zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Huisvrouw remt economisch herstel

6 oktober 2010 - Ruim één op de vijf Nederlanders die in hun gezin de meeste tijd besteden aan het huishoudelijk werk verwacht dat hun gezinsinkomen de komende twaalf maanden zal afnemen. Bijna één op de vijf hoofdkostwinners verwachten juist een inkomensstijging, zo blijkt uit onderzoek van MarketResponse.

Het feit dat huisvrouwen/-mannen pessimistisch zijn over de financiële toekomst van het gezin zorgt ervoor dat zij voorzichtiger zijn in het doen van uitgaven. Deze resultaten sluiten aan bij de terughoudendheid onder consumenten, die De Nederlandsche Bank beschrijft in haar recent verschenen kwartaalbericht. 'Aangezien de huisvrouw/-man over het algemeen de meeste gezinsuitgaven doet, zorgt deze voorzichtigheid voor een rem op het herstel van de economie,' aldus Imre van Rooijen, Research Consultant bij MarketResponse. 



Dagelijkse boodschappen 
De grootste bezuinigingspost bij huisvrouwen/-mannen zijn de dagelijkse boodschappen; ruim een derde heeft hier de afgelopen drie maanden op bezuinigd, bijvoorbeeld door goedkopere producten te kiezen. De recent opnieuw opgelaaide prijzenoorlog in de supermarkten komt hiermee voor deze groep Nederlanders dan ook op het juiste moment. Ook kledinguitgaven zijn voor bijna een derde van de huisvrouwen/-mannen de afgelopen periode een belangrijke bezuinigingspost geweest. 

Vermaak
Uit het onderzoek blijkt verder dat naast de dagelijkse boodschappen en kleding ook vermaak als restaurant- en bioscoopbezoek voor een grote groep Nederlandse consumenten een bezuinigingspost is geweest (26 procent). Daarnaast hebben ruim één op de vijf Nederlanders bezuinigd op hun vakantie en op het doen van grote uitgaven zoals meubels en (huishoudelijke) apparaten.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ontmoedigde werklozen wachten op aantrekken arbeidsmarkt - en vice versa
 De economie wordt nooit meer zoals die was
 Herstel olie- en gassector eerder dan verwacht
 Talentontwikkeling cruciaal voor herstel
 
 
reacties
 
zomaareenhuisvrouwtje  |   | 
6-10-2010
 | 
15:44 uur
Pardon!! dit slaat echt alles ''Huisvrouw remt economisch herstel''. Het heeft eerder te maken met het budget dat een huisvrouw/man overhoudt NA het betalen van die belachelijk hoge rekeningen, en eisen die men aan gezinnen stelt, afkomstig van mensen die het lef hebben op ons neer te kijken, die zelf een vermogen aan inkomen hebben. Het betreft gewoon de bittere waarheid, dat de arbeiders uitgemolken worden als een Hollandse koe, terwijl de zogenaamde hoge inkomens met geld (de room) smijten. d.m.v. ''etentjes met prijzen die er niet om liegen, regelmatige vakantie-reizen en het kopen van een landgoed of huis in het buitenland!! DAT kan allemaal zonder meer. Ik zou als advies willen geven, ga eens in ''de huisvrouw'' haar schoenen staan, probeer eens rond te komen (al is het een aantal maanden) met HUN inkomen en ALLE VERPLICHTE UITGAVEN per maand. Dan zou ik graag willen horen hoe het verlopen is. Tja als ik een inkomen van 11.000 per maand had zou het ook geen probleem zijn. En dat artikel over ''Talenontwikkeling'' ? heeft dat misschien te maken met het aantrekken van goedkopere arbeidskrachten, opdat nog meer Nederlanders in de ellende komen! Oh ja, ik werk op een helpdesk, kreeg een Poolse werknemer aan de telefoon, hij zei .. gek eigenlijk dat Nederlanders hun stem uitbrengen, maar men hun wensen niet respecteerd. groet

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10