, Cohen, Roemer et cie moeten zich diep schamen zo impotent te zijn als ze zich hebben betoond tot nu toe. Indien de voorbije kabinetten zich verantwoordelijk en scherpzinnig en zakelijk had betoond, had de PVV geen enkele voedingsbodem gehad.

Een bijzonder gezonde ontwikkeling voor de Democratie. Hier je gal op spuwen zoals voornoemden & cie zich hebben betoond is een flagrante aanslag op diezelfde democratie die zij beroepen hoog te achten. Je wordt dan per definitie een ongeloofwaardig verliezer.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10