zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vakantie werpt ander licht op het werk

15 september 2010 - Deze zomer heeft Arbo Unie het jaarlijks Arbo Unie vakantie onderzoek uitgevoerd. Doel van dit onderzoek is het meten van het effect van de zomervakantie op de loopbaantevredenheid en betrokkenheid van medewerkers. De resultaten zijn verrassend; vrijwel zonder uitzondering is na de vakantieperiode sprake van een lagere loopbaantevredenheid en afgenomen betrokkenheid.

Zo daalt de waardering van de aantrekkelijkheid van de huidige organisatie tijdens de vakantieperiode van een magere 6,1 naar een povere 5,8. Dit niveau is sowieso bedenkelijk en vraagt om aandacht van de werkgever. 



Afstand

Het is voorspelbaar dat mensen afstand nemen van hun werk tijdens de vakantie; sterker nog, daar is de vakantie ook voor bedoeld. Maar een werkgever hoopt tevens dat zijn mensen na de vakantie uitgerust en vooral extra gemotiveerd weer terugkomen. Na de zomervakantie blijkt de betrokkenheid van medewerkers bij het bedrijf echter lager en dat meer mensen zich oriënteren op een ander baan. 

Leidinggevenden

Arbo Unie constateert dat de betrokkenheid van medewerkers zonder leidinggevende taken na de vakantie fors lager is dan bij de leidinggevenden. Bij de laatste groep stijgt de loopbaantevredenheid zelfs iets na de vakantie. Als leidinggevende moet u oppassen dat u er bij terugkomst van uw medewerker direct vol tegenaan wilt gaan. Opvallend verschijnsel is verder dat maar liefst ruim 70 procent van de leidinggevenden tijdens de vakantie bereikbaar is voor noodgevallen. 

Oudere werknemers
De grootste daling van zowel loopbaantevredenheid en betrokkenheid is zichtbaar in de leeftijdscategorie 50-65 jaar. Voor deze groep is de vakantie echt een moment van reflectie met als gevolg dat de huidige organisatie als minder aantrekkelijk wordt gezien. Gevolg hiervan is dat er actiever wordt gekeken naar alternatieve werkzaamheden of zelfs een andere werkgever. 

Loopbaangesprek

Wat zegt dit en moet u hier als manager mee doen? Een mogelijkheid is om na de vakantie een loopbaangesprek te voeren met uw medewerkers. Uit het onderzoek blijkt dat medewerkers gedurende de vakantie voldoende los zijn gekomen van de dagelijkse beslommeringen om beter op hun functioneren en loopbaan te reflecteren.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zomervakantie resulteert in werkblues
 Vier tips tegen post-vakantiestress
 Werknemer gaat er met frisse moed tegenaan na vakantie
 Manager vindt inspiratie vooral buiten kantoormuren
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10